Αχαϊα

Πάτρα: Εγκλωβισμένοι μέχρι το 2020 – Η γραφειοκρατία κρατά στην Ελλάδα τους μετανάστες

Ακούστε το άρθρο

Ενάμιση χρόνο, μέχρι τον Μάιο του 2020, είναι υποχρεωμένος να περιμένει πρόσφυγας/μετανάστης που βρίσκεται στην Πάτρα και έχει εξασφαλίσει την κάρτα αιτούντος άσυλο, προκειμένου να διεκπεραιωθεί η συνέντευξή του σε δεύτερο στάδιο.

Οι εξαιρετικά αργοί ρυθμοί που διεκπεραιώνονται οι συνεντεύξεις φέρνουν αυτό τον ευαίσθητο πληθυσμό σε κατάσταση απόγνωσης και απελπισίας, καθώς το χρονικό διάστημα από την πρώτη μέχρι τη δεύτερη φάση της διαδικασίας είναι πολύμηνη, όπως εξήγησε στην «ΠτΔ» ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Κίνησης για την Υπεράσπιση Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστριών.

Ζώντας από κοντά την καθημερινότητα των προσφύγων και των μεταναστών, ο Ν. Παπαγεωργίου εκτιμά ότι το ενταξιακό κομμάτι αυτών των ανθρώπων βρίσκεται στο «μηδέν».

Το να ξυπνάς το πρωί και να μην έχεις ένα σκοπό, μια εργασία κ.λπ. αυξάνει κατακόρυφα το στρες.

Κι αυτό είναι κάτι που το αντιμετωπίζουν όλοι, συμφώνησε μαζί μας το μέλος της Κίνησης.

Αυτή η στρεσογόνος κατάσταση είναι που ώθησε νεαρό μετανάστη στις 23 του περασμένου Αυγούστου να απειλήσει ότι θα αυτοπυρποληθεί έξω από το γραφείο της ΜΚΟ Praxis.

Ο συνομιλητής μας, μας εξήγησε ότι αν τα άτομα που έρχονται στην Πάτρα καταγραφούν εδώ, δεν θα μπορούν να ζήσουν νόμιμα στη χώρα προορισμού τους.

Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουν να ζουν σε ένα καθεστώς παρανομίας.

Πηγή: Εφημερίδα Πελοπόννησος 

Όλη η επικαιρότητα