Ηλεία Οικονομία

Ο κορωνοϊός έχει πλήξει την οικονομία της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

«Βλέπουμε κάθε μέρα ότι ο κόσμος πιέζεται να τα βγάλει πέρα» τονίζει ο διευθυντής της ΔΟΥ Πύργου, Μηνάς Παναγιωτίδης – Υπάρχουν πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τη δόση των 30 ευρώ –  Έχουν σταματήσει οι κατασχέσεις σε ακίνητα και τραπεζικές καταθέσεις λόγω της καταστάσης – Προσπαθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους

Οι πολίτες της Ηλείας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης, δυσκολεύονται πάρα πολύ να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως άλλωστε και όλοι οι Έλληνες.

Πολλοί είναι αυτοί και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις που έχουν κάνει, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται ακόμη περισσότερο τα χρέη προς την εφορία.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης βέβαια η πολιτεία έχει λάβει κάποια μέτρα προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες της να «ανασάνουν» οικονομικά, αλλά σίγουρα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα, αφού ο ιός είναι ακόμη στη ζωή μας και δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Η απόφαση της περ. Πέμπτης για τις 120 δόσεις είναι σίγουρα ένα ακόμη θετικό μήνυμα της κυβέρνησης προς τους πολίτες της, όμως και πάλι θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να μπορέσει η κοινωνία να  ανταπεξέλθει στα βάρη τα οποία δεν την αφήνουν να ανασάνει.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να αναλύσει την οικονομική κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ηλεία, είναι ο διευθυντής της ΔΟΥ Πύργου κ. Μηνάς Παναγιωτίδης, που τονίζει στην εφημ. «Πατρίς», ότι λόγω της οικονομικής κρίσης αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί πολίτες που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το ελάχιστο ποσό των ρυθμίσεων, που είναι 30 ευρώ το μήνα. Ο κ. Παναγιωτίδης αφού αναφέρει επίσης ότι γίνεται κάθε προσπάθεια η πολιτεία να βοηθήσει να μην χαθούν αυτές οι ρυθμίσεις και να μπορέσουν έτσι οι πολίτες και κυρίως οι επαγγελματίες να … σταθούν στα πόδια τους, τονίζει ότι λόγω της σημερινής κατάστασης έχουν ουσιαστικά ανασταλεί οι πλειστηριασμοί, τόσο σε κατοικίες, όσο και σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ όσον αφορά το αν θα είχαμε ανάπτυξη στην Ηλεία αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός, επισημαίνει ότι το τελευταίο δίμηνο του προηγούμενου έτους και το πρώτο δίμηνο αυτού του έτους, υπήρχε μία ανάπτυξη κυρίως στη βόρεια Ηλεία, που είναι πιο πλούσια λόγω της σημαντικής αγροτικής της παραγωγής, και λιγότερο στη νότια Ηλεία.

Παρότι όταν δόθηκε αυτή τη συνέντευξη δεν είχε γίνει γνωστή η απόφαση της πολιτείας για τις 120 δόσεις ο κ.

Παναγιωτίδης μας είχε ήδη προϊδεάσει ότι αναμένονται και άλλες παρεμβάσεις έτσι ώστε να ανασάνουν ακόμη περισσότερο οι Έλληνες φορολογούμενοι. Και η νέα παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών ήρθε την κατάλληλη στιγμή, ενώ ίσως να έχουμε και άλλες το προσεχές διάστημα.

«Δεν μπορούν να πληρωθούν δόσεις των 30 ευρώ»

Ο διευθυντής της ΔΟΥ Πύργου ξεκίνησε την ανάλυσή του για την οικονομική κατάσταση των Ηλείων, αναφέροντας ότι υπάρχει πρόβλημα ακόμη και στις δόσεις των 30 ευρώ και ότι καθημερινά έρχονται πολλοί πολίτες και ζητούν ακόμη περισσότερες δόσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

«Παρατηρούμε ότι πολλές ρυθμίσεις δεν τηρούνται. Ακόμα και μικρές. Το ελάχιστο ποσό των ρυθμίσεων είναι 30 ευρώ το μήνα. Παρατηρούμε λοιπόν ότι ρυθμίσεις ακόμα και στα 30 ευρώ δεν μπορούν να πληρωθούν από τους πολίτες. Που σημαίνει ότι υπάρχει μία πίεση. Βέβαια η μεγαλύτερη πίεση είναι στους επαγγελματίες, οι οποίοι για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν κλείσει και έχουν μεγάλα ζητήματα με τις ρυθμίσεις τους, αλλά και τα μη ληξιπρόθεσμα χρέη. Πάνω σε αυτό έχει ληφθεί μία μέριμνα από το κράτος και έχουν τεθεί σε αναστολή αρκετά από τα χρέη τους. Αυτό βέβαια προεκτείνει το πρόβλημα στο μέλλον όπως καταλαβαίνετε. Δηλαδή υπήρχαν οι ρυθμίσεις στις οποίες τρεις δόσεις μπήκαν σε αναστολή, που σημαίνει ότι αυτές οι τρεις δόσεις θα πρέπει κάποια στιγμή να πληρωθούν. Αυτή τη στιγμή έχουν πάει τον Απρίλη του 2021. Τώρα ως προς το θέμα του συνολικού ποσού, δεν μπορώ να πω πόσο είναι αυτή τη στιγμή το ληξιπρόθεσμο χρέος, το υπερήμερο δηλαδή χρέος του νομού Ηλείας και του νομού Ζακύνθου. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τον Γενάρη του 2020 ήταν στα 542 εκατομμύρια. Μέσα σε αυτό το ποσό είναι και χρηματικά ποσά τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν εκπληρώνονται. Δεν μπορούν δηλαδή να εισπραχθούν. Το καθαρό ποσό από αυτό είναι 130 εκατομμύρια. Αυτό δηλαδή το ποσό θεωρείται αποτελεσματικό ληξιπρόθεσμο. Αυτό θεωρούμε σήμερα ότι έχει αυξηθεί, δεν μπορεί όμως να υπολογιστεί ακριβώς. Όπως φαίνεται δηλαδή η δυσπραγία είναι αρκετά μεγάλη, το βλέπουμε αυτό από την πίεση που υπάρχει στον κόσμο και κυρίως από τους επαγγελματίες. Έρχονται εδώ σχεδόν καθημερινά, υποβάλλουν αιτήματα ζητώντας παράταση των προθεσμιών για τις ρυθμίσεις τους. Εμείς τις διαβιβάζουμε ανωτέρω ή και από δω κάνουμε ότι μπορούμε φυσικά. Δηλαδή αν μπορούμε να σώσουμε τη ρύθμιση την σώνουμε ή δεν την κάνουμε απώλεια περιμένοντας κάτι καλύτερο. Αυτή τη στιγμή σας λέω ενημερωτικά ότι υπάρχει μία ενημέρωση, την οποία έχουμε και εμείς και από το υπουργείο, από την Ανεξάρτητη Αρχή δηλαδή, ότι επίκειται νέα ρύθμιση. Πολλές ρυθμίσεις έχουν χαθεί για τον εξής λόγο. Μπήκαν σε αναστολή οι δόσεις του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαΐου. Του Ιουλίου και του Ιουνίου όμως ήταν σε ισχύ. Αυτό δεν το γνωρίζουν πολλοί με αποτέλεσμα να μην πληρώσουν αυτές τις δόσεις. Όταν συμπληρωθούν όμως δύο δόσεις τότε η ρύθμιση θεωρείται χαμένη. Πάνω σε αυτό έχουμε την εντολή από τη διεύθυνση να μην κάνουμε καμιά απώλεια, γιατί προφανώς θα δοθεί η δυνατότητα αναβίωσης των ρυθμίσεων αυτών. Για αυτό και εμείς δεν κάνουμε καμία απώλεια στις ρυθμίσεις που θεωρητικά έχουν χαθεί μέχρι σήμερα».

«Είναι προφανές το πρόβλημα όταν ο άλλος έχει να δουλέψει τόσους μήνες»

Στην ερώτηση μας αν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στους επαγγελματίες κυρίως για να καλύψουν τα χρέη τα οποία έχουν προς την εφορία, ο κ. Παναγιωτίδης τονίζει:

«Είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα , αφού ο επαγγελματίας δεν έχει δουλέψει δύο με τρεις μήνες, και τώρα η κίνηση είναι πάλι υποτονική. Το βλέπουμε και στην αγορά αυτό, ότι σε πολλούς κλάδους η κίνηση είναι υποτονική. Ο δικός μας ο ρόλος δεν είναι μόνο να έρχονται εδώ οι πολίτες να διαμαρτύρονται και εμείς να εισπράττουμε. Έχουμε και συνεργεία τα οποία βγαίνουν έξω σε προληπτικούς ελέγχους αλλά και σε τακτικούς ελέγχους που γίνονται. Έχουμε δηλαδή μία εικόνα και της αγοράς γενικότερα. Βλέπουμε πράγματι ότι η αγορά είναι πεσμένη.

«Δεν γίνονται κατασχέσεις»

Σε άλλη ερώτηση αν αυτή τη στιγμή έχουν έρθει διαταγές για κατασχέσεις σε Ηλεία και Ζάκυνθο λόγω των χρεών τα οποία υπάρχουν ο διευθυντής της ΔΟΥ Πύργου αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται.

«Τα αναγκαστικά μέτρα έχουν περιοριστεί πάρα πολύ. Στη Ζάκυνθο έχουν σταματήσει ολοκληρωτικά γιατί είναι και το θέμα της πλημμύρας. Εδώ στις δικές μας περιοχές όσοι έχουν πληγεί, έχουν μπει σε αυτόματη αναστολή. Δεν λαμβάνεται εναντίον τους κανενός είδους μέτρο. Ειδοποίηση μπορεί να στέλνετε, βεβαιώσεις μπορεί να γίνονται διάφορες, αλλά κανένα αναγκαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται. Τα αναγκαστικά μέτρα είναι κάτω από το 10% που λαμβάνονταν από την αρχή του κορωνοϊου».

«Είχαμε ανάπτυξηπριν να ξεκινήσει Πανδημία»

Τώρα όσον αφορά την ανάπτυξη του νομού αν δεν υπήρχε η Πανδημία του κορωνοϊού ο νομός Ηλείας, αλλά και της Ζακύνθου, θα ήταν σαφώς σε καλύτερη κατάσταση.

«Υπήρχε μία τάση αύξησης το τελευταίο δίμηνο του προηγούμενου έτους και το πρώτο δίμηνο αυτό του έτους. Δηλαδή βλέποντας τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας, πιστεύαμε ότι φέτος θα ήταν μία καλή χρονιά. Πάντα σε σχέση με το παρελθόν. Τώρα θα το διαχωρίσω όμως λίγο. Ο νομός Ηλείας αποτελείται ουσιαστικά από δύο κομμάτια. Δηλαδή το νότιο κομμάτι του νόμου που είναι από τον Πύργο και κάτω και από το βόρειο κομμάτι. Το βόρειο κομμάτι αναπτύσσεται περισσότερο. Έχει τις μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, έχει μεγάλους παραγωγούς Και θα έλεγα μεγάλο πλεονέκτημα από φυσικής απόψεως. Το νότιο κομμάτι είναι περισσότερο υποτονικό. Η ανάπτυξη ακολουθεί αντίστοιχους ρυθμούς. Δηλαδή το βόρειο κομμάτι της Ηλείας αναπτύσσεται πιο πολύ και το νότιο λιγότερο. Η Ζάκυνθος φυσικά είναι σε άλλη κατηγορία».

Η φορολογία και το ΕΝΦΙΑ

Τέλος ο κ. Παναγιωτίδης μας τόνισε ότι οι περισσότερες δόσεις σε φορολογία και ΕΝΦΙΑ μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

«Θα βοηθήσουν πιστεύω οι περισσότερες δόσεις σε φορολογία και ΕΝΦΙΑ. Όμως εφόσον υπάρξει καινούργια ρύθμιση αυτές οι δόσεις από 6 για παράδειγμα μπορεί να γίνουν 12 ή και 24. Με επιτόκιο βέβαια το οποίο φαντάζομαι δεν θα είναι πολύ μεγάλο αλλά θα μπορούν να μπουν και σε περισσότερες δόσεις».

Όλη η επικαιρότητα