Οικονομία

Πέντε παρεμβάσεις «ανάσα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ακούστε το άρθρο

Με την υγειονομική κρίση να επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις που οδηγούν σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσω της αναστολής φόρων και στη διευκόλυνση πληρωμών για τα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2020, αλλά και σε περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Καθημερινή, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει πέντε μέτρα που θα βοηθήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μπορέσουν να βρουν τον βηματισμό τους όταν η αγορά ανοίξει και επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή στην εργασία τους. Η ζημιά που έχει γίνει είναι μεγάλη και χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι αντέχουν ακόμα, καθώς βρίσκονται υπό τη σκέπη των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση. Προκειμένου όμως να καταφέρουν να λειτουργήσουν και την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση δρομολογεί την αναστολή προκαταβολής φόρου, νέα ρύθμιση οφειλών, αναστολή τεκμηρίων και e-αποδείξεων και περισσότερες δόσεις αντίστοιχες με τις περυσινές για την πληρωμή των φετινών φόρων.

Ειδικότερα:

1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Δεν θα ισχύσει, όπως όλα δείχνουν, η υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσων με το 30% του εισοδήματος. Το μέτρο αναστέλλεται, αλλά μόνο για τα εισοδήματα του 2020. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συγκέντρωσαν λιγότερες αποδείξεις το 2020 γλιτώνουν τον επιπλέον φόρο για τις αποδείξεις που λείπουν, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστή 22% (στη διαφορά των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που λείπουν). Η πανδημία, αν και οδήγησε στην αύξηση του όγκου των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες από τη μία δαπανούν τα απολύτως απαραίτητα, από την άλλη αποταμιεύουν τα όποια διαθέσιμα έχουν, φοβούμενες την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να εξαιρεθούν όλοι οι φορολογούμενοι από το «πέναλτι» 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που έπρεπε να συγκεντρωθούν και αυτών που τελικά συγκεντρώθηκαν.

2. Τεκμήρια διαβίωσης

Στην επανεξέταση των τεκμηρίων διαβίωσης για το 2020 προχωράει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η υγειονομική κρίση συρρίκνωσε τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να φορολογηθούν επί πλασματικών εισοδημάτων. Ενα από τα σενάρια προβλέπει την απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, η απενεργοποίηση των τεκμηρίων θα αφορά εργαζομένους οι οποίοι ήταν σε αναστολή εργασίας το 2020, επαγγελματίες των οποίων ο τζίρος μειώθηκε σημαντικά, καθώς και ατομικές επιχειρήσεις. Επίσης εξετάζεται να μην ανασταλούν γενικώς τα τεκμήρια και να προσμετρηθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ μηνιαίως και οι επιστρεπτέες προκαταβολές για τους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να καλυφθούν τα τεκμήρια. Η ρύθμιση θα εξαιρεί τους φορολογουμένους που δεν έχουν πληγεί από την κρίση, όπως για παράδειγμα οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και όσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.

3. Προκαταβολή φόρου 

Νέα ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών αναβιώνοντας τη μειωμένη έως και 100% προκαταβολή φόρου, αλλά στοχευμένα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις καταγράφουν το 2020 μείωση του τζίρου σε σύγκριση με το 2019, εξέλιξη που θα τις οδηγήσει αφενός στην καταβολή μειωμένου φόρου, αφετέρου στη συρρίκνωση και του ποσού της προκαταβολής φόρου. Μάλιστα πολλές επιχειρήσεις όχι απλώς δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα αποτελέσματα του 2020, αλλά θα καταγράψουν ζημίες, με αποτέλεσμα να μην είναι υπόχρεες προκαταβολής φόρου. Επί της ουσίας, για το 2021 το κόστος λόγω της κατάστασης θα είναι μικρό για τον προϋπολογισμό, στον οποίο ήδη έχουν εγγραφεί χαμηλά έσοδα από τη φορολόγηση των νομικών προσώπων.

Ειδική ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας 

Οσον αφορά τη διευκόλυνση αποπληρωμής χρεών, του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος προβλέπονται τα ακόλουθα:

4. Χρέη στην εφορία και στα ταμεία

Οφειλές που έχουν «παγώσει» από την περίοδο της πρώτης καραντίνας, ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ θα ενταχθούν στην έκτακτη ρύθμιση οφειλών που θα ξεκινήσει το 2022. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν: επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ελεύθεροι επαγγελματίες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, εργαζόμενοι σε κλειστές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. Συγκεκριμένα, οφειλές βεβαιωμένες στις εφορίες που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 31/12/2021 θα ενταχθούν στην ανωτέρω ρύθμιση, καθώς και οι οφειλές που δεν ανεστάλησαν και αφορούν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Οι εν λόγω οφειλές, μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021), θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, η οποία θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

• Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

• Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημική κρίση και παρουσιάζουν μείωση του τζίρου την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

• Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

• Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

5. Πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Σχεδιάζεται η αποπληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα να αποπληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, όπως έγινε και το προηγούμενο έτος. Η πρώτη δόση είναι εξαιρετικά πιθανό να μην πληρωθεί στα τέλη Ιουλίου, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Μαΐου.

Όλη η επικαιρότητα