Επιστήμη

Ο Ηλείος αστροφυσικός Δ. Σιμόπουλος μιλάει για την προσεδάφιση του ρομποτικού ρόβερ Perseverance στον Άρη

Ακούστε το άρθρο

Για το σημαντικό γεγονός της προσεδάφισης του ρομποτικού ρόβερ Perseverance, της NASA, στην επιφάνεια του Άρη μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα (91,6 – 105,8) ο Ηλείος αστροφυσικός -επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Ιδρύματος-, Διονύσης Σιμόπουλος.

«Τα τελευταία 50 χρόνια, ο Άρης μάς έχει ελκύσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ουράνιο σώμα. Και αυτό γιατί ο άνθρωπος θέλει να περπατήσει στην επιφάνειά του. Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι εύκολο.

Ενώ για ένα ταξίδι από τη Γη στη Σελήνη χρειαζόμαστε τρεις ημέρες για να πάμε, για ένα ταξίδι προς τον Άρη χρειάζεται έξι με οκτώ μήνες. Προκειμένου να  πάμε εκεί χρειάζεται να ακολουθήσουμε μια τροχιά, πάνω από 700 εκατομμύρια χιλιόμετρα», ανέφερε ο κύριος Σιμόπουλος.

«Οι μισές από τις αποστολές που έχουμε στείλει στο παρελθόν, για να μελετήσουμε από κοντά τον Άρη, είχαν αποτύχει. Οπότε η πετυχημένη προσεδάφιση ήταν κάτι το ιδιαίτερα καλό, γιατί πριν από περίπου 6 μήνες «σημαδέψαμε» τον Άρη και η προσεδάφιση έγινε κατευθείαν. Και μην ξεχνάτε ότι το όχημα που στάλθηκε είναι τεραστίων διαστάσεων, μεγαλύτερο από ένα τζιπ. Έχει σχεδόν το μέγεθος ενός λεωφορείου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αντικείμενο που έχει στείλει ο άνθρωπος στον Άρη», συμπλήρωσε ο Έλληνας αστροφυσικός.

«Στην αποστολή θα χρησιμοποιηθεί και ένα μικρό ρομποτικό ελικοπτεράκι και αυτό θα γίνει χωρίς να έχουμε τον άμεσο έλεγχο της πτήσης αυτού. Γιατί η “συνεννόηση” που μπορούμε να έχουμε με τέτοια αντικείμενα στην επιφάνεια του Άρη χρειάζεται περίπου 40 λεπτά, ώστε να έχουμε μια ανταπόκριση με αυτό το αντικείμενο. Οπότε καταλαβαίνετε ότι όλα πρέπει να έχουν προγραμματιστεί εκ των προτέρων», είπε ο κύριος Σιμόπουλος.

Στην ερώτηση γιατί ο πλανήτης Άρης αποτελεί «στόχο»-προορισμό του ανθρώπου, ο διακεκριμένος επιστήμονας απάντησε: «Είναι ένας από τους δύο πλησιέστερους σε εμάς κόσμους μετά τη Σελήνη», εξηγώντας ότι ο συγκεκριμένος πλανήτης είναι «φιλόξενος» προς εξερεύνηση και παρατήρηση, σε αντίθεση με την –επίσης κοντινή στη Γη- Αφροδίτη.

«Η γνώση και η προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει το σύμπαν είναι ένα ταξίδι χωρίς τέλος. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε ό,τι και αν γίνεται πάνω στη Γη. Και αυτό, όχι απλώς για να ευχαριστηθούμε από τις απαντήσεις λόγω περιέργειας, αλλά γιατί η επιθυμία να μαθαίνουμε είναι ίσως “χαραγμένη” στη γενετική μας δομή. Αυτό θα συνεχιστεί είτε έχουμε πανδημία είτε όχι. Άλλωστε αυτή η προσπάθεια δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά πριν από 7-8 χρόνια», ανέφερε ο κύριος Σιμόπουλος δίνοντας μια απάντηση σε όσους, πιθανόν, αναρωτιούνται γιατί πραγματοποιείται μια τέτοια αποστολή, τη στιγμή που ο πλανήτης αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της πανδημίας του κορωνοϊού. Ακόμη, ο ίδιος εξήγησε ότι πριν από μερικούς μήνες ξεκίνησε το «πλησίασμα» της Γης και του Άρη, χάρη στο οποίο είναι ευκολότερη η προσέγγιση του «κόκκινου» πλανήτη.

Σχετικά με τα χρηματικά ποσά που δαπανώνται για τις αποστολές στο διάστημα, ο κύριος Σιμόπουλος επισήμανε ότι «είναι ένα μύθευμα ότι ξοδεύονται τεράστια ποσά για τέτοιες αποστολές. Για να κατασκευαστεί ένα αεροπλανοφόρο χρειάζονται περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ολόκληρο το κέντρο CERN, για παράδειγμα, κόστισε λιγότερο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο σημαντικός επιστήμονας.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλη η επικαιρότητα