Αφιερώματα Ηλεία Πολιτισμός Συνεντεύξεις

Ο Πυργιώτης Γιώργος Καρτάλος- «Ερασιτέχνης» γκαλερίστας, με λαμπρή καριέρα!

Ακούστε το άρθρο

Ο Γιώργος Καρτάλος έχει δηλώσει «Ερασιτέχνης γκαλερίστας», ωστόσο η γκαλερί που διατηρεί εδώ και δεκαετίες μόνο ερασιτεχνική δε λογίζεται. Είναι το επιτυχημένο «Αγκάθι» μέσα στο οποίο διαδραματίζονται μοναδικές και ενεργειακές παρουσιάσεις τέχνης, γνώσης και ιδεών.

Πρόκειται για ένα στέκι στο κέντρο της Αθήνας για τους φίλους του βιβλίου, της ζωγραφικής και οτιδήποτε σχετίζεται με το χώρο του πολιτισμού. Η ονομασία «Αγκάθι» μόνο τυχαία δεν είναι γιατί όπως το αγκάθι μπορεί να τσιμπάει και να παρεμβαίνε, έτσι και η gallery αφυπνίζει την τέχνη, την κοινωνία, τον άνθρωπο…

Όλα ξεκίνησαν το 1976 στο ισόγειο ενός νεοκλασικού κτηρίου στην Πλατεία Aμερικής, με κύριο στόχο τη δημιουργία ενός χώρου με δυνατότητες παρουσίασης καταξιωμένων, αλλά και νέων καλλιτεχνών. Παράλληλα με την ύπαρξη ενός μικρού, αλλά σωστά οργανωμένου βιβλιοπωλείου θα αποτελούσε έναν τόπο ζωντανό, με νέες προτάσεις και ιδέες γύρω από την τέχνη. Όλα αυτά παράλληλα με τη φοίτησή του στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Με τη σύζυγό του Χριστίνα Παπαμίχου και το γιο τους Κωνσταντίνο

Σήμερα και έχοντας πλέον διανύσει τόσα πολλά χιλιόμετρα στο χώρο της τέχνης, ένα
επάγγελμα που μπορεί να μην το σπούδασε αλλά διαπρέπει μέσα από δράσεις του που συζητιούνται για χρόνια, ο Πυργιώτης Γιώργος Καρτάλος είναι επιτυχημένος, ανησυχητικά ανήσυχος, ροκάς μέχρι το κόκαλο και επαγγελματίας γκαλερίστας γιατί ότι κάνει, το κάνει με την ψυχή και την καρδιά του, του δίνεται ολοκληρωτικά και γι αυτό γνωρίζει τόση επιτυχία.

Τη συνέντευξή μας, δεν την εντάσσω στις «κανονικές» συνεντεύξεις, όχι μόνο επειδή
μου δημιουργήθηκαν ερωτήσεις στη διάρκειά της, αλλά πήρα και απαντήσεις για ερωτήσεις που δεν πρόλαβα να κάνω…

Αυτός είναι ο Γιώργος Καρτάλος, πληθωρικός, ετυμόλογος και τόσο αγαπημένος !

Τί μνήμες έχεις από τον Πύργο ;

Γεννήθηκα στο Επιτάλιο, η οικογένειά μου μετακόμισε στην Αθήνα μετά από λίγο καιρό. Όμως, Χριστούγεννα-Πάσχα-Καλοκαίρι είναι συνδεδεμένα με το αγαπημένο μου χωριό. Άρα, παιδικά και νεανικά χρόνια είναι άρρηκτα δεμένα με την περιοχή. Μνήμες, ίσως και λόγω ηλικίας, υπέροχες με γιαγιά, θείες, κολλητούς φίλους, ατέλειωτα παιχνίδια στον δρόμο μέχρι να νυχτώσει, χωράφια «εξοχές»,
ποτάμι θάλασσα και το βράδυ βόλτες στην «αγορά».

Πώς θα χαρακτήριζες την ενασχόλησή σου ;

Θα έλεγα ότι παραμένω μόνιμα εραστής της τέχνης, έτσι σαν «ερασιτέχνης», προσπαθώ πάντοτε να κάνω μια δουλειά που στην πραγματικότητα γίνεται με κέφι, δημιουργικότητα και με γεμίζει από όλες τις πλευρές.

Με την Τόνια Σωτηροπούλου, τον Κωστή Μαραβέγια, τη Φανή Χαλκιά και το γιο του Κωνσταντίνο

Ποιο βιβλίο πιστεύεις σε «σημάδεψε» ;

Πολλά βιβλία με σημάδεψαν αλλά μια και μου ζητάς ένα (διάβαζα πολύ και ιδίως εξωσχολικά από το δημοτικό) ήταν η «Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη με τα ιδιαίτερα μηνύματα, τις σκέψεις και τη θεώρηση για τη ζωή.

«Ως φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο γνωρίστηκε και δημιούργησε δυνατή μουσική ομάδα με τους συμφοιτητές του Σταμάτη Κραουνάκη, Λίνα Νικολακοπούλου, Γιάννης Σιαμσιάρη κ.α. Καρμική συνάντηση αστέρων την ίδια στιγμή, στον ίδιο ουρανό…»

Με το ζωγράφο Φασιανό
Με τον Δημ. Μυταρά

Έχετε κάνει λαμπρές συνεργασίες ως τώρα που έχουν αφήσει εποχή…

Πράγματι, η γκαλερί «Αγκάθι-κartάλος» έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα με σπουδαίους ζωγράφους, καθηγητές την Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
κλπ . Θεωρώ ότι υπήρξα τυχερός αλλά και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που μου εμπιστεύτηκαν να παρουσιάσω τις δουλειές τους καλλιτέχνες όπως οι Απέργης, Μυταράς,Τέτσης, Φασιανός, Τσαρούχης, Τσόκλης, Σόρογγας, Ρόκος, Καράς, Γεωργίου,
Φωτιάδης, Γιαννακόπουλος, Χρηστίδης, Λαζόγκας, Κροντηρά, Πανιάρας, Παυλόπουλος και πολλούς- πολλούς άλλους. Γνώρισα έτσι υπέροχους ανθρώπους-καλλιτέχνες που έγιναν αγαπημένοι φίλοι πέρα από συνεργάτες.

Με το Γιάννη Τσαρούχη
Με το ζωγράφο Άγγελο Παπαδόπουλο και τη μητέρα του, την Έλενα Παπαρίζου και το Σάκη Ρουβά

Τί χρειάζεται να διαθέτει κάποιος στο χώρο σου ;

Τρία πράγματα χρειάζονται σε αυτή τη δουλειά σε μεγάλο βαθμό, θα έλεγα είναι
το τρίπτυχο της επιτυχίας.

Καλές σχέσεις με τους καλλιτέχνες.

Καλές σχέσεις με τα επικοινωνιακά μέσα. Καλές σχέσεις με συλλέκτες, πελάτες, επισκέπτες. Σε όλα αυτά χρειάζεται να προσθέσουμε ένστικτο και αισθητική και επίσης να μπορείς να ξεχωρίσεις ποιοι είναι πραγματικά ζωγράφοι και ποιοι απλά ζωγραφίζουν.

Ποια φράση σε χαρακτηρίζει ;

Μια φράση που με χαρακτηρίζει είναι ότι πιστεύω ότι έχουμε δυο ζωές… Η δεύτερη
ξεκινάει όταν καταλάβουμε ότι τελικά είναι μία.

Σχέδια υπάρχουν ή είναι σε αναμονή λόγω του ιού ;

Φυσικά, σχέδια είναι πάντοτε πολλά στο πρόγραμμα, άσχετα… αν ο Θεός γελάει…
Γιατί τα όνειρα και η δημιουργία δεν πρέπει να σταματήσουν ποτέ. Φυσικά λόγω COVID-19 και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σχέση των ανθρώπων, την οικονομία και πολλά άλλα, χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου ζωής και των
προτεραιοτήτων μας.

Με τον Παύλο Γερουλάνο, το Γιάννη Ζουγανέλη και τον Αλέξη Γεωργούλη

Μπορούμε να υπολογίσουμε τί έχει γίνει στο «Αγκάθι»αυτά τα χρόνια ;

Στο «Αγκάθι» αυτά τα χρόνια οργανώθηκαν και παρουσιάστηκαν πάνω από 300
ατομικές εκθέσεις ζωγράφων και γλυπτών. Παρόλο που ξεκίνησε από αγάπη
για το βιβλίο και τις εικαστικές τέχνες, έμεινε επαγγελματικά μόνο σαν γκαλερί.

Με το Σπ. Παπαδόπουλο, τη Μαριάννα Τουμασάτου και τη Ντόρα Μακρυγιάννη

Ο Γιώργος Καρτάλος…

Είναι ιδιοκτήτης της γκαλερί «Αγκάθι-κartάλος», Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης και Πρόεδρος στην Οργανωτική Επιτροπή της
διοργάνωσης Art-Athina. Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Χριστίνα Παπαμίχου («Τζιβαέρι», «Στάβλοι της Εριέττας Ζαΐμη») και έχουν αποκτήσει ένα γιο τον
Κωνσταντίνο.

Όλη η επικαιρότητα