Super league

Ο Ηλείος τεχνικός διευθυντής του Αστέρα Τρίπολης Ν. Γαλανακόπουλος για το επιτυχημένο μοντέλων των Αρκάδων

Ακούστε το άρθρο

Ο Αστέρας Τρίπολης είναι υπόδειγμα ομάδας για την οργάνωσή της, τον τρόπο που κλείνει τους μεταγραφικούς της στόχους, το πώς εξελίσσει τους παίκτες της και τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει ώστε να δουλεύουν όλοι στην ομάδα σε κορυφαία στάνταρ.

Ο – εκ Λαντζοΐου ορμώμενος – τεχνικός διευθυντής των Αρκάδων, Νίκος Γαλανακόπουλος, βρίσκεται σ’ αυτό το πόστο εδώ και 10 χρόνια και μέσω του gazzetta.gr κάνει τον απολογισμό όλων αυτών των ετών. Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Γαλανακόπουλος ο οποίος συν τοις άλλοις τα τελευταία χρόνια βοηθούσε τον Ενιπέα, όσο υπήρχε στα γήπεδα, είτε συμβουλευτικά είτε με την παροχή αθλητικού υλικού

Πόσα χρόνια είστε στην ομάδα και πώς έχει εξελιχτεί η ομάδα σ’ αυτό το διάστημα;

«Βρίσκομαι στην ομάδα από το καλοκαίρι του 2012, όταν κι οι ιδιοκτήτες της ομάδας κ.κ. Γιάννης Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος με εμπιστεύτηκαν και θέλω να τους ευχαριστήσω δημόσια γι’ αυτό. Ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι τότε και καταφέραμε να φτάσουμε στον τελικό και να χάσουμε το τρόπαιο από μια απαράδεκτη διαιτησία. Αναφέρομαι στον Γιάχο. Στον Αστέρα, είμαι λοιπόν 9 χρόνια και πάμε για 10. Όντως, μου φαίνεται απίστευτο».

Τι έχει αλλάξει σε φιλοσοφία και πλάνο με το πέρασμα του χρόνου;

«Νομίζω ότι γενικά ως ομάδα έχουμε μια συνεχόμενη πρόοδο στα 14 χρόνια παρουσίας στην Super League Interwetten. Εκτός από τον τελικό της ντροπής που προανέφερα, έχουμε παρουσία δύο φορές σε ομίλους Europa League με εξαιρετική συγκομιδή βαθμών, καθώς και άλλες 4 φορές βγήκαμε Ευρώπη. Συνολικά, έχουμε δει τον Αστέρα 6 φορές στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι δύο ήταν σε ομίλους. Νομίζω ότι από μόνο του αυτό το επίτευγμα σε κατατάσσει ψηλά όσον αφορά στο κομμάτι “εξέλιξη” που λέτε. Το δεύτερο μέρος αυτής της εξέλιξης, που είναι και πολύ σημαντικό έχει να κάνει με τις ευκαιρίες που είχαν, έχουν και θα έχουν στον Αστέρα, νέα παιδιά που προέρχονται κυρίως από την Ακαδημία μας. Είμαστε πολύ περήφανοι για τη δουλειά που γίνεται εκεί. Άπαντες στον Αστέρα δουλεύουν αδιάκοπα για να έχουμε ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον. Αυτά τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν μαζί μας, με αποτέλεσμα ο Αστέρας να είναι ίσως η μοναδική ομάδα, μετά τους δύο τρεις “μεγάλους” με τόσες επιτυχίες σε ατομικό επίπεδο εξέλιξης και πώλησης παικτών. Δεν είναι τυχαίο που αυτήν τη στιγμή στην Εθνική έχουμε 5 παίκτες (Μπακασέτας, Φορτούνης, Κυριακόπουλος, Δουβίκας, Κουρμπέλης) από τα σπλάχνα του Αστέρα – συν ένα που αδικείται κατά την γνώμη μου. Αναφέρομαι στον Γιάννη Κώτσιρα. Αν ενώσετε όλα αυτά τα κομμάτια του παζλ, θα δείτε ότι ο Αστέρας έχει πετύχει σε 14 χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο πράγματα που ζηλεύουν πάρα πολλές ομάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Πόσο έχει επηρεαστεί η δουλειά ενός τεχνικού διευθυντή λόγω κορονοϊού;

