Εκκλησία Ηλεία

Πένθιμη μέρα και για την Ηλεία – Συνάξεις προσευχής για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί

Ακούστε το άρθρο

Με τους παρευρισκόμενους να ψάλλουν τον Ακάθιστο Ύμνο τελέστηκε η Παράκληση και προσευχή προς την Υπεραγία Θεοτόκο για την Αγιά Σοφιά, που έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ. κ. Γερμανού και του Επισκόπου Ανδρούσης Κωνστάντιου, ο οποίος φέρει την καταγωγή του από την περιοχή μας.

Πλήθος πιστών συμμετείχαν στην παράκληση θέλοντας να συμμετάσχουν και αυτοί στην κίνηση αντίδρασης για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Σε πολλές εκκλησίες της περιοχής πραγματοποιήθηκαν ανάλογες παρακλήσεις ενώ οι σημαίες στους ναούς κυματίζουν μεσίστιες.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας, νωρίτερα σε δήλωση του ανέφερε ότι: «αυτή η πράξη φανερώνει εκδήλωση που αντίκειται γενικά στην Θρησκευτικότητα των ανθρώπων και στον Οικουμενικό Πολιτισμό. Πάντοτε οι πολιτισμένοι άνθρωποι και οι Θρησκευόμενοι σέβονται την Θρησκευτικότητα των άλλων συνανθρώπων τους και των Θρησκευτικών μνημείων όπως το ίδιο κάνουν, πρέπει να κάνουν και όλοι οι άνθρωποι του κόσμου.

Επομένως η πράξις αυτή του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι εκδήλωση σκέτου φανατισμού και μισαλοδοξίας που δεν αρμόζει στον ανώτατο άρχοντα της Τουρκίας και δια τούτο είναι καταδικαστέα από όλους τους αρχηγούς Κρατών της Υφηλίου.

Ο Χριστός δίδαξε την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων όλων των λαών του κόσμου και αυτά εκφράζονται μέσα από την Χριστιανική μας πίστη»

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας, σε δήλωση του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ ανέφερε ότι «αυτή η πράξη φανερώνει εκδήλωση που αντίκειται γενικά στην Θρησκευτικότητα των ανθρώπων και στον Οικουμενικό Πολιτισμό. Πάντοτε οι πολιτισμένοι άνθρωποι και οι Θρησκευόμενοι σέβονται την Θρησκευτικότητα των άλλων συνανθρώπων τους και των Θρησκευτικών μνημείων όπως το ίδιο κάνουν, πρέπει να κάνουν και όλοι οι άνθρωποι του κόσμου

Όλη η επικαιρότητα