Αχαϊα Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πάτρα-Κορωνοϊός: Κατειλημμένες οι κλίνες στις ΜΕΘ Ρίου – Πιέζεται το ΕΣΥ με ασθενείς από τα “Βόρεια”

Ακούστε το άρθρο

Πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Δυτική Ελλάδα και την Πάτρα, ελέω κορωνοϊού και της ασφυκτικής κατάστασης στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Μπορεί στη Δυτική Ελλάδα να μην υπάρχει εκτίναξη των κρουσμάτων, “σιγοβράζει” όμως ο κορωνοϊός, αφού οι μολύνσεις σε Αχαϊα και Αιτωλοακαρνανία είναι σε διψήφιο αριθμό καθημερινά. Ως εκ τούτου, η συνθήκη είναι διαχειρίσιμη στο επίπεδο αυτό, όμως σε σχέση με τους νοσηλευόμενους η κατάταση είναι διαφορετική.

Δεδομένου ότι το Ρίο, ως νοσκομείο αναφοράς εξυπηρετεί περιστατικά από όλη την 6η ΥΠΕ, όπως και ο “Άγιος Ανδρέας” και από άλλες περιφερειακές ενότητες, οι νοσηλευόμενοι αυξάνονται. Ασθενείς έρχονται δε και από τη Βόρεια Ελλάδα, εκεί που το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύ και τα νοσοκομεία γεμίζουν. Χαρακτηριστικό της πίεσης είναι το ότι αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένα και τα 12 κρεβάτια στη ΜΕΘ-covid του ΠΓΝΠ. Στην απλή κλινική νοσηλεύονται 18 ασθενείς.

Σημειώνεται πως και στη ΜΕΘ non covid οι 10 κλίνες έχουν ασθενείς.

Στον “Αγιο Ανδρέα” 4 ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και 17 στην κλινική για covid-19.

Επιπροσθέτως και στο νοσοκομείο του Αγρινίου, ως βοηθητικό στο Ρίο έχει δεχθεί αυξημένο αριθμό ασθενών, ακόμη όμως ανασαίνει.

Κανένας αβοήθητος”

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και την 6ΥΠΕ, κανένας ασθενής δεν θα μείνει χωρίς φροντίδα. Βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο συνεχούς αύξησης κλινών, όπως από τις αρχές της πανδημίας είχε εκπονηθεί. Αυτό τονίζεται και από τους γιατρούς του νοσοκομείου, ότι δηλαδή η επέκταση δεν ήταν άτακτη, γ αυτό και η κατάσταση είναι διαχειρήσιμη.

Βοήθεια και από ιδιώτες

Υπενθυμίζεται πως, στα πλάνα της έκτακτης ανάγκης υπάρχει και η βοήθεια του νοσοκομείου Αιγίου, το άνοιγμα του πρώην Νοσημάων Θωρακος, αλλά και η ιδιωτική σύνδρομή στα πλαίσια της συμφωνίας κράτους-ιδιωτικών κλινικών. Ήδη μεγάλη νοσηλευτική δομή ειναι έτοιμη να συνεισφέρει σε τυχόν συμφόρηση του ΕΣΥ.

patrastimes.gr

Όλη η επικαιρότητα