Πάσχα Υγεία

Πάσχα & ψυχολογία: Πώς και γιατί να συγχωρέσεις όσους σου έκαναν κακό

Ακούστε το άρθρο

To νόημα του Πάσχα και της Ανάστασης δεν μπορεί παρά να είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν πως η ουσία βρίσκεται στην αγάπη και συγχώρεση. Τα πάθη του Χριστού, σε ψυχολογικό επίπεδο, συμβολίζουν τα πάθη που περνάει κάθε άνθρωπος: η ζωή είναι γεμάτη δύσκολες στιγμές, προβλήματα, εμπόδια που πρέπει να έχουμε τη δύναμη να ξεπεράσουμε δυσάρεστα συμβάντα και συμπεριφορές που καλούμαστε να συγχωρέσουμε.  Η Μεγάλη Εβδομάδα εκφράζει και τα προσωπικά μας πάθη, το δύσκολο δρόμο που πρέπει να διαβούμε…

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη νιώθει αδικημένος, από την οικογένειά του, από τον/ την σύντροφό του, από τον εργοδότη ή από τους φίλους του. “Το να συγχωρείς κάποιον είναι πολύ δύσκολο αλλά το να κρατάς τις άσχημες αναμνήσεις, τα αρνητικά συναισθήματα και κυρίως το θυμό μέσα σου, μπορεί να είναι πραγματικά καταστροφικό” τονίζει ο  Dr. Tyler VanderWeele, από τη σχολή δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ειδικός σε θέματα πνευματικότητας, θρησκείας και θετικής ψυχολογίας. “Όταν καταφέρνεις να συγχωρέσεις, δεν είσαι πια παγιδευμένος σε καταστάσεις του παρελθόντος, δίνεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να δραπετεύσει, να ελευθερωθεί”, τονίζει.

Υπάρχουν δυο μορφές συγχώρεσης σύμφωνα με τον καθηγητή. Η συγχώρεση που πραγματοποιείται συνειδητά, μέσω της απόφασής μας και η συναισθηματική συγχώρεση. Η πρώτη αποτελεί ουσιαστικά μια επιλογή μας που πραγματοποιείται άμεσα.. Αποφασίζουμε να μην ευχόμαστε το κακό όσων μας πείραξαν, να μην ασχολούμαστε πια με αυτούς και να μη δηλητηριάζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι συνήθως ο πιο γρήγορος τρόπος αντιμετώπισης μιας αδικίας για να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο. “Η συναισθηματική συγχώρεση είναι πολύ πιο δύσκολη και χρονοβόρα” σημειώνει, επισημαίνοντας πως έχει να κάνει με μια σύνθετη διαδικασία κατά την οποία τα αρνητικά συναισθήματα αντικαθίστανται με θετικά μέσω από μια σειρά εξορθολογισμών, συνειδητοποιήσεων και απόρριψης των στρεβλώσεων και συνήθως απαιτεί και τη βοήθεια ειδικού.

Έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως η συγχώρεση μπορεί να έχει πολύ σημαντικά οφέλη ακόμα και στην υγεία μας. Οι επιστήμονες έχουν συμπεράνει πως βοηθά σε χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και θυμού. Αυτό σημαίνει λιγότερα καρδιαγγειακά προβλήματα, λοιμώξεις και ασθένειες λόγω καταβεβλημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

“Πολλοί άνθρωποι θέλουν αλλά δε μπορούν να συγχωρέσουν. Οι άνδρες ειδικά δεν παραδέχονται καν πολλές φορές και στον ίδιο τους τον εαυτό ότι κάτι τους έχει πληγώσει τόσο πολύ στο παρελθόν ώστε να τους βασανίζει και στο σήμερα”, επισημαίνει ο Dr. Tyler VanderWeele.   Παρόλα αυτά η δύναμη του να συγχωρούμε θεωρείται από πολλούς ερευνητές ως έμφυτο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας και πρέπει να μάθουμε να το αξιοποιούμε.

Η συγχώρεση δε σημαίνει ότι αγνοούμε τη σοβαρότητα μιας προσβολής ή άσχημης πράξης από ένα άλλο άτομο ή από ομάδα ατόμων προς το πρόσωπό μας. Σημαίνει όμως ότι επιλέγουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό και ότι συνεπάγεται και να έρθουμε σε συμφιλίωση πρώτα με τον εαυτό μας αλλά και με τους γύρω μας. Μας επιτρέπει να έχουμε ηρεμία στην καθημερινή μας ζωή.

Ερευνητές της Θετικής Ψυχολογίας που έχουν μελετήσει το ζήτημα δίνουν κάποιες πολύ σημαντικές συμβουλές:

– Αν θέλετε να συγχωρέσετε δώστε χρόνο στον εαυτό σας να διώξει κάθε είδους θυμού ή επιθυμία για εκδίκηση. Μη πιέζεστε πιστεύοντας πως θα συμβεί από τη μια ημέρα στην άλλη.
– Προσπαθήστε να ερμηνεύσετε τη θέση του άλλου ατόμου. Μήπως δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έχει κάνει σε εσάς; Έχετε μιλήσει; Είναι ένα ζήτημα που λύνεται ή κάτι πολύ πιο σοβαρό για το οποίο δεν πρέπει επ’ ουδενί να υποχωρήσετε;
– Δείξτε συγχώρεση ακόμα και στην περίπτωση που το άλλο άτομο δε ζητά συγνώμη, και αποφασίστε ότι θα συγχωρήσετε για το δικό σας όφελος. Συχνά η επιθυμία για εκδίκηση αποσπούν πολύτιμο χρόνο από την καθημερινή μας ζωή, τα προσωπικά μας ενδιαφέρονται, τις υπόλοιπες σχέσεις μας είναι απλά ένα χάσιμο χρόνου. Εστιάστε σε πράγματα και ανθρώπους που σας κάνουν χαρούμενους.
Η συγχώρεση δεν απαιτεί το να ξεχάσουμε τι έχει συμβεί. Είναι μια διαφορετική αντίδραση στα πράγματα από εκείνη που μέχρι σήμερα συνηθίζαμε που θα προσφέρει ανακούφιση σε εμάς τους ίδιους.
.

Όλη η επικαιρότητα