Αφιερώματα Ιστορικά

Ο ποδοσφαιριστής που πανηγύρισε μπροστά στους Ναζί και βρέθηκε νεκρός με την σύντροφό του

Ακούστε το άρθρο

Στις 29 Ιανουαρίου 1939 οι Αρχές στην Αυστρία βρήκαν νεκρούς δύο ανθρώπους στο σπίτι τους.

Η είδηση θα περνούσε στα ψιλά, αν ο ένας εκ των δύο, ο άντρας, δεν ήταν παίκτης της εθνικής Αυστρίας. Ο Ματίας Ζίντελαρ κατάφερε να γίνει γνωστός και να μνημονεύεται ακόμη και σήμερα στην πατρίδα του, επειδή στις 3 Απριλίου 1938 πήγε κόντρα στους Ναζί και τελικά -μάλλον- το πλήρωσε με τη ζωή του.

Συγκεκριμένα, εκείνη την ημέρα έγινε ένα φιλικό παιχνίδι της Αυστρίας με τη Γερμανία, μετά από επιθυμία του Αδόλφου Χίτλερ για να εορταστεί με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι οι Γερμανοί είχαν προχωρήσει στην κατάληψη και της Αυστρίας.

Το ματς θα έπρεπε να λήξει ισόπαλο, αφού αυτό είχε συμφωνηθεί από τους πολιτικούς, αλλά στο 70′ ο Ζίντελαρ έκανε το 1-0, πανηγυρίζοντας το γκολ έξαλλα μπροστά στους αξιωματικούς του Γ’ Ράιχ. Λίγα λεπτά μετά θα σκοράρει αι ο Καρλ Σέστα για το τελικό 2-0, αλλά η ενέργεια του Ζίντελαρ ήταν αυτή που θεωρήθηκε απαράδεκτα προκλητική.

Κατά σύμπτωση (;), στις 23 Ιανουαρίου 1939 ο Ζίντελαρ, μαζί με τη σύντροφό του, Καμίλα Καστανιόλα, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Η αιτία του θανάτου παρέμεινε άγνωστη, ενώ ο ίδιος ήταν μόλις 35 ετών.

via

Όλη η επικαιρότητα