Καιρός

Ο καιρός Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά: Κακοκαιρία με κρύο και χιόνια

Ακούστε το άρθρο

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τον καιρό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου και της Πάττυ Σπηλιωτοπούλου.

Για τον καιρό των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ενημερώνει πως ψυχρές αέριες μάζες θα έρθουν από την Ευρώπη, επηρεάζοντας το κλίμα στη χώρα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για τα καιρικά δεδομένα, ανήμερα των Χριστουγέννων, αναμένεται αύριο, Παρασκευή.

Η τάση που διαμορφώνεται με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα μετεωρολογικά στοιχεία οδηγεί σε έναν ήπιο καιρό τις ημέρες των Χριστουγέννων. Δεν φαίνεται το ίδιο όμως και για την Πρωτοχρονιά μιας και η μεσημβρινή ατμοσφαιρική κυκλοφορία δείχνει να επικρατεί με πολύ κρύο και χιόνια.

Πρόγνωση καιρού μέχρι πριν τα Χριστούγεννα

Ο γνωστός μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης, Σάκης Αρναούτογλου, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι την παραμονή των Χριστουγέννων ο καιρός αναμένεται να είναι ήπιος, ωστόσο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, για την ημέρα των Χριστουγέννων όλα θα κριθούν από την κατεύθυνση που θα πάρουν «ψυχρές αέριες μάζες», οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν πλησιάσει τα Βαλκάνια.

Ο πολικής προέλευσης κρύος αέρας είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια.

Ο καιρός μέχρι την Πρωτοχρονιά

Ήπιος ο καιρός έως τα Χριστούγεννα, αλλά αλλαγή σκηνικού την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με την μετεωρολόγο Πάττυ Σπηλιωτοπούλου. Όσο για τον καιρό των επόμενων ημερών, πέρα από λίγες ασθενείς βροχές τα στοιχεία δε δείχνουν κάτι το ιδιαίτερο και τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα, φαίνεται ότι θα περάσουμε και τα Χριστούγεννα με ήπιο καιρό, χωρίς ιδιαίτερα κρύα, σε αντίθεση με την Πρωτοχρονιά που όπως εκτιμάται θα υπερισχύσει ξανά η μεσημβρινή κυκλοφορία, φέρνοντας έτσι πιο χειμωνιάτικο σκηνικό, με πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια, πιθανόν και σε χαμηλότερα υψόμετρα…

Κάνοντας έναν απολογισμό των βροχοπτώσεων του τετραημέρου 12-15/12/2020, οπότε και η χώρα μας επηρεάστηκε από έντονο κύμα κακοκαιρίας, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα 237,6 χιλιοστά βροχής που καταγράφηκαν στη Μαλακάσα στις 14/12/2020 αποτελούν τη μεγαλύτερη ημερήσια τιμή βροχόπτωσης που έχει καταγραφεί από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Αττική σε όλα τα χρόνια λειτουργίας τους και σχεδόν ισούται με τα 2/3 της ετήσιας βροχόπτωσης για το κέντρο της Αθήνας!

Όλη η επικαιρότητα