Κόσμος

Ο Joe Biden είναι ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ- To χρονικό της νίκης

Ακούστε το άρθρο

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αλλάζοντας σελίδα στην ιστορία της χώρας και προκαλώντας διάχυτη χαρά σε ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού λαού που βγήκε στους δρόμους να πανηγυρίσει.

Η πρώτη του δήλωση μετά την μεγάλη του νίκη του μοιάζει ενωτική: «Έχουμε πολλή και δύσκολη δουλειά μπροστά μας, όμως σας υπόσχομαι το εξής: Θα είμαι ένας πρόεδρος για όλους τους Αμερικάνους – είτε με ψηφίσατε είτε όχι» έγραψε στο twitter.

«Αντιμέτωποι με πρωτοφανή εμπόδια, ένας αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψήφισε. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, ότι η δημοκρατία χτυπά βαθιά στην καρδιά της Αμερικής» ανέφερε ο Μπάιντεν.

«Με την εκστρατεία να έχει τελειώσει, ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τον θυμό και τη σκληρή ρητορική και να ενωθούμε ως έθνος (…) Ήρθε η ώρα η Αμερική να ενωθεί. Και να θεραπευθεί», συνέχισε και τόνισε: «Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε, αν το κάνουμε μαζί».

Ξεπέρασε το όριο των 270 μεγάλων εκλεκτόρων

Η νίκη του στην Πενσιλβάνια, του επέτρεψε να περάσει το όριο των 270 μεγάλων εκλεκτόρων που απαιτούνταν προκειμένου να ανοίξουν οι πόρτες του Λευκού Οίκου.

Εκτός από τα παραδοσιακά προπύργια των Δημοκρατικών όπως η Νέα Υόρκη ή η Καλιφόρνια, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε πολιτείες που είχε κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016: το Μίσιγκαν, την Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν και, σύμφωνα με δύο ΜΜΕ, την Αριζόνα.

Ο πρόεδρος πιστώνεται προς ώρας με 214 μεγάλους εκλέκτορες.

Ενώ τρεις αμερικανικές πολιτείες, –η Αλάσκα, η Βόρεια Καρολίνα και η Γεωργία– δεν έχουν ακόμη ανακηρύξει νικητή.

H Aντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις

Η πρώτη γυναίκα που εξελέγη αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κάμαλα Χάρις, δεσμεύθηκε σήμερα να «στρωθεί στη δουλειά» χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να αποκατασταθεί «η ψυχή της Αμερικής», στην πρώτη δήλωσή της μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

«Σε αυτές τις εκλογές επρόκειτο για κάτι πολύ περισσότερο από τον Τζο Μπάιντεν ή από εμένα. Ήταν η ψυχή της Αμερικής και η αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για αυτήν. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας στρωθούμε στη δουλειά», έγραψε στο Twitter.

Πανηγυρισμοί στους δρόμους των ΗΠΑ

Πανηγυρισμοί έχουν ξεσπάσει σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και η Ατλάντα.

Τραμπ – «Αυτές οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει»

Ο  Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας πως «οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια», ανέφερε σε μια δήλωση. «Το απλό γεγονός είναι πως αυτές οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την “ιστορική” νίκη του Τζο Μπάιντεν

“Όταν θα έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι, ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος (Κάμαλα) Χάρις θα έχουν κερδίσει μια ιστορική και αποφασιστική νίκη”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

“Είμαστε τυχεροί που ο Τζο έχει αυτό που χρειάζεται για να γίνει πρόεδρος και συμπεριφέρεται ήδη ως τέτοιος. Γιατί όταν εισέλθει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά ασυνήθιστων προκλήσεων που κανένας νέος πρόεδρος δεν είχε γνωρίσει: μια πανδημία που μαίνεται, μια άνιση οικονομία και ένα άνισο δικαστικό σύστημα, μια δημοκρατία σε κίνδυνο και ένα κλίμα σε κίνδυνο”, πρόσθεσε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Ξέρω ότι θα αναλάβει τα καθήκοντά του λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των Αμερικανών, είτε τον έχουν ψηφίσει είτε όχι. Καλώ λοιπόν όλους τους Αμερικανούς να του δώσουν την ευκαιρία”, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα υπογραμμίζοντας πως τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της περασμένης Τρίτης έκαναν να αναδυθεί μια χώρα “βαθιά και πικρά διχασμένη”.

Όπως είπε, “επαφίεται όχι μόνο στον Τζο και στην Κάμαλα, αλλά και στον καθένα από εμάς, να κάνουμε το μέρος της δουλειάς που μας αναλογεί” “ακούγοντας οι μεν τους δε ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να βρούμε κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε”.

Η αντίδραση της Μέρκελ

Τα «θερμά συγχαρητήριά» της εξέφρασε πριν από λίγο στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις για την νίκη τους στις εκλογές η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και τόνισε την σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών μας.

Σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας αναφέρονται τα εξής:

«Θερμά συγχαρητήρια! Οι αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Του εύχομαι από καρδιάς τύχη και επιτυχία και συγχαίρω επίσης την Κάμαλα Χάρις, την πρώτη εκλεγμένη Αντιπρόεδρο της χώρας της. Προσβλέπω στην μελλοντική συνεργασία με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η διατλαντική μας φιλία είναι αναντικατάστατη, εάν θέλουμε να υπερβούμε τις μεγάλες προκλήσεις αυτής της εποχής».

Όλη η επικαιρότητα