«Κοίτα, ευτυχώς το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι σε κρίση και πριν από τον κορονοϊό. Μάθαμε να δουλεύουμε κάτω υπό δύσκολες συνθήκες. Σίγουρα το ότι λείπει ο κόσμος από το γήπεδο είναι ένα αρνητικό, αλλά δεν μείναμε τουλάχιστον αγωνιστικά πίσω. Η παρακολούθηση και η δουλειά δεν σταματά ποτέ. Πάντα, μόλις η ομάδα ξεκινά να μπει στο γήπεδο για προετοιμασία, εμείς ήδη οργανώνουμε την επόμενη χρονιά. Εξάλλου, ύστερα από τόσα χρόνια επαφών και διασυνδέσεων σχεδόν σε όλο τον κόσμο, έχουμε δημιουργήσει μια δεξαμενή από παίκτες, που είναι ικανή ανά πάσα ώρα και στιγμή να μας τροφοδοτήσει με λύσεις που ψάχνουμε. Φυσικά, αυτή η δεξαμενή κάθε χρόνο μεγαλώνει. Γενικά προσπαθούμε πάντα να είμαστε έτοιμοι ανάλογα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται. Φυσικά, αυτές οι συνθήκες μεταβάλλονται αλλά προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε εναλλακτικέ ώστε να βρίσκουμε την κατάλληλη λύση για το εκάστοτε πρόβλημα που πιθανόν να δημιουργηθεί».

Αναμφισβήτητα, το ισπανικό μοντέλο του Αστέρα είναι επιτυχημένο. Εχετε στην ομάδα 10 Ισπανούς, οι οποίοι σχεδόν όλοι πρωταγωνιστούν και έχουν τραβήξει πάνω τους τα βλέμματα άλλων συλλόγων. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρεθούν παίκτες σε καλή ηλικία, με λίγα χρήματα και να έχουν και ταλέντο;

«Πριν πάμε στην ισπανική αγορά, κυρίως πρέπει να σταθούμε στους εξαιρετικούς Έλληνες που διαθέτει αυτή η ομάδα και είναι αρκετοί. Αυτούς, λοιπόν, τους εξαιρετικούς Έλληνες τους έχουμε πλαισιώσει με εξαιρετικούς Λατίνους (Αργεντινούς και Ισπανούς). Φέτος εκτός από του γηγενείς Έλληνες και τους 3 επίσης “Έλληνες”, Ιγκλέσιας Μουνάφο και Μπαράλες, έχουμε παιδιά από Αργεντινή, Ισπανία, Βραζιλία και Νιγηρία. Σίγουρα οι Λατίνοι λοιπόν είναι αρκετοί -16 αν Δεν κάνω λάθος και δεν ξεχνώ κάποιον.

Το ισπανικό μοντέλο το δουλεύαμε ανέκαθεν από το 2012. Ράγιος, Χουανίτο, Χακόμπο, Χούλι, Ναβάρο, Ουσέρο… Ίσως να ξεχνάω κάποιον. Αυτά είναι τα πρώτα παιδιά που ήρθαν στον Αστέρα. Στην πορεία κάπου το αφήσαμε στην άκρη και τα τελευταία 4 χρόνια το δουλεύουμε πλέον ακόμα πιο μεθοδικά. Πέρα από πρόσωπα, ενδεικτικά να αναφέρω ότι ο Αστέρας έχει έρθει σε πλήρη επαφή εξασφαλίζοντας deals με ομάδες όπως η Βιγιαρεάλ, η Βαλένθια η Ρεάλ Σοσιεδάδ η Μπαρτσελόνα και πλέον τον γνωρίζουν πάρα πολύ καλά όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και στην Ευρώπη. Φυσικά, αυτό όλο και θα μεγαλώνει γιατί η ομάδα διαφημίζεται και μέσω των παικτών, που έρχονται και απολαμβάνουν όλες τις υψηλού επιπέδου συνθήκες που προσφέρει αυτός ο σύλλογος. Αυτό για εμένα είναι το πιο σημαντικό στο εγχείρημα αυτό. Ξέρετε, δεν είναι κάτι εύκολο αλλά με σωστή και μεθοδευμένη δουλειά μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο πιστεύω».

Το στοίχημα με τον Χιμένεθ γιατί δεν πέτυχε; Μετανιώσατε για την επιλογή σας;

«Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει ιδιαιτερότητες και σκοπιμότητες. Δεν προσαρμόστηκε πάνω σ’ αυτό, αλλά η εκτίμηση παραμένει και από τις δύο πλευρές. Είναι ένας φίλαθλος του Αστέρα, ενημερώνεται και ενδιαφέρεται μέχρι και σήμερα για την ομάδα μας. Εκ του αποτελέσματος δεν πέτυχε. Ο Χιμένεθ, όταν ήρθε στον Αστέρα είχε ανεβάσει τη Μιράντες από τη Γ’ Ισπανίας στη Β’. Πήρε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Ήταν περιζήτητος στη χώρα του, στη Β’ κατηγορία και δώσαμε μάχη για να τον φέρουμε. Μη ξεχνάτε πως όταν έφυγε πήρε πρωτάθλημα και με την Καρταχένα. Δεν είναι τυχαίος. Στο ποδόσφαιρο, όμως, πρέπει να σε πάνε και τα αποτελέσματα. Εξάλλου, δεν γίνεται να σου βγαίνουν και όλες οι κινήσεις. Το ζήτημα είναι τί κάνεις εσύ για να διορθώσεις το όποιο πρόβλημα υπάρχει. Η πίεση στον Αστέρα είναι μεγάλη και τότε αποφασίσαμε ότι πρέπει να έρθει μια αλλαγή για να… ξεκολλήσει η ομάδα.

Εναν παίκτη που προσπαθήσατε να φέρετε στον Αστέρα και θα έκανε… μπαμ;

«Τα μεγαλύτερα “μπαμ” που λέτε είναι ότι ο αρχηγός της Εθνικής αυτήν τη στιγμή, o Τάσος Μπακασέτας, προέρχεται από τον Αστέρα. Ο εκ των αρχηγών του Ολυμπιακού, ο Φορτούνης, προέρχεται από τον Αστέρα. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, ο Δημήτρης Κουρμπέλης, είναι δικό μας παιδί. Μπαμ είναι ότι στη Μίλαν αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο δικά μας παιδιά, ο Ψεύτης κι ο Μιχελής. Μπαμ είναι η πώληση του Κυριακόπουλου στη Σασουόλο, όπου είναι βασικός. “Μπαμ” είναι ότι ο Αντζουλάς είχε πάει στη Φιορεντίνα και τώρα παίζει δανεικός στην Κοσέντζα. Θα σας πω μόνο ότι φέτος ίσως γίνει κάποιο… μπαμ. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα παραπάνω για την ώρα. Θα δούμε, το δουλεύουμε. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για κανέναν λόγω των συνθηκών, αλλά έχουμε πίστη στα “θέλω” μας».

Τί θα δούμε από την ομάδα στα εναπομείναντα ματς των play off;

«Νομίζω ότι θα δούμε παιδιά που δεν είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής, αλλά και παιδιά που έρχονται από κάτω, από τα σπλάχνα μας και έδειξαν ότι μπορούν να σταθούν. Αυτά τα παιδιά πρέπει να τα στηρίξουμε τώρα και να τα αξιολογήσουμε με ηρεμία, χωρίς το βαθμολογικό άγχος. Η αγωνιστική φιλοσοφία του Αστέρα είναι μία και είναι αυτή που έχουν μεταλαμπαδεύσει σε όλους μας οι ιδιοκτήτες της ομάδας, κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης: Ενας δυνατός Αστέρας που θα μπαίνει στο γήπεδο για να παλεύει όλα τα ματς. Έτσι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους τον Αστέρα και έτσι πρέπει να είναι η ομάδα».

Τί να περιμένουμε του χρόνου απ’ αυτήν την ομάδα; Ανανεώσατε και τον Ράσταβατς για δύο χρόνια. Ποιο είναι το πλάνο;

«Νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική κατάληξη η συζήτηση που είχαμε με τον κύριο Ράσταβατς, πέραν της τυπικής ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Ένας πραγματικά καλός προπονητής που έδωσε και την ψυχή του για να είναι η ομάδα σε αυτό το επίπεδο. Φυσικά έχει δίπλα του και ένα άρτιο τιμ. Όλοι μαζί έχουν φέρει την ομάδα στο γκρουπ με τις καλύτερες στο πρωτάθλημα.

Όσον αφορά στο χτίσιμο του ρόστερ για την επόμενη χρονιά, δεν θα δείτε τίποτα το διαφορετικό από την ομάδα μας. Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο κορμός της ομάδας θα παραμείνει ως έχει και θα προσπαθήσουμε να αναπληρώσουμε τα όποια κενά προκύψουν με παίκτες που ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας. Φέτος μπήκαμε στα play off. Ο Αστέρας έχει στόχο την κατάκτηση του Κυπέλλου και φυσικά όλοι μας θέλουμε να δούμε την ομάδα να αγωνίζεται και πάλι στην Ευρώπη».

Όλη η επικαιρότητα