Ηλεία

«Ο Πύργος θέλει λύσεις στην καθημερινότητα» – Η πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου φωτογράφισε την πραγματικότητα

Ακούστε το άρθρο

Υψίστης σημασίας ήταν η συνάντηση αρμόδιων φορέων της πόλης χθες στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου του συλλόγου Ηλία Ξανθούλη, με το αντικείμενο της συζήτησής τους να είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται στην πόλη, καθώς και η παραβατικότητα ορισμένων ομάδων που το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί και έχει προκαλέσει ανησυχία στους πολίτες που ζητούν μεγαλύτερη προστασία.

Το παρών στη συνάντηση έδωσαν ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πύργου Μαρίνος Αχτύπης, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Πύργου «ΕΡΜΗΣ» Παναγιώτης Τσαπάρας, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηλείας Χρήστος Δημακόπουλος και ο αντιπρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηλείας Σπύρος Παναγιωτόπουλος.

«Να γίνει η πόλη πιο φιλόξενη»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης τόνισε πως η σημερινή είναι η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους φορείς, όπου τέθηκαν δυο σημαντικές κατηγορίες προβλημάτων, το κυκλοφοριακό και η ασφάλεια των πολιτών όσον αφορά παράνομες δραστηριότητες από μια μικρή μερίδα της κοινωνίας.

Με αφορμή την ανάπλαση της 28ης Οκτωβρίου, ζήτησε να μάθει αν έχουν προβλεφθεί τα πάντα προκειμένου όλο αυτό το διάστημα να μην υπάρξει κανέναν πρόβλημα. Υποστήριξε πως πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουν ώστε να γίνει η πόλη πιο φιλόξενη για τους πολίτες της και τους τουρίστες και να είναι προσιτή σε όλα τα σημεία της. Τέλος, δεν παρέλειψε να μεταφέρει και την εικόνα που παρατηρεί κανείς στις εισόδους της πόλης, αφού από την οδό Αλφειού υπάρχει έλλειψη φωταγώγησης και από την πλευρά της Πατρών-Πύργου οι παράνομες δραστηριότητες των ΡΟΜΑ έχουν γίνει μάστιγα.

«Να βελτιωθούν τα κακώς κείμενα»

Ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος θέλησε να δώσει απάντηση σε όλα τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Ξανθούλης, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως οι αρμόδιοι φορείς έχουν εικόνα των προβλημάτων και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν λύσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Αργυρόπουλος εστίασε στο απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο στον ιστό της πόλης και στην έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, πρασίνου, πεζοδρομίων, σημειώνοντας πως όλα αυτά τα χρόνια η πόλη ήταν εγκαταλελειμμένη. Έθεσε ως στόχο να βελτιωθούν τα κακώς κείμενα των προηγούμενων χρόνων με σωστά και σταθερά βήματα και να μην επιρριφτούν ευθύνες σε προηγούμενες δημοτικές αρχές.

«Καλύτερη εικόνα και νέα ταυτότητα»

Όσον αφορά το θέμα του φωτισμού, υπογράμμισε πως είναι σε εξέλιξη μια εργολαβία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που αφορά στη βελτίωση των εισόδων των τριών πρωτευουσών των νομών. Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει πεζοδρόμια, φωτισμό και τοποθέτηση φυτών προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα και νέα ταυτότητα οι είσοδοι της πόλης. Για την παραβατικότητα των ΡΟΜΑ, τόνισε πως είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί μόνο από το δήμο αλλά χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων, ενώ πρόσθεσε πως προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια της δημοτικής αστυνομίας έγιναν συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης που βοηθούν στο να προσφέρεται η απαραίτητη ασφάλεια στον κόσμο.

«Καλαίσθητη και εύχρηστη για όλους»

Την αντίληψη ότι η πόλη πρέπει να είναι καλαίσθητη και εύχρηστη για όλους, μοιράστηκε ο κ. Αργυρόπουλος που εν συνεχεία επικεντρώθηκε σε διάφορα σημεία της πόλης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και χρειάζονται επεμβάσεις. Αναφέρθηκε στην υπογραφή της σύμβασης για τη χερσαία ζώνη του Κατακόλου, καθώς και για τα έργα στον οδικό άξονα Πύργο-Κατάκολο και της 28ης Οκτωβρίου που θα δώσουν άλλη όψη στην πόλη. Εντόπισε ακόμα ότι το κυκλοφοριακό χάος γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία και όχι σε όλη την πόλη, ενώ έκανε γνωστό και το σχεδιασμό της υπηρεσίας που το περασμένο διάστημα κατέγραψε όλα τα ελεύθερα οικόπεδα στον Πύργο και πέριξ αυτού, καθώς και πόσα αυτοκίνητα σταθμεύουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Αναμένεται όπως αποκάλυψε να γίνει επεξεργασία των στοιχείων και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου θα υπάρξει μια συνολική πρόταση που θα τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο και θα αφορά μίσθωση κάποιου οικοπέδου, το οποίο θα επιτρέπει στους πολίτες να σταθμεύουν με ένα ευτελές αντίτιμο.

Διάνοιξη περιφερειακών δρόμων

Έχει ανατεθεί ακόμα ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για πόλεις, το λεγόμενο ΣΧΟΟΑΠ, σε μια εταιρεία που θα φέρει κατευθύνσεις για εφαρμογές που έχουν να κάνουν και για το κυκλοφοριακό στην πόλη του Πύργου. Τέλος, σημείωσε πως θα δοθεί «ανάσα» στο κυκλοφοριακό με τη διάνοιξη περιφερειακών δρόμων, εγχείρημα που όπως χαρακτήρισε είναι δύσκολο και τολμηρό αλλά μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.

Συλλογικότητα για βελτίωση της κατάστασης

Ο αντιδήμαρχος Πύργου Μαρίνος Αχτύπης ενημέρωσε πως έχουν επιβληθεί 276 παραβάσεις του ΚΟΚ και τόνισε πως χρειάζεται τη συνεργασία και με τους ανθρώπους του ΚΤΕΛ αλλά και των αυτοκινητιστών. «Όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τον κόσμο σε μια καλύτερη κατάσταση», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Αχτύπης.

Η δύσκολη καθημερινότητα των οδηγών

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηλείας Χρήστος Δημακόπουλος μίλησε για την άσχημη κατάσταση που έχει περιέλθει το πρακτορείο του ΚΤΕΛ στα Χαλικιάτικα. «Οι οδηγοί βιώνουν τη δύσκολη καθημερινότητα συνεχώς», είπε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ και παράλληλα σημείωσε πως η επιχειρηματικότητα στη συγκεκριμένη πλευρά του Πύργου «σβήνει» αργά και βασανιστικά. Εν συνεχεία, μεταφέρθηκε στο σημείο του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου Πύργου στο οποίο έχει παρατηρηθεί και εκεί πρόβλημα, μιας και επηρεάζεται από τις στάσεις λεωφορείων και η κίνηση στους δρόμους αλλά και η δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

«Χρόνια παρατημένες υποδομές»

Τελευταίος έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Πύργου «ΕΡΜΗΣ» Παναγιώτης Τσαπάρας, χαρακτηρίζοντας το κυκλοφοριακό ως τεράστιο πρόβλημα για όλους τους οδηγούς που ξεκινά από τις υποδομές της πόλης που για χρόνια ήταν παρατημένες, ενώ στάθηκε και στην έλλειψη θέσεων στάθμευσης. Τέλος, υπογράμμισε πως διαθέτουν αρκετές προτάσεις υπόψιν τους που μπορούν να καταθέσουν στο δήμο, με τον κ. Αργυρόπουλο να δείχνει θετικός για μια συνάντηση στο άμεσο μέλλον.

Όλη η επικαιρότητα