Αθλητισμός

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ

Ήταν ο 8ος πρόεδρος της ΔΟΕ, από το 2001 ως το 2013 - Επί προεδρίας του διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004
Ακούστε το άρθρο

Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών ο άλλοτε πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής, Ζακ Ρογκ.

Θλίψη έχει σκορπίσει στον αθλητικό κόσμο στο άκουσμα της είδησης πως ο άλλοτε πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής, Ζακ Ρογκ, απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών.

Ο Βέλγος «αθάνατος» υπήρξε ο όγδοος πρόεδρος της ΔΟΕ, με θητεία από το 2001 έως το 2013, ενώ ήταν ο άνθρωπος στο τιμόνι της ΔΟΕ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Μάλιστα, όσον αφορά την επαγγελματική του ιδιότητα ήταν ορθοπεδικός χειρουργός.

Γεννημένος στη Γάνδη στις 2 Μαΐου 1942, σε νεαρή κιόλας ηλικία υπήρξε αθλητής ράγκμπι και εκπροσώπησε τη χώρα του στην εθνική ομάδα, ενώ ήταν και 16 φορές πρωταθλητής Βελγίου και παγκόσμιος πρωταθλητής ιστιοπλοΐας. Επίσης, αγωνίστηκε στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1968, το 1972 και το 1976.

«Με απέραντη θλίψη η ΔΟΕ ανακοινώνει τον θάνατο του τέως προέδρου Ζακ Ρογκ», αναφέρει μεταξύ άλλων στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο Ρογκ αφήνει πίσω του μια σύζυγο, την Ανν, μία κόρη, έναν γιο και δύο εγγόνια.

«Πρώτα από όλα ο Ζακ αγαπούσε τα αθλήματα και τη συναναστροφή με αθλητές – και μετέδιδε το πάθος του σε όλους όσους τον γνώριζαν» δήλωσε ο Τόμας Μπαχ, διάδοχός του στην προεδρία, στο πλαίσιο ανακοίνωσης της ΔΟΕ.

Τα αίτια του θανάτού του δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη. Τα τελευταία χρόνια, πάντως και μετά την αποχώρησή του από την προεδρία το 2013, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και είχε εμφανιστεί εμφανώς καταβεβλημένος, όσες φορές παρακολουθούσε από κοντά τις μετέπειτα διοργανώσεις.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΟΕ :

«Το διεθνές Ολυμπιακό κίνημα έγινε φτωχότερο με το θάνατο του πρώην Προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79. Ο Ζακ Ρογκ ήταν ο 8ος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, από το 2001 έως το 2013 και μετά ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΟΕ.

Σε ένδειξη πένθους, οι σημαίες στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τα γραφεία της ΕΟΕ θα είναι μεσίστιες για τις επόμενες πέντε ημέρες.

Για την απώλεια του Ζακ Ρογκ, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος δήλωσε: “Η θλιβερή είδηση του θανάτου του Ζακ Ρογκ προκάλεσε μεγάλη θλίψη σε εμένα προσωπικά όσο και στην ελληνική Ολυμπιακή οικογένεια. Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΟΕ υπήρξε αναμορφωτής του Ολυμπιακού κινήματος και υπό την καθοδήγηση του, ο Ολυμπισμός μπήκε στη νέα εποχή. Ήταν φιλέλληνας και συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, κάτι που επισήμανε και στην ομιλία του κατά την Τελετή Λήξης, χαρακτηρίζοντας τους Αγώνες της Αθήνας “αξέχαστους και ονειρεμένους Αγώνες”. Η κληρονομιά του Ζακ Ρογκ στο Ολυμπιακό κίνημα θα μείνει χαραγμένη για πάντα στην ιστορία».

Ο Ζακ Ρογκ είναι γνωστός στον ελληνικό λαό, καθώς επί της προεδρίας του στη ΔΟΕ διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Πηγή: Protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα