Πολιτική

Ο Κοτζιάς παραδίδει στον Τσίπρα το υπουργείο Εξωτερικών

Ακούστε το άρθρο

Στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να παραλάβει το υπουργείο από τον παραιτηθέντα Νίκο Κοτζιά.

Στις 10:30, ο κ. Τσίπρας, θα μεταβεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας για να ορκιστεί ως υπουργός Εξωτερικών.

Σε συνέντευξη τύπου από τις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν θα δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, όπως ο ίδιος τον προέτρεψε-προκάλεσε, ο πρωθυπουργός είπε ότι όπως έχει πληροφορηθεί στο γραφείο του υπάρχει ένας κλειστός φάκελος ο οποίος έχει την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό». Όταν επιστρέψω είπε θα διαβάζω αυτήν την επιστολή, άλλωστε θα συναντηθώ και αύριο με τον κ. Κοτζιά.

Ωστόσο δεν συνηθίζω να δίνω στη δημοσιότητα επιστολές προσωπικές και δεν θα το κάνω ούτε και τώρα. Το θέμα αυτό για εμένα είναι λήξαν, υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας την απάντησή του προχώρησε σε προσωπικές αναφορές στον κ. Κοτζιά λέγοντας ότι αφήνει πίσω ένα πολύ σημαντικό έργο στο ΥΠΕΞ, έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη στην εξωτερική πολιτική , εφαρμόζοντας πολιτικές που μαζί σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε.

Ο Νίκος Κοτζιάς – κατέληξε – δεν ήταν απλά ένας υπουργός και ένας συνεργάτης αλλά ήταν ανοικτό βιβλίο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής ότι θα έχω τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύομαι τακτικά και στο μέλλον.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να προσφύγει πρόωρα σε εκλογές ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα έλεγε σε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα για εκλογές εδώ και δυόμιση χρόνια να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί εδώ και δυόμιση χρόνια οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί και μπορεί να είναι πιο τυχεροί αναζητώντας την τύχη τους στον τζόγο.

Όλη η επικαιρότητα