Αχαϊα

Πάτρα: «Ξάφρισαν» 14.400 ευρώ από Πατρινή έμπορο

Ακούστε το άρθρο

Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άγνωστου δράστη, ο οποίος – σύμφωνα με την Αστυνομία –παραβίασε θυρίδα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ιδιοκτήτριας καταστήματος στην Πάτρα.

«Στο πλαίσιο συνεργασίας της με εταιρεία του εξωτερικού ο άγνωστος δράστης της έστειλε μήνυμα, προσποιούμενος υπεύθυνο της αλλοδαπής εταιρείας, με το οποίο της γνωστοποιήθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός της εταιρίας τροποποιήθηκε και οι καταθέσεις θα έπρεπε να γίνονται σε άλλο λογαριασμό τράπεζας του εξωτερικού.

Στη συνέχεια, η παθούσα πείσθηκε από τους ισχυρισμούς των δραστών και πραγματοποίησε πληρωμή οφειλών της προς την εταιρεία, καταθέτοντας στον τραπεζικό λογαριασμό που της είχαν υποδείξει το συνολικό ποσό των 14.397,52 ευρώ», ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Αξιωματικοί της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. εφιστούν την προσοχή των πολιτών, καθώς το τελευταίο διάστημα οι απατεώνες, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καλούν τους ενδιαφερομένους να τους αποστείλουν προσωπικά τους δεδομένα και χρηματικά ποσά.

Η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώνει τους πολίτες-χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι όταν βλέπουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με δήθεν εύκολη χορήγηση δανείων από μη εξουσιοδοτημένους φορείς.

Σημειώνεται ότι στα μηνύματα αυτά ως στοιχεία επικοινωνίας αναγράφεται μόνο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ ποτέ δεν δίνεται φυσική έδρα της υποτιθέμενης εταιρίας ούτε κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας.

Μάλιστα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν την ύπαρξη τέτοιου είδους αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ή όταν λάβουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησής τους.

Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και να μην απαντούν σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικής φύσεως στοιχεία. Συνήθως οι επιτήδειοι ζητούν στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου και προσωπικά οικονομικά δεδομένα: αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, τριψήφιους κωδικούς επαλήθευσης καρτών (CVV).

Όλη η επικαιρότητα