Ηλεία Πολιτική

Ο «Ηνίοχος 21» σε 16 κλικ με τον φακό της εφ. «Πατρίς»

Ακούστε το άρθρο

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ 117ΠΜ

Τις απεριόριστές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και επτά συμμάχων της χώρας μας είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε την 117 ΠΜ της Ανδραβίδας όπου εντυπωσιασμένος παρακολούθησε μέρος της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21».

Ο φακός της «Πατρίς» ήταν εκεί και απαθανάτισε κάποιες στιγμές

1/ Ο διοικητής του ΚΕΑΤ Σμήναρχος (Ι) κ. Νικόλαος Κοκκώνης και ο διοικητής της 117 ΠΜ Σμήναρχος (Ι) κ. Άγγελος Καλιγαρίδης επί της υποδοχής. Οι δύο οικοδεσπότες με προεξάρχοντα τον διοικητή του ΚΕΑΤ οργάνωσαν μια άσκηση που έλαβε άριστα σε όλους τους τομείς.

2/Από τους πρώτους έφθασε ο  αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Ο ΟΥΚάς συνομίλησε με πολλούς αξιωματικούς. ενώ είχε για αρκετή ώρα συνομιλία με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

3/ Ο υφυπουργός Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος απουσίαζε σε αποστολή. Πάντως εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου και τον Γεν. Γραμματέα του Υπ. Εθνικής Αμύνης κ. Αντώνιο Οικονόμου.

4/O Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Α. Κενεβέζος με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να τα πουν και στην Αθήνα πριν από τρείς ημέρες.

5/ O Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης ήταν ο μοναδικός αιρετός που είχε προσκληθεί. Στον Ηνίοχο φέτος δεν προσκλήθηκαν βουλευτές και δήμαρχοι.

6/ Ο αμερικανός πρέσβης κ. Τζέφρι Πάϊατ κάθε φορά βρίσκεται στον «Ηνίοχο». Φέτος μάλιστα πέταξε με μαχητικό. «Ευχαριστώ τις αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις που μου έδειξαν την εκπληκτική θέα στην Ελλάδα από το πιλοτήριο ενός F-16! Είμαστε υπερήφανοι για την Ελλάδα και τις 6 άλλες χώρες στην άσκηση Ηνίοχος 21,», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter,

7/ Λίγο μετά τη 1 έφθασε στην 117 ΠΜ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρώτη φορά πρωθυπουργός στην άσκηση «Ηνίοχος» όπου μεταξύ άλλων δήλωσε με νόημα: «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε αναμετρήσεις και σε συζητήσεις»

8/ Ο πρωθυπουργός προσήλθε στο υπόστεγο όπου έγινε η παρουσίαση της φετινής άσκησης «Ηνίοχος 21». Σημαίες των κρατών που συμμετέχουν, μαχητικά ως φόντο και βίντεο με την ιστορία του «Ηνίοχου». Το ΚΕΑΤ είχε φροντίσει για όλα.

9/ Tις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και επτά συμμάχων της χώρας μας είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από την Ανδραβίδα ο πρωθυπουργός. «Ο κόσμος μας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η γειτονιά μας, δυστυχώς, γίνεται πιο ασταθής», σημείωσε στην σύντομη ομιλία του.

10/Ο Πρωθυπουργός απένειμε  βραβεία στους δύο πρωτεύσαντες στη Μικτή Σειρά Σχολής Όπλων Τακτικής για τα έτη 2019 και 2020, Σμηναγούς Χρήστο Πετρόπουλο και Γεώργιο Κοντοφάκα, καθώς και στον Σμηναγό Αναστάσιο Ανδρονιδάκη, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο του Best Warrior στο NATO/TLP 2020

11/ Ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, χάρισε ένα τζάκετ της ΠΑ με το σήμα του «Ηνίοχος 21». Ο πρωθυπουργός έβαλε το σακάκι του το φόρεσε και ευχαρίστησε για την όμορφη χειρονομία τον αρχηγό. Λίγα λεπτά αργότερα ο κ. Μητσοτάκης έμεινε με το πουκάμισο λόγω ζέστης.

12/ Η αναμνηστική φωτογραφία λίγο μετά την ενημέρωση με τον πρωθυπουργός τους αρχηγούς των Όπλων, τους αρχηγούς των αποστολών και τους άλλους υψηλούς προσκεκλημένους.

Ο πρωθυπουργός μετά την ενημέρωση μεταβαίνει στο χώρο δίπλα στους αεροδιαδρόμους για να παρακολουθήσει πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών. Στη συνοδεία του και η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Αναστασία Πελώνη.

13/ Ο πρωθυπουργός μετά την ενημέρωση μεταβαίνει στο χώρο δίπλα στους αεροδιαδρόμους για να παρακολουθήσει πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών. Στη συνοδεία του και η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Αναστασία Πελώνη.

14/ Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, θαυμάζουν τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών.

15/ Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με πιλότους μαχητικών αεροσκαφών από όλες τις αποστολές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τις ικανότητές τους.

16/Και ήρθε η ώρα της αποχώρησης. Είναι σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τον «Ηνίοχο 22» τον επόμενο χρόνο, αλλά και την Ηλεία το αμέσως προσεχές διάστημα.

Όλη η επικαιρότητα