Ηλεία

Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας: Στο φως άγνωστες πτυχές της ρωμαϊκής εποχής

Ακούστε το άρθρο

Στη ανάδειξη του έργου των αρχαιολόγων και της συνεισφοράς της αρχαιολογίας στο κοινωνικό σύνολο αποσκοπεί ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Αρχαιολογίας που έχει καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Οκτωβρίου.

“Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας καθιερώθηκε το 2011 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Από τότε μέχρι σήμερα όλο και περισσότερες χώρες συμμετέχουν στον εορτασμό αυτόν – η Ελλάδα από το 2014. H αρχαιολογία είναι η «συστηματική μελέτη των υλικών καταλοίπων του απώτερου ή πιο πρόσφατου ανθρώπινου παρελθόντος μέσω της εφαρμογής θεωρίας και μεθόδου». Η ημέρα αυτή προσφέρεται για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην αρχαιολογική έρευνα, δηλαδή στην επιστημονική προσπάθεια να έρθουν στο φως και να διασωθούν στοιχεία από το παρελθόν μας, ώστε αυτή τη γνώση να μεταδοθεί στο κοινωνικό σύνολο”, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια.

Αρχαιολογική Έρευνα

Αναφερόμενη στη σπουδαιότητα της αρχαιολογικής έρευνας η κ Κόλλια επισημαίνει:

“Προφανής είναι η σημασία της αρχαιολογικής έρευνας για όλη την Ελλάδα με τον μοναδικό αρχαιολογικό πλούτο της και βέβαια για  την Ηλεία με το πλήθος των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, ανάμεσα στα οποία το Ιερό της Ολυμπίας και ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, δύο χώροι που είναι ενταγμένοι στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, μία από τις παλαιότερες περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει ως βασικές αρμοδιότητές την αρχαιολογική έρευνα, αλλά και την προστασία, την συντήρηση, την ανάδειξη και την φύλαξη των αρχαιοτήτων, καθώς και την επιστημονική μελέτη και δημοσίευση των αρχαιοτήτων της περιοχής ευθύνης της. Στο πλαίσιο αυτό από την Υπηρεσία μας εκτελούνται αρχαιολογικά έργα στερέωσης, αναστήλωσης και ανάδειξης στο Ναό του Απόλλωνα Επικούριου στις Βάσσες, στο Κάστρο Χλεμούτσι και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας”.

Ανάδειξη Ρωμαϊκών Μνημείων

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Αρχαιολογίας η κ Κόλλια αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα σημαντικό έργο που υλοποιεί η ΕΦΑ Ηλείας και αφορά την συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη Ρωμαϊκών Μνημείων της Ολυμπίας.

“Όσον αφορά στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, η υλοποίησή του έργου «Προστασία – Συντήρηση – Αποκατάσταση – Ανάδειξη Ρωμαϊκών Μνημείων Ολυμπίας» άρχισε τους τελευταίους μήνες και αντικείμενό του είναι η λήψη μέτρων συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης των σημαντικών μνημείων που χρονολογούνται στη ρωμαϊκή-παλαιοχριστιανική περίοδο. Επιπλέον, θα αναδειχθεί η πολύ σημαντική, αλλά ουσιαστικά άγνωστη πