Αχαϊα

Πάτρα: Ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης υπέγραψε τη σύμβαση για τα έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης

Ακούστε το άρθρο

Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, καθώς σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υπέγραψε τη σύμβαση με τον εκπρόσωπο της εργοληπτικής εταιρείας, που ανέλαβε το έργο για την ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη. Το έργο αφορά σε πρώτη φάση την άνω πόλη, έχει προϋπολογισμό 8.740.000 ευρώ, και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Κώστας Πελετίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η άνω πόλη αλλάζει όψη με ένα έργο, την έναρξη του οποίου υπογράψαμε, όμως αλλάζει και ολόκληρη η πόλη μας, με τα έργα που ακολουθούν στην κάτω πόλη», ενώ ευχαρίστησε τους εργαζόμενους του δήμου, σημειώνοντας ότι «είναι τεράστια η δουλειά τους».

Η ανάπλαση της άνω πόλης, σε συνδυασμό με την ανακατασκευή του παλαιού δημοτικού νοσοκομείου, χαρακτηρίζεται από τον δήμο, «ως είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα βελτίωσης της λειτουργίας και της εικόνας της Πάτρας, καθώς και της ζωής των κατοίκων της άνω πόλης.

Η ανάπλαση περιλαμβάνει οικοδομικά έργα, έργα οδοποιίας, οδοφωτισμό, ηλεκτρομηχανικές εργασίες, υδραυλικά έργα και έργα πρασίνου στην περιοχή της άνω πόλης που αποτελούν μέρος μιας σειράς αναπλάσεων που θα γίνουν στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας.

Η περιοχή παρέμβασης αφορά επιφάνεια συνολικού εμβαδού περίπου 170 στρεμμάτων και το έργο αποβλέπει στη βιοκλιματική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής με χρήση κατάλληλων υλικών επίστρωσης, φύτευσης και αστικού εξοπλισμού.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον δήμο, «επιδιώκεται η σύνθεση ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου συνόλου, σύμφωνα με τις αρχές του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, έτσι ώστε να αποδοθεί στους πολίτες της Πάτρας και στους επισκέπτες, η περιοχή του ιστορικού κέντρου αισθητικά, λειτουργικά καλύτερη και πιο φιλική, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να βοηθηθεί και η οικονομική ανάπτυξη της πόλης».

Κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης των έργων είναι η χάραξη τριών διαδρομών περιπάτου, μέσω των οποίων κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στο σύνολο μνημείων της αρχαίας και νεότερης ιστορίας της πόλης, μέσω πεζόδρομων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, προσφέροντας μία διαφορετική – αναβαθμισμένη αισθητική διάσταση και ποιότητα στο χώρο του ιστορικού κέντρου.

Η πρώτη διαδρομή περιπάτου συνδέει την κάτω με την άνω πόλη, μέσω του κεντρικού πεζόδρομου της οδού Γεροκωστοπούλου, διασχίζοντας το βασικό τμήμα της άνω πόλης και περιλαμβάνοντας τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, όπως το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Κάστρο, τον Ρωμαϊκό Ιππόδρομο και το παλαιό δημοτικό νοσοκομείο.

Η δεύτερη διαδρομή περιπάτου διασχίζει τμήμα κυρίως της κάτω πόλης, μέσω του κεντρικού πεζόδρομου της Ρήγα Φεραίου, και περιλαμβάνει κάποια από τα πιο αξιόλογα και αντιπροσωπευτικά νεότερα μνημεία της πόλης όπως τα νεοκλασικά σπίτια.

Η τρίτη διαδρομή περιπάτου, που δίνει τη δυνατότητα χρήσης και του ποδήλατου, διασχίζει το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Όσον αφορά τους επιμέρους στόχους του έργου, συνοψίζονται, σύμφωνα με τον δήμο, στα παρακάτω σημεία:

-Βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος της πόλης μέσω πεζοδρομήσεων, αύξησης πρασίνου και αναβάθμισης των περιοχών του ιστορικού κέντρου.

-Δημιουργία ενός πόλου έλξης για τους επισκέπτες της πόλης.

-Ανάδειξη του πολεοδομικού ιστού και του πολεοδομικού σχεδίου της Πάτρας.

-Αποφυγή νέων αυξημένων κυκλοφοριακών φόρτων στο ιστορικό κέντρο και βελτίωση των κυκλοφοριακών παραμέτρων με τη δημιουργία πεζόδρομων.

Παράλληλα, οι δράσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της επίτευξης των προαναφερόμενων στόχων είναι, μεταξύ άλλων, οι αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και πλατειών που βρίσκονται στις διαδρομές – περιπάτους, πεζοδρομήσεις και δημιουργία δικτύου πεζόδρομων, εργασίες αποκατάστασης των σκαλών που συνδέουν την άνω πόλη με την κάτω πόλη, και δημιουργία δικτύου ποδηλατικής διαδρομής.

Όλη η επικαιρότητα