Olympia Forum

Πέτρος Κόκκαλης στο Olympia Forum Ι: «Ο διπλασιασμός του κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σημαίνει κοινή πορεία»

Ακούστε το άρθρο

«Η Ευρωπαϊκή οικονομία: χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την πανδημία» αναπτύχθηκε στον κύκλο συζήτησης στον οποίο συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Πέτρος Κόκκαλης, με συντονιστή τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Κόκκαλης: 

«Νομίζω η Ε.Ε. βρίσκεται σε μια «τροχιά» προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των οραμάτων της και αυτή η «τροχιά» είναι μια «τροχιά» που την φέρνει μακριά από το προηγούμενο παράδειγμα της παντοδυναμίας των αγορών.

Νομίζω ότι τα σημεία ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και ανθεκτικότητας, δείχνουν τον «δρόμο» για την δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής κοινωνίας και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη παρέμβαση του Κράτους, δημοσιονομική διεύρυνση και σίγουρα η νέα εξέλιξη με την κοινή εγγύηση όλων των κρατών – μελών μέσα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, προδιαθέτει για μια μεγαλύτερη σημασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο διπλασιασμός του κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σημαίνει περισσότερο κοινή πορεία και αυτή η πορεία είναι δεδομένη, ο στόχος της δηλαδή, είναι η Πράσινη μετάβαση. Μια κοινωνία με λιγότερους και στο τέλος καθόλου ρύπους. Υπάρχει ανάγκη για έναν ριζοσπαστικό μετασχηματισμό της οικονομίας, του τρόπου με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε και κινούμαστε.

Αυτό καθιστά την Ευρώπη πρωτοπόρο σε όλο τον κόσμο και έτσι θα πρέπει να γίνεται. Είναι σημαντικό λοιπόν τις επόμενες εβδομάδες  να στηριχθούν  όπως μας ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν τα αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κυρίως  δύο κρίσιμα αιτήματα, γιατί νομίζω ότι η  Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση είναι αδιαπραγμάτευτα.

Μιλάω δηλαδή, για τη δημιουργία σταθερών πόρων σε επίπεδο Ε.Ε. και την αιρεσιμότητα του Κράτους Δικαίου. Γιατί αυτή η νέα Ε.Ε. που έρχεται πιο κοντά στα οράματα των πολιτών της και στις ανάγκες των λαών της, θα πρέπει να λειτουργεί μέσα σε ένα Κράτος Δικαίου».

Η 3η Ημέρα: 

Olympia Forum I: Η 3η μέρα του συνεδρίου (LIVE)

Όλη η επικαιρότητα