Ηλεία

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας για το ΓΝ Ηλείας: «Άγονο και με κίνητρα… »

νοσοκομείο Πύργου
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας, με δεδομένη την δυσκολία στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό κρίσιμων τομέων του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, έχει θέσει, όπως είναι γνωστό από τα τέλη του προηγουμένου έτους, το αίτημα ένταξης της Ηλείας στην κατηγορία των άγονων περιοχών ώστε να υπάρξουν κίνητρα για νέους ιατρούς οι οποίοι τελικά να στελεχώσουν τους τομείς αυτούς (π.χ. Παθολογική Κλινική. Μ.Ε.Θ., Αιμοδοσία).

Η ένταξη αυτή θα μπορούσε να γίνει είτε με βάση το υπάρχον νομικό καθεστώς είτε, ακόμη καλύτερα, στα πλαίσια νέας νομοθετικής ρύθμισης σχετικής με τις άγονες περιοχές την οποία υποτίθεται ότι θα έφερνε στην Βουλή ο Υπουργός Υγείας. Υπενθυμίζουμε την ανοιχτή επιστολή μας επί του ζητήματος προς την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (31/5/2021).

Το αίτημα αυτό υποστηρίζεται και από άλλους τοπικούς φορείς, όπως ο Δήμος Πύργου αλλά και πολλοί άλλοι, όπως και από Βουλευτές εκπροσώπους της Ηλείας στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Έχουμε επίσης ενημερωθεί επίσημα ότι πρόταση ένταξης της Ηλείας στις άγονες περιοχές έχει κατατεθεί και από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια προς το Υπουργείο Υγείας ήδη από τον περασμένο Μάιο. Το ανωτέρω αίτημα αποτέλεσε και το βασικό θέμα συζήτησης κατά την συνδιάσκεψη φορέων η οποία διοργανώθηκε από τον Σύλλογό μας στον Πύργο στις 11/7/2021 και επί του οποίου υπήρξε σε γενικές γραμμές συμφωνία όσων συμμετείχαν.
Δυστυχώς έκτοτε ουδέν έχει γίνει επί αυτού.

Ούτε νέα νομοθετική ρύθμιση προωθήθηκε στην Βουλή όπως είχε υποσχεθεί ο τότε Υπουργός Υγείας ούτε ένταξη της Ηλείας στις άγονες περιοχές έστω με το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Πρόσφατα βέβαια προκηρύχθηκαν ξανά αρκετές θέσεις ιατρών για το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας αλλά χωρίς την νομοθετικά εξασφαλισμένη παροχή πρόσθετων κινήτρων για την οποία είχε δοθεί υπόσχεση, ουδεμία εγγύηση υπάρχει ότι και αυτή η προκήρυξη δεν θα καταλήξει άγονη όπως τόσες άλλες στο παρελθόν.

Πρόσφατα (8/9/2021) για το ζήτημα αυτό αποστείλαμε δεύτερη επιστολή προς το νέο Υπουργό Υγείας με την οποία υπενθυμίζουμε την υπόσχεση του προκατόχου του περί ένταξης της Ηλείας στην κατηγορία των άγονων περιοχών, υπόσχεση την οποία τον καλούμε, στα πλαίσια της «συνέχειας του κράτους», να εκπληρώσει ο ίδιος. Θέλουμε συνεπώς να πιστεύουμε ότι ο πρώην Υπουργός Υγείας δεν πήρε μαζί του αποχωρώντας και την δέσμευσή του περί παροχής ισχυρών κινήτρων για την στελέχωση με ιατρικό προσωπικό των δημοσίων δομών υγείας άγονων περιοχών, με νομοθετική παρέμβαση η οποία θα περιλάμβανε και την Ηλεία.

Τέλος αυτονόητα κρίνουμε απολύτως αναγκαία την κινητοποίηση όλων των εκπροσώπων μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο, Βουλευτών Ηλείας συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ώστε η απαραίτητη ανωτέρω νομοθετική παρέμβαση επιτέλους να γίνει πράξη το συντομότερο δυνατό, για το καλό της δημόσιας υγείας στην περιοχή μας.

Για το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας
Ο Πρόεδρος Χρήστος Γιαννικούλης
Ο Γενικός Γραμματέας Λεωνίδας Λεοναρδόπουλος

Όλη η επικαιρότητα