Κόσμος Πάσχα

Πάσχα: Η τεράστια ομελέτα με τα 15.000 αυγά και άλλα περίεργα έθιμα στον κόσμο (Εικόνες)

Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι ημερομηνίες του εορτασμού του Πάσχα να διαφέρουν αλλά σε όλο τον πλανήτη οι πιστοί σπεύδουν με ενθουσιασμό να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού.  Ο τρόπος έκφρασής τους είναι πολύ διαφορετικός από το δικό μας και τα έθιμά τους φαντάζουν παράδοξα.

Στη Φινλανδία τα παιδιά ντύνονται μάγισσες βγαίνουν στους δρόμους και ζητάνε από τους γείτονες σοκολατένια αυγά. Στα χέρια τους κρατούν κλαδιά διακοσμημένα με φτερά ενώ βάφουν το πρόσωπό τους και σκεπάζουν το κεφάλι τους με ένα κασκόλ.

Στην Πολωνία ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα είναι το… μπουγέλωμα τη Δευτέρα του Πάσχα με κουβάδες, μπουκάλια, ψεύτικα νεροπίστολα και ό, τι άλλο βρεθεί στα χέρια τους.  Wet Monday ονομάζουν το έθιμό τους αυτό.

Στην πόλη Haux της Γαλλίας συναντάμε μια πραγματικά εντυπωσιακή συνήθεια τις ημέρες του Πάσχα. Οι κάτοικοι βγαίνουν στην κεντρική πλατεία και ετοιμάζουν μια γιγάντια ομελέτα για την παρασκευή της οποίας χρησιμοποιούνται… 15.000 αυγά!

Στην πόλη Verges της Ισπανίας το πιο δημοφιλές έθιμο είναι άκρως… μακάβριο. Οι κάτοικοι ντύνονται με κοστούμια σκελετούς την Μεγάλη Τρίτη, βγαίνουν στους δρόμους και κάνουν παρέλαση κατά τη διάρκεια της οποίας  κρατούν στα χέρια τους κουτιά με στάχτη που την πετάνε παντού…

Sprinkling oνομάζεται το πασχαλινό έθιμο στην Ουγγαρία κατά το οποίο τα αγόρια ρίχνουν άρωμα σε δοχεία με νερό και αφού ζητήσουν την άδεια των κοριτσιών, το πετάνε πάνω τους!

Στη Σικελία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Prizzi οι κάτοικοι φοράνε τρομακτικές μάσκες και προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να διώξουν τους δαίμονες…

Στη Φλωρεντία, οι ντόπιοι γιορτάζουν το Πάσχα με  μια παράδοση  350 ετών, γνωστή ως Scoppio del Carro… Φορούν κοστούμια του 15ου αιώνα και γεμίζουν μια περίτεχνη κατασκευή με πυροτεχνήματα. Αφού την περιφέρουν στους δρόμους της πόλης, την καίνε και απολαμβάνουν το θέαμα.

Στη Γουατεμάλα, στην πόλη Antigua οι δρόμοι γίνονται πολύχρωμοι: παντού στρώνονται χαλιά με αναπαραστάσεις από φρούτα, λουλούδια και πολύχρωμα γεωμετρικά σχήματα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στο διεθνή τύπο και τα δικά μας έθιμα όπως το σπάσιμο της κανάτας στην Κέρκυρα ή το σούβλισμα του αρνιού αναφέρονται ως εξαιρετικά πρωτότυπα και περίεργα.

Όλη η επικαιρότητα