WEB tv Ηλεία Πολιτισμός

Ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας και το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου παρουσιάζουν την παράσταση: «Μια κόρη τ’ αποφάσισε!»

Ακούστε το άρθρο

«Θαυμάζω τες γυναίκες μας και στ΄όνομά τους μνέω!»

Διονύσιος Σολωμός

  • Την Τετάρτη 21:30 στο θέατρο Φλόκα

  • Είσοδος ελεύθερη με κράτηση στο https://tickets.kedao.gr/

Οι ρόλοι της γυναίκας το 1821

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση εντάσσεται και η πολυαναμενόμενη μουσικοχορευτική παράσταση που θα ανέβει την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 21:30 στη σκηνή του θεάτρου Φλόκα.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή παραγωγή στη διάρκεια της οποίας το κοινό θα παρακολουθήσει και θα μάθει για το ρόλο της γυναίκας στον Αγώνα του 1821.

Ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας

Την επιμέλεια της παράστασης έχει ο Καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας την οποία έχει σχεδιάσει ειδικά για τη συγκεκριμένη παραγωγή μετά από πρόσκληση του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος εκτός του ότι θα την παρουσιάσει, υπογράφει τα κείμενα και την καλλιτεχνική επιμέλεια.

Κατερίνα Παρασκευοπούλου

Κατερίνα Παρασκευοπούλου: Για όλες τις γυναίκες του 1821

Το 2021 μια χρονιά ορόσημο, 200 χρόνια από την Εθνεγερσία που οδήγησε στη δημιουργία του ελεύθερου και ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους, δήλωσε στην εφημ. Πατρίς η Πρόεδρος του Λυκείων των Ελληνίδων κ Παρασκευοπούλου και προσθέτει «Αυτήν την επετειακή χρονικά θεωρήσαμε χρέος να την τιμήσουμε και να της αφιερώσουμε μια ξεχωριστή παράσταση που να αναδεικνύει τον Αγώνα των Ελλήνων αλλά και ιδιαίτερα των Ελληνίδων. Γυναίκες γνωστές αλλά και άλλες που δεν γνωρίζουμε και όμως πρόσφεραν τη ζωή τους, την περιουσία τους, ακόμη και τα παιδιά τους και την οικογένειά τους στον ιερό στόχο: «Για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία».

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας βοήθησαν για να γίνει πραγματικότητα αυτή η παράσταση. Την Π.Δ. Ελλάδος, τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γιαννόπουλο και ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Κοροβέση. Τον Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας κ. Γεωργιόπουλο, τον Πρόεδρο της Kοιν. Επιχείρησης του Δ. Αρχ. Ολυμπίας κ. Κωσταριά και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Αμπατζή που την ενέταξαν στο πρόγραμμά του. Την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και το Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας για την ευγενική τους υποστήριξη καθώς και τους χορηγούς και χορηγούς επικοινωνίας που μας στηρίζουν.

Τέλος να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα το δάσκαλό μας Κώστα Τζανέτο και τα μέλη της χορευτικής μας ομάδας που μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες και ενώ το Λύκειο είναι κλειστό λόγω της πανδημίας που συνεχίζει να μας πλήττει,  θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό – όπως  κάνουν πάντα. Σας περιμένουμε λοιπόν στο θέατρο Φλόκα για να τιμήσουμε την ιστορία μας και την παράδοσή μας στο όνομα εκείνων των γυναικών για τις οποίες ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε στους Ελεύθερους Πολιορκημένους «θαυμάζω τες γυναίκες μας και στ΄όνομά τους μνέω».

Γνωστές και άγνωστες ηρωίδες

Μέσα από κείμενα της εποχής και επιλεγμένα δημοτικά τραγούδια και χορούς, αναδεικνύεται η παραγνωρισμένη παρουσία των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής και των ιστορικών γεγονότων της περιόδου όπως η γυναίκα ως μάνα, αδελφή, σύζυγος, σύντροφος στη μάχη και αγωνίστρια.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει αναφορά σε γνωστές ηρωίδες κι επιφανείς γυναίκες  όπως στη Τζαβέλαινα, στη Λένω Μπότσαρη, στην Ελισάβετ Υψηλάντη, στη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, στη Μαντώ Μαυρογένους, στη Δόμνα Βισβίζη και σε άλλες, όπως και σε άγνωστες στο ευρύ κοινό γυναίκες που συμμετείχαν και αυτές ενεργά στις μάχες, στις πολιορκίες και στα ολοκαυτώματα .

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν χορευτικά τα Λύκεια Ελληνίδων Πατρών και Τριπόλεως, καθόλου τυχαία καθώς θα δοθεί έμφαση στα ιστορικά γεγονότα και στο σχετικό ρεπερτόριο του Μοριά, με ξεχωριστή αναφορά στα τραγούδια για το παιδομάζωμα, για την «Αρκαδιανή» και για το ρόλο των γυναικών στην ιστορική μάχη στο Πούσι της Ηλείας.

Οι μουσικοί της παράστασης

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες

Την παράσταση θα πλαισιώσουν εξαιρετικοί δεξιοτέχνες μουσικοί όπως ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος στο κλαρίνο, ο Γιάννης Παυλόπουλος σε βιολί-τραγούδι, ο  Ιορδάνης Κουζηνόπουλος  στο λαούτο-τραγούδι, ο Μανούσος Κλαπάκης στα κρουστά και η Κωνσταντίνα Πάτση  στο τραγούδι.

Αίσθηση και μια ξεχωριστή νότα προσθέτει η συμμετοχή της Ανέτας Γεωργουλοπούλου, βοσκός και τραγουδίστρια από την Ηλεία, της οποίας ξεχωρίζουν οι φωνητικές δυνατότητες. Με την παρουσία της θα τιμήσει τις ανώνυμες γυναίκες που διέσωσαν το ύφος και το ήθος του δημοτικού μας τραγουδιού.

Τη χορευτική επιμέλεια έχουν ο Κωνσταντίνος  Τζανέτος  από το Λύκειο Πύργου, Πύργος, οι Δημήτρης Ηλίας και Βασίλης Σταμόπουλος  από το Λύκειο Πατρών και ο Δημήτης Μπάκος του Λυκείου Τριπόλεως.

Η επιμέλεια των ενδυμασιών ανήκει στη Μαρία Μιχαλοπούλου και έγινε με ιδιαίτερη φροντίδα για τις απαιτήσεις της παράστασης.

Για την μετακίνησή σας:

«ΝLiatsistravel» Πύργος (τηλ. 2621 022002)  «Strigas Travel» Ζαχάρω, (τηλ : 26250 33517), «Christianoupolis Travel» Κυπαρισσία (τηλ. 2761 025456)

Συγκέντρωση τροφίμων για δομές του δήμου

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας και το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και τον πολιτιστικό σύλλογο Collectiva Artenativa, θα συγκεντρώσει στην είσοδο του θεάτρου τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης για τις κοινωνικές δομές του δήμου Αρχ. Ολυμπίας.

Όλη η επικαιρότητα