Ηλεία

Παγετός: «Έκαψε» καρπούζια, αμπέλια-σταφίδες στον Άγιο Ηλία

Ακούστε το άρθρο

Απόγνωση και απογοήτευση είναι τα συναισθήματα που έχουν κυριεύσει τους παραγωγούς μετά το νέο χτύπημα του πάγου χθες τα ξημερώματα στις καλλιέργειες πρώιμων καρπουζιών, αμπελιών, σταφίδας, και άλλα που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές στις 3:00 έως τις 5:00 τα ξημερώματα κυμάνθηκε από  -1 έως και -4 βαθμούς κελσίου με αποτέλεσμα ακόμα και τα φυτά καλλιεργειών που ήσαν σκεπασμένα να υποστούν ζημιές.

Τα αμπέλια και οι σταφίδες είναι το δεύτερο χτύπημα που δέχονται μέσα σε είκοσι περίπου μέρες με αποτέλεσμα και τα μάτια που είχαν σωθεί από την πρώτη επίσκεψη του παγετού να καταστραφούν  με την δεύτερη εμφάνισή του.

Κύριο αίτημα των αγροτών η άμεση ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ με την αποστολή γεωπόνων-εκτιμητών προκειμένου να γίνει η καταγραφή, η εξατομίκευση των ζημιών και να καταβληθεί αποζημίωση στο πραγματικό μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί η παραγωγή.

Απόγνωση

Απόγνωση είναι η λέξη που αποτελεί ακριβής περιγραφή της κατάστασης που έχουν περιέλθει οι παραγωγοί πρώιμου καρπουζιού μετά την τελευταία επίσκεψη του παγετού αφού είδαν δεκάδες στρέμματα να παραδίδονται στις καταστροφικές διαθέσεις του πάγου.

Στην περιοχή του Αγίου Ηλία του Δήμου Πύργου στις τρεις τα  ξημερώματα έως και τις πέντε η θερμοκρασία έφθασε τους -4 με αποτέλεσμα να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.

“Καταστράφηκα. 100 στρέμματα καρπουζιού τα έκαψε ο πάγος. Τα φυτά όλα είναι κατάμαυρα δεν απέμεινε τίποτα. Σε τέσσσερις εβδομάδες θα ήταν έτοιμη και τώρα τίποτα. Η ζημιά φθάνει τις 100.000 ευρώ. Θα πρέπει άμεσα να κινητοποιηθεί ο ΕΛΓΑ ώστε να καταγραφεί η ζημιά και να αποζημιωθούμε με βάση το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί η παραγωγή”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ Βασίλης Μαλεβίτης  από τον Άγιο Ηλία

Ολοκληρωτική καταστροφή 

Οι παραγωγοί σταφίδας μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή μετά και το δεύτερο χτύπημα του πάγου επισημαίνοντας πως ότι είχε περισωθεί τώρα κάηκε από τον πάγο.

“Εδώ στην περιοχή του Σωπίου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους -1 βαθμούς κελσίου με αποτέλεσμα να πέσει πάγος και να καταστρέψει ότι είχε σωθεί από την πρώτη επίσκεψή του. Εμείς τη Δευτέρα ετοιμάζουμε μία κινητοποίηση για το θέμα αυτό, την αναμπέλωση της σταφίδας και τις εγγυημένες τιμές. Δεν πάει άλλο η κατάσταση. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Θα πρέπει άμεσα να έρθουν γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, να κάνουν εκτιμήσεις και να καταβληθούν  αποζημιώσεις που θα ανταποκρίνονται  στη πραγματική ζημιά που έχουμε υποστεί”, τονίζει μεταξύ άλλων  ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

Σε τραγική κατάσταση υποστηρίζει ότι έχουν περιέλθει οι παραγωγοί σταφίδας, ο πρόεδρος του Τ.Κ. Σωπίου Λευτέρης Σταυρόπουλος μετά το νέο χτύπημα του πάγου.

“Ολοκληρωτική καταστροφή. Βρισκόμαστε σε τραγική κατάσταση μετά το νέο χτύπημα του πάγου. Ότι είχε αφήσει πρώτος πάγος το έκαψε αυτός που χθες τα ξημερώματα έπεσε στην περιοχή μας. Δεν έμεινε τίποτα και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε”, επεσήμανε ο κ Σταυρόπουλος.

Στις περισσότερες περιοχές της Ηλείας η κατάσταση που περιγράφουν οι αγρότες είναι τραγική αφού τόσο η πρώιμη παραγωγή των καρπουζιών, όσο η σταφίδα, τα αμπέλια, τα κηπευτικά ακόμα και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες δέχθηκε ένα πολύ γερό χτύπημα από τον πάγο. Εκείνο που ζητούν οι αγρότες άμεσα να γίνει είναι να κινητοποιηθεί ο ΕΛΓΑ και να στείλει εκτιμητές προκειμένου να καταγραφεί το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς και να αποζημιωθούν οι αγρότες ώστε να είναι σε θέση να καλλιεργήσουν και τη νέα χρονιά.

Όλη η επικαιρότητα