Αχαϊα

Πάτρα: Σε αγώνα για το δίκιο του ο εργαζόμενος καθαριότητας και πατέρας τεσσάρων παιδιών που ακρωτηριάστηκε

Ακούστε το άρθρο

Ο 56χρονος ελπίζει, εδώ και πάνω από τρία χρόνια, για μια δίκαιη δίκη και ανθρωπιστική απόφαση από την ελληνική Δικαιοσύνη  – Με διάταξή της η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αιγίου τοποθετεί την ποινική υπόθεση στο αρχείο

Η υπόθεση του ακρωτηριασθέντος υπαλλήλου καθαριότητας του Δήμου Πατρέων, Σπύρου Τσάκαλου, ο οποίος έχασε το αριστερό του χέρι ολοσχερώς από τον καρπό και κάτω, όταν στις 17 Οκτωβρίου του 2017, εξερράγη στα χέρια του χειροβομβίδα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ τύπου Μ131, η οποία βρισκόταν σε κιβώτιο στο απορριμματοφόρο στο οποίο εργαζόταν, εντός της χωματερής Ξερόλακας Πατρών, σε διατεταγμένη υπηρεσία απομάκρυνσης επικίνδυνου κατασχεμένου από δεκαετίας υλικού από τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου της οδού Μαιζώνος Πατρών, κατόπιν εντολής των αρμοδίων δικαστικών αρχών που το χαρακτήριζαν εγγράφως ως ακίνδυνο υλικό, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να απασχολεί την κοινή γνώμη.

Ο πατέρας των τεσσάρων παιδιών ο οποίος στα 56 του χρόνια προσπαθεί ακρωτηριασμένος πλέον να ζήσει την εξαμελή οικογένειά του, παράλληλα ελπίζει στην Ελληνική Δικαιοσύνη για μια δίκαιη δίκη και ανθρωπιστική απόφαση, αναμένοντας με αγωνία την έκδοσής της εδώ και τρεισήμισι συναπτά έτη.

Το ρεπορτάζ του protothema.gr πριν από λίγα 24ωρα προκάλεσε αίσθηση αφού ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια ο άνθρωπος αυτός, συνεχίζει να αναζητά το δίκιο του, την ώρα που η ζωή του έχει αλλάξει δραματικά εξαιτίας του εργατικού ατυχήματος και όπως αναφέρει στην προσφυγή που κατέθεσε, γιατί με Διάταξή της η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αιγίου τοποθετεί την ποινική υπόθεση στο αρχείο την οποία ο ατυχήσας, προσβάλλει ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών οργάνων, διότι παραγράφεται κάθε ευθύνη των εμπλεκομένων, ενώ υπονοείται ανακριβώς για τον ατυχήσαντα ότι αυτός ενεργοποίησε το φονικό εργαλείο.

Τέλος σε δυο περιπτώσεις έγινε αντικείμενο ειρωνικών σχολίων στο πλαίσιο των εργασιακών του καθηκόντων εκτός του εργασιακού χώρου των γραφείων του Δήμου βεβαίως, από τρίτους περαστικούς πολίτες.

«…Όταν αποκαλούμαι επικριτικά και διακριτικά,… ως «ακρωτηριασθείς με την αγενή του όρου διατύπωση» που δήθεν προκάλεσε τον αυτοχειριασμό του!…», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Από την άλλη πλευρά το Ελληνικό Δημόσιο δια της Νομικής του Υπηρεσίας αναφέρεται με υπόμνημά του στο αστικό πάντα σκέλος ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου σε δήθεν «συντρέχον πταίσμα…!» του ακρωτηριασθέντος, γεγονός που αποκρούεται από την υπεράσπιση με ενδελεχή και επιστημονικό τρόπο.

Θέση για την υπόθεση πήρε και ο Δήμος Πατρέων όπου σε δελτίο Τύπου ανέφερε ότι ο Δήμος και η Νομική του Υπηρεσία δεν είχαν εμπλοκή στην ποινική διαδικασία και ουδέποτε προβλήθηκε ισχυρισμός από την πλευρά του εργαζόμενου ότι για το ατύχημα έχει την οποιαδήποτε ευθύνη ο Δήμος και η υπηρεσία του.

«Η μοναδική ανάμειξη της Νομικής Υπηρεσίας ήταν στην εκδίκαση της αγωγής αποζημίωσης ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων κατά την οποία κατέθεσε εγγράφως υπόμνημα με τις θέσεις του, ουδέποτε καταλόγισε, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ευθύνες στον υπάλληλο με το δήθεν σκεπτικό ότι εκείνος ενεργοποίησε τη χειροβομβίδα», καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Από την πλευρά του ο Συνήγορος Υπεράσπισης του Υπαλλήλου ανέφερε στο protothema.gr τα εξής: «Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Πατρέων ουδεμία ανάμειξη έχει στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης του ατυχήσαντος εργάτη καθαριότητας του Δήμου Πατρέων. Η στάση του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και των συνεργατών εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητος υπήρξε και παραμένει υποδειγματική. Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου έχει καταθέσει υπόμνημα με τις θέσεις-απόψεις της μόνο στο αστικό σκέλος της υποθέσεως ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου η έκδοση της αποφάσεως του οποίου αναμένεται το ταχύτερο δυνατόν».

Όλη η επικαιρότητα