Μεσσηνία

«Πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε και εσύ εθελοντής δότης»

Ακούστε το άρθρο

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, το Ίδρυμα Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και το Πρότυπο Ιατρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο Analysis στην Κυπαρισσία διοργανώνουν από κοινού την δράση “Πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε και εσύ εθελοντής δότης”.

Η δράση αυτή έχει σαν σκοπό την ενημέρωση των πολιτών αλλά και την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών κάτι το οποίο γίνεται με την χορήγηση ελαχίστου δείγματος στοματικού επιχρίσματος (σάλιου).

Σήμερα, εκατομμύρια εθελοντές δότες είναι καταγεγραμένοι στην Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών, πρόθυμοι να προσφέρουν αιμοποιητικό μόσχευμα, σε όποιον συνάνθρωπο μας το χρειάζεται.
Στην χώρα μας πραγματοποιούνται ετησίως περισσότερες από 150 Αλλογενείς Μεταμοσχεύσεις με μεγάλη επιτυχία. Στο 30% των περιπτώσεων χρησιμοποιούνται μοσχεύματα από ιστοσυμβατούς αδελφούς. Όμως περίπου 70% των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση δεν διαθέτουν ιστοσυμβατό αδερφό. Για αυτούς γίνεται αναζήτηση του κατάλληλου μοσχεύματος στην Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών και στην Τράπεζα Ομφάλιου Αίματος. Τα μοσχεύματα από Εθελοντές Δότες που παίρνουν οι Έλληνες Ασθενείς, προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των Ελλήνων Εθελοντών είναι ιδιαίτερα μικρός, περίπου 33.000 , την ίδια ώρα που στην Κύπρο, η οποία έχει πληθυσμό δέκα φορές μικρότερο από την Ελλάδα, φτάνουν τις 120.000. Ο μικρός αριθμός εθελοντών στην χώρα μας, δεν οφείλεται σε αδιαφορία και σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας αλλά σε έλλειψη ενημέρωσης.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μέσα σε έναν χρόνο, ο αριθμός των δοτών αυξήθηκε κατά 50%, χάρη κυρίως στην εκστρατεία ενημέρωσης που πραγματοποιεί η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι προσβάλλονται από σοβαρές ασθένειες του αίματος, όπως η λευχαιμία, που απειλούν την ζωή τους. Για πολλούς από αυτούς, η μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα ίασης.

Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει να ψάχνεις για το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ που μπορεί να σου σώσει την ζωή;

Δώσε λίγο χρόνο από την ζωή σου και σώσε ζωές!!
Γίνε Εθελοντής Δότης!!!

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.eae.gr

Όλη η επικαιρότητα