Επιστήμη

Ο κόσμος θα είναι διαφορετικός το 2021 – Οι 12 αλλαγές που θα δούμε να συμβαίνουν

Ακούστε το άρθρο

Όλοι μας ελπίζουμε η νέα χρονιά να είναι διαφορετική, χωρίς τη δυστυχία της πανδημίας, με περισσότερες ελευθερίες και επιστροφή στην κανονικότητα. Θα είναι όμως έτσι;  Κανείς δε μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Το σίγουρο είναι πως πολλά πράγματα θα αλλάξουν, κάποια από αυτά τα υποψιαζόμαστε άλλα δε μπορούμε να τα φανταστούμε. Ας δούμε μερικές από τις προβλέψεις του Fortune και όχι μόνο για το νέο έτος που έρχεται, και πώς αυτές θα επηρεάσουν τη ζωή μας.

Μια χρονιά με πολύ ζεστό καιρό
Το 2020 η θερμοκρασίες ανά τον πλανήτη ήταν πολύ υψηλές και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν και το εκείνες του “καυτού” 2016. Σύμφωνα με το fortune το 2021 θα είναι εξίσου ζεστό παρά τη μείωση των ρύπων με το κλείσιμο αρκετών εργοστασίων και τη μείωση της αυτοκίνησης- συνέπειες των lockdown. Οι αλλαγές στι κλίμα δε συμβαίνουν από τη μια ημέρα στην άλλη…

Η άνθιση της τηλε-ιατρικής…
Ήταν πάντα ένας στόχος πολλών εθνικών συστημάτων υγείας. Με την πανδημία του κορωνοϊού, η αξιοποίησή της φαίνεται πως θα είναι ολοένα και πιο συχνή.

Οι μάσκες θα συνεχίσουν να φοριούνται
Ακόμα και μετά τη “λήξη” της πανδημίας οι μάσκες θα συνεχίσουν να φοριούνται ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν και άλλες μεταδοτικές ασθένειες. Θα έχετε διαπιστώσει από φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πως στις χώρες της ανατολικής Ασίας όπου η πανδημία του κορωνοϊού έχει κοπάσει, οι πολίτες δεν έχουν σταματήσει να τις φορούν παρά το γεγονός πως ο κίνδυνος δεν είναι πια τόσο μεγάλος.

Πολιτιστική έκρηξη…
Όσοι ασχολούνται με τον πολιτισμό, πιστεύουν πως το 2021 και αν όλα πάνε καλά, οι πολίτες θα θελήσουν να κάνουν όλα όσα δε μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν το 2020 λόγω των περιοριστικών μέτρων. Και μάλιστα, προβλέπουν πως ο συγκεκριμένος τομέας θα γνωρίσει μεγάλη άνθιση μιας και ο κόσμος λαχταρά το θέατρο, το σινεμά και τις εξόδους.

Ανατροπές στην πολιτική

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει συνδέσει την πολιτική του ταυτότητα με το Brexit. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως το επιχειρηματικό κλίμα σύντομα δε θα είναι και τόσο ευχάριστο στη χώρα καθώς όλοι θα ζήσουν κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες της εξόδου. Η θητεία του Τζόνσον, λένε, θα τελειώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο Τραμπ θα επιστρέψει και πάλι στην τηλεόραση
Πιθανόν για ένα μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο όπως το Fox. O Πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ δυσκολεύεται να φύγει από τον Λευκό Οίκο αλλά όταν γοητευτεί και πάλι από την κάμερα θα επιστρέψει σε αυτή με μεγάλη χαρά. Άλλωστε, τα ριάλιτι στα οποία συμμετείχε είχαν κάποτε πολύ μεγάλη επιτυχία.

Τα αμάξια θα μπουν στον αυτόματο πιλότο…
Και δε θα χρειάζεται να οδηγούμε εμείς. Αυτό θα είναι το μότο πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η Tesla αλλά ας μη ξεχνάμε πως η τεχνολογία της αυτόματης οδήγησης βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη… Σύμφωνα με τις προβλέψεις θα δούμε πολλά ατυχήματα να συμβαίνουν.

Το Tik Tok θα γίνει ο “βασιλιάς” των social media και για τις διαφημιστικές
Πλατφόρμες όπως το facebook ή το Youtube έχουν ήδη γεμίσει με διαφημιστικά μηνύματα και καμπάνιες. Το Tik Tok είναι ένα “ανεξερεύνητο και αναξιοποίητο έδαφος” που ήδη οι μεγάλες πολυεθνικές “έχουν βάλει στο μάτι”.
Οι διαδικτυακοί σταρ του Tik Tok θα γίνουν ακόμα πιο δημοφιλείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η 24χρονη Ashnikko που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται… ποπ είδωλο.

Οι αρνητές των εμβολίων θα μειωθούν…
Σταδιακά όλοι θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τον παραλογισμό της άρνησης, βλέποντας τις θετικές επιδράσεις των εμβολιασμών στην πράξη. Η διαδικασία όμως δε θα είναι εύκολη μιας και τα ποσοστά των ανθρώπων που διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο είναι αρκετά μεγάλα.

Η Κίνα θα κυριαρχήσει στην πώληση των εμβολίων
Ήδη εχει ξεκινήσει διαδικασίες για μαζική παραγωγή εμβολίων και μάλιστα προσπαθεί τα προϊόντα της να μην χρειάζονται συντήρηση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μέσα στο 2021 αναμένεται η Κίνα να αρχίσει να πουλά τα εμβόλιά της σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου μιας και την τεχνογνωσία φαίνεται πως διαθέτει αλλά και την δυνατότητα μεγάλης παραγωγής.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διαφέρουν πολύ
Το NBA απέδειξε πως κάποιες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα και μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Ωστόσο οι ειδικοί προβλέπουν πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2021 στο Τόκιο θα έχουν πολύ λιγότερους θεατές, οι αθλητές θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα πριν τα αγωνίσματά τους και να κάνουν διαρκή τεστ κατά τη διάρκειά τους.

Το καλοκαίρι του 2021 θα θυμίζει Woodstock
Με την έλευση των εμβολίων και τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, οι περισσότεροι προβλέπουν πως ο κόσμος θα θέλει να βγει έξω, να κοινωνικοποιηθεί και πάλι, να συναντήσει γνωστούς και να γνωρίσει νέο κόσμο. Τα πάρκα λένε, τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού θα γεμίσουν με κόσμο, θα γίνονται μεγάλα πάρτυ και συναυλίες… Για να δούμε.

Όλη η επικαιρότητα