Ηλεία

Ο δήμος Πηνειού αποχαιρετά και τιμά τον Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο

Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. κ. Γερμανό.
Ακούστε το άρθρο

Επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην του Θεμιστοκλέους Ξανθόπουλου θα τελέσει την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στις 12.00 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαστούνης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός.

Με αφορμή την απώλεια ενός δικού μας Ανθρώπου, ενός μοναδικού φίλου της Γαστούνης,  του Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου, ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Σπ. Μαρίνος δήλωσε: «Ο Δήμος Πηνειού αποχαιρετά με βαθύτατη θλίψη, την πολυσήμαντη προσωπικότητα τον πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ  και πρώην Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ  καθηγητή Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, απόγονο της ιστορικής οικογένειαςΣισίνη  της Γαστούνης , η οποία έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821.

Η ακαδημαϊκή του ζωή τον καθιέρωσε ως άριστο Καθηγητή, συνεπή στις σύνθετες απαιτήσεις της Πανεπιστημιακής διδασκαλίας και παράλληλα παρόντα στους αγώνες των καθηγητών για πραγματική ελευθερία των Πανεπιστημίων.

Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, υπηρέτησε από θέσεις ευθύνης με υποδειγματική αφοσίωση και υψηλή αίσθηση καθήκοντος και συνέβαλε σημαντικά, με το πολύπλευρο έργο του, στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της Σχολής του και του ΕΜΠ.

Πολυγραφότατος, βαθύτατα  πολιτικοποιημένος,  προοδευτικός με ανοιχτούς ορίζοντες στη σκέψη και τη δράση. Διανοούμενος που πάντρευε στα κείμενα και βιβλία του τις θετικές επιστήμες και την  εξέλιξη της τεχνολογίας με τις κοινωνικές και οικονομικές  συνθήκες της ζωής μας.

Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος όχι μόνο δεν λησμόνησε τον ιστορικό τόπο της καταγωγής του, αλλά  προσέφερε τα μέγιστα στη Γαστούνη και την ευρύτερη περιοχή με σειρά έργων και επίλυση προβλημάτων του Δήμου, όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανάρτησή του ο τ. Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κώστας Λούρμπας.

Αύριο Τρίτη με πρωτοβουλία μου, θα τελεστεί από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Γερμανό, Επιμνημόσυνη Δέηση εις μνήμην του Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου.  Ο Δήμος Πηνειού,αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμήςκαι ευγνωμοσύνης, με απόφαση που θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο θα τιμήσει δεόντως έναν άντρα του διαμετρήματος του Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου».

Όλη η επικαιρότητα