WEB tv Ηλεία Πολιτική

Ο Κ. Γαβρόγλου στην ΟΡΤ για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας: «Ύποπτη η στάση της Πρυτανείας» (vid)

Ακούστε το άρθρο

«Στην σύσκεψη που κάναμε, παρά το γεγονός ότι ένας Δήμαρχος άφησε μια τέτοια αιχμή, δεν υπήρξε κανείς άλλος να υποστήριξε κάτι τέτοιο (σ.σ. ότι για την σημερινή κατάσταση φταίει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) διότι θα μου έκανε εντύπωση πως είναι δυνατό μια άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει τα περιφερειακά πανεπιστήμια και μια δική μας πολιτική η οποία όχι μόνο ίδρυσε τμήματα αλλά δώσαμε παραπάνω θέσεις καθηγητών από αυτές που δίνονταν αναλογικά στα ιδρύματα. Η νέα πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών μαζί με την κυβέρνηση υλοποιούν μια πολιτική συρρίκνωσης των περιφερειακών πανεπιστημίων . Με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, τουλάχιστον 15 χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων. Όπως είναι το σύστημα, θα κλείσουν τμήματα και θα μπαίνουν ερωτηματικά για το ποιο θα πρέπει να κλείσει. Εμείς από την αρχή είχαμε πει ότι η Ηλεία είναι ο ιδανικός χώρος για μια σχολή πολιτισμού και ΤΕΦΑΑ.

Υπάρχουν δυο επιχειρήματα, το ένα είναι ότι είναι μακριά και δεν μπορούμε να τα διοικήσουμε. Το θέμα της διοίκησης το λένε για τον κόσμο που δεν ξέρει τις λεπτομέρειες, υπάρχουν πολλά τμήματα που βρίσκονται σε παραπάνω από μια περιοχές.

Το άλλο είναι, ότι λένε πως έχεις Γεωπονικό και στην Αμαλιάδα και στο Μεσολόγγι και δεν μπορούν και τα δυο μαζί να συνυπάρξουν σε ένα πανεπιστήμιο. Δεν ισχύει ούτε αυτό. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπάρχει τμήμα υπολογιστών στην Άρτα και ένα αντίστοιχο τμήμα της πολυτεχνικής σχολής στα Γιάννενα. Συνυπάρχουν και τα προγράμματα σπουδών είναι προσανατολισμένα σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Φτάνει να θέλεις να αποκτήσει προσωπικότητα το όποιο τμήμα.

Τα πανεπιστήμια είναι θεσμοί με έντονη την θεσμική τους μνήμη. Εδώ υπάρχει ένα κακό παρελθόν. Υπήρχε ένα τμήμα στο Μεσολόγγι το οποίο με το πρόγραμμα «Αθηνά» πήγε στην Αμαλιάδα, τότε η σωστή θέση έπρεπε να είναι ότι δεν θα κλείσει αυτό στο Μεσολόγγι και στην Αμαλιάδα να κάνουμε ότι νομίζουμε ότι είναι σωστό.

Εμείς αυτό που θέλαμε και εν πολλοίς έχουμε καταφέρει είναι να προχωρήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στα πανεπιστήμια και δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό.

Στα καλά καθούμενα η Πάτρα και ο νέος πρύτανης με το που εκλέχτηκε θεώρησε ότι όλα τα προβλήματα που έχει το πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι λόγω του δικού μας νόμου.

Εμείς περάσαμε ένα διαφορετικό νόμο για κάθε διαφορετικό πανεπιστήμιο ακριβώς επειδή υπήρχαν πολλές ιδιομορφίες

Αυτή τη στιγμή τα πανεπιστήμια παίζουν ένα πολύ θεμελιώδη πολιτισμικό ρόλο. Μια δραστηριότητα που θα μπορούσε να γίνει στην Ολυμπία είναι τα Θερινά σχολεία που στο εξωτερικό είναι εντατικά μαθήματα στην διάρκεια του καλοκαιριού. Θα μπορούσε να γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο για τα θέματα αρχαιολογίας».

Όλη η επικαιρότητα