Πολιτική

Πέτσας: 25 εκατ. εμβόλια έως τέλος Ιουνίου για να εμβολιαστούν όλοι

Ακούστε το άρθρο

Η άφιξη των 83.850 δόσεων από το εμβόλιο της Pfizer που έφτασαν σήμερα στην Ελλάδα με ειδική πτήση της DHL ήταν η αρχή. Έως το τέλος Ιανουαρίου, στη χώρα μας θα έχουν φτάσει 429.000 εμβόλια. Και στα αγγλικά το πιστοποιητικό που θα παίρνουν όσοι εμβολιάζονται, είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, μάλιστα, στην Ελλάδα θα έχουν φτάσει 25 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Κι έτσι, είπε ο Στέλιος Πέτσας, θα μπορεί να εμβολιαστεί όποιος θέλει.

«Θα έχουμε παραλάβει 429.000 εμβόλια της Pfizer μέχρι το τέλος Ιανουαρίου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας το πρωί της Τρίτης (29.12.2020) στον ΣΚΑΪ 100,3. Όπως είπε, θα ακολουθούν οι εγκρίσεις εμβολίων κι από άλλες φαρμακοβιομηχανίες και μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουμε ικανό αριθμό εμβολίων.

Ο Στέλιος Πέτσας εκτίμησε ότι με βάση το σχεδιασμό, μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα έχουν φτάσει στη χώρα μας 25 εκατομμύρια δόσεις, ώστε να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, εάν το επιθυμεί.

Όποιος κάνει το εμβόλιο, μετά και τη δεύτερη δόση, θα παίρνει πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα είναι και στα αγγλικά. Ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο μέτρο αυτοπροστασίας αλλά και κίνηση αλληλεγγύης, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι τα κίνητρα και όχι το αν θα είναι το εμβόλιο υποχρεωτικό.

Σύψας: Αν τρέξουμε, θα έχουν εμβολιαστεί όλοι έως τον Ιούλιο

Στον εμβολιασμό είχε αναφερθεί νωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Εκτίμησε ότι ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού, που αφορά στο υγειονομικό προσωπικό, μπορεί να ολοκληρωθεί έως τέλος του Ιανουαρίου.

Το επόμενο βήμα είναι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία και οι ευπαθείς ομάδες. Το δεύτερο στάδιο έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο εξαρτάται από την προσέλευση, σημείωσε ο Νίκος Σύψας. «Αν όλα πάνε καλά και τρέξουμε με ταχύτητα ρεκόρ η πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο», πρόσθεσε.

«Ο πιο ρεαλιστικός στόχος, όμως, είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Αν εμβολιαστεί το 70% τότε προστατεύεται και το άλλο 30%. Άρα, τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα. Ο ιός δεν θα βρίσκει ανθρώπους να μολύνει. Από τον Ιούνιο μέχρι τέλος του χρόνου είναι η περίοδος που θα το πετύχουμε» σημείωσε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα, όμως θα πάρουμε μια ανάσα αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, που είναι κυρίως εκείνοι που διασωληνώνονται.

Όπως είπε ο Νίκος Σύψας τα δύο εμβόλια που έχουμε τώρα, αλλά και τα επόμενα τρία που αναμένονται, έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 90% και είναι απόλυτα ασφαλή. Σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο καθηγητής είπε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η μετάλλαξη, που εμφανίστηκε στη Βρετανία, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί η μετάλλαξη».

Η τεχνολογία mRNA είναι έξυπνη και ταχύτατη και σε ένα μήνα και λιγότερο μπορεί να παραχθεί νέο εμβόλιο, αν χρειαστεί. Στο μέλλον τα εμβόλια θα παράγονται με αυτή την τεχνολογία, εξήγησε.

Όσον αφορά την ανοσία, ο Νίκος Σύψας είπε πως δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει. Ξέρουμε σίγουρα ότι κρατάει 6 μήνες. Από κει και πέρα μπορεί να κρατάει και παραπάνω. Ενδεχομένως να χρειαστεί να εμβολιάζεται ο πληθυσμός κάθε χρόνο.

Θα μας… μείνει ο κορονοϊός

Ο Νίκος Σύψας δεν απέκλεισε ο κορονοϊός να μείνει στις ζωές μας, όπως και η γρίπη. Τα σενάρια για το πως θα εξελιχθεί, είναι δυο.

«Η πανδημία είναι εντελώς απρόβλεπτη. Η μια εκδοχή είναι να εξαφανιστεί ο ιός όπως έγινε και στην ισπανική γρίπη, η άλλη εκδοχή, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, είναι να γίνει μια εποχική γρίπη όπως η Η1Ν1. Στο δεύτερο σενάριο κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιαστούμε», είπε.

via

Όλη η επικαιρότητα