Hobby

Ο James Cook ζωγραφίζει με γραφομηχανή

Ακούστε το άρθρο

Αν και πολλοί θα υποστηρίξουν – δικαίως – ότι οι γραφομηχανές είναι πλέον κάτι παρωχημένο, ο 23χρονος Βρετανός φοιτητής αρχιτεκτονικής Τζέιμς Κουκ (James Cook) χρησιμοποιεί χειροκίνητες γραφομηχανές για να δημιουργήσει θαυμαστά έργα ζωγραφικής. Προσφάτως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bored Panda, μίλησε για την τέχνη του.

Αποκάλυψε πώς το ενδιαφέρον του για τις γραφομηχανές ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, την περίοδο που ήταν ακόμη στο κολλέγιο, όταν διάβασε ένα άρθρο για κάποιον Πολ Σμιθ με σοβαρή εγκεφαλική παράλυση (σ.σ. νόσο του Little), ο οποίος δεν μπορούσε να κρατήσει μολύβι ή πινέλο, αλλά εξέλιξε δεξιότητες κάνοντας χρήση της μηχανικής ακρίβειας μια γραφομηχανής και παρουσίασε έναν όγκο απίστευτης καλλιτεχνικής παραγωγής σε διάστημα 60 ετών, τουλάχιστον. «Εμπνευσμένος από την ιστορία του, αποφάσισα να κάνω τη δουλειά του μέρος του θέματος για τις σπουδές μου τέχνης στο κολλέγιο».

Ο Βρετανός καλλιτέχνης αγόρασε την πρώτη γραφομηχανή του από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που πωλούσαν τα παλιά τους πράγματα. Απέκτησε, με τα χρόνια, μια συλλογή από 30 διαφορετικής μηχανές που χρησιμοποιεί για τα έργα του ζωγραφικής. «Η πρώτη μου αγορά ήταν μια Oliver Courier του 1956… Είναι, εδώ και έξι χρόνια, στη συλλογή μου των 30 γραφομηχανών και πάνω από τα μισά έργα μου τα έχω κάνει με αυτήν» λέει.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

As promised yesterday, the completed drawing of Florence the dog. Unfortunately, I never thought to ask for the breed so your guess is as good as mine! #typewriter #typewriterart #art #dog #dogportrait #dogart #artwork #artist #artoftheday #artspotlight

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη James Cook Artwork (@jamescookartwork) στις

«Ξεκίνησα με ένα σχέδιο σε γραφομηχανή του Woolworth Building της Νέας Υόρκης. Ήταν σαν να μάθαινα μια καινούργια γλώσσα (κυριολεκτικά), που αποτελείτο από σημεία στίξης, γράμματα και αριθμούς. Ήταν το πώς συναρμολογούσα αυτά τα σημάδια πάνω στη σελίδα που αποκάλυπταν την εικόνα, από τη στιγμή που πισωπατούσες» αφηγείται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα