Αχαϊα

Πάτρα: Συνθήκες πολέμου στα δύο νοσοκομεία

Ακούστε το άρθρο

Ένας πόλεμος άνευ προηγουμένου εξελίσσεται αυτές τις ημέρες σε ΠΓΝΠ και «Αγιο Ανδρέα». Το προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων του βγάζοντας κραυγή αγωνίας για την επόμενη μέρα.

Τα περιστατικά κορωνοϊού έχουν καταλάβει πλέον τον μεγαλύτερο χώρο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Χθες ξεκίνησε ίσως η δυσκολότερη εβδομάδα της πανδημίας μέχρι σήμερα, καθώς τα νοσοκομεία μας είναι ήδη γεμάτα και οι εκτιμήσεις αναφέρουν περαιτέρω κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.

ΣΤΟ ΠΓΝΠ

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει ξεπεραστεί ήδη το όριο. Ενδεικτικό είναι ότι η ΜΕΘ ενηλίκων, για τα μη περιστατικά κορωνοϊού, έχει αναπτυχθεί στην αίθουσα ανάνηψης των χειρουργείων.

Οι μετεγχειρητικοί ασθενείς παραμένουν για ανάνηψη μέσα στις χειρουργικές αίθουσες. Σε περίπτωση που δεν ανανήψουν άμεσα, ώστε να μεταφερθούν στις κλινικές, παραμένουν διασωληνωμένοι στις χειρουργικές αίθουσες.

Στο Τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας λειτουργούν μόλις δύο αίθουσες χειρουργικές αίθουσες το πρωί και δύο το απόγευμα στη γενική εφημερία.

«Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Σε όλες τις Κλινικές μας έχουμε κάνει ανακατατάξεις» μας είπε ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Μπάκος. Χθες στο ΠΓΝΠ νοσηλεύονταν 92 ασθενείς στις Κλινικές Κορωνοϊού, 1 παιδί στην Παιδιατρική Κλινική και 25 στη ΜΕΘ Κορωνοϊού.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Παράλληλα, νοσηλευτικό προσωπικό από τα χειρουργεία έχει μετακινηθεί για να καλύψει τις ανάγκες της ΜΕΘ ενηλίκων στον χώρο της ανάνηψης. Μάλιστα αρκετά από τα μέλη του προσωπικού που μετακινήθηκε δεν γνωρίζει τον χειρισμό διασωληνωμένων περιστατικών μάλιστα αυτό το καταθέτουν  και στη διοίκηση του νοσοκομείου με επιστολή τους. Ειδικότερα σημειώνουν σε αυτή «η όποια μετακίνησή μας θα πρέπει να γίνεται με τρόπο ασφαλή τόσο για εμάς όσο και για τον ασθενή. Πρωτίστως για τον ασθενή. Κανείς δεν αναρωτήθηκε, ούτε ενδιαφέρθηκε για την ποιότητα των υπηρεσιών που μπορούμε να προσφέρουμε στο τμήμα που μας τοποθετούν. Δεν είναι εποχή για πειραματισμούς σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα… Σήμερα Πέμπτη 18-3 διαπιστώσαμε ότι το προσωπικό της ΜΕΘ ενηλίκων θα αποτελείται πρωτίστως από συναδέλφους του αναισθησιολογικού τμήματος και του χειρουργείου. Μόνο μία συνάδελφος είναι εξειδικευμένη στη ΜΕΘ με 5 χρόνια προϋπηρεσίας σε αυτή».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στο πρόγραμμα εφημεριών του προσωπικού δεν φαίνεται υπεύθυνος προϊστάμενος της Μονάδας.

Παράλληλα με τη μετακίνηση του νοσηλευτικού προσωπικού από τα χειρουργεία στη ΜΕΘ, τα χειρουργεία μένουν ακάλυπτα.

Για παράδειγμα, το περασμένο Σάββατο που προέκυψαν επείγοντα περιστατικά και χρειάστηκε να γίνουν δύο επεμβάσεις, κλήθηκε προσωπικό να έρθει εκτάκτως από το σπίτι του που πιθανόν να έχει βγει μόλις από εφημερία και να μην είχε προλάβει καν να ξεκουραστεί. Δεν είναι τυχαίο δε που μετά από πάρα πολλά τηλεφωνήματα υπήρξε ανταπόκριση και έτσι έγιναν τα χειρουργεία. Ανάμεσα σε αυτά δεν ήταν κι ένας 16χρονος από τη Μανωλάδα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από τροχαίο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που σημαίνει ότι έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης. Είναι περιστατικά η ζωή των οποίων εξαρτάται ακόμα και από τα δευτερόλεπτα της άμεσης αντιμετώπισής τους.

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ

Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στον «Αγιο Ανδρέα» το οποίο σημειώνουμε ότι δεν είχε οριστεί νοσοκομείο αναφοράς Κορωνοϊού.

Ωστόσο ο αριθμός των περιστατικών που νοσηλεύει είναι σχεδόν αντίστοιχος με του ΠΓΝΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε χθες το μεσημέρι ο διοικητής του νοσοκομείου Ηλίας Θεοδωρόπουλος νοσηλεύονταν 98 ασθενείς στις Κλινικές, 9 στη ΜΕΘ και 12 ύποπτα σε άλλη κλινική. «Ελπίζουμε ότι θα δοθούν 12 εξιτήρια και περιμένουμε να δούμε πόσα από τα ύποπτα θα βγουν θετικά ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη σημερινή μας εφημερία. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση» επισημαίνει ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν καταληφθεί από περιστατικά κορωνοϊού, η Β’ Παθολογική Κλινική και υπάρχει σχεδιασμός, όπως μας είπε ο διοικητής του νοσοκομείου, να χρησιμοποιηθεί και μέρος της Α’ Παθολογικής. Επίσης σε Κλινική Κορωνοϊού και ΜΕΘ Κορωνοϊού έχει μετατραπεί και ο 2ος όροφος της νέα πτέρυγας του νοσοκομείου.

Πηγή: Εφ. Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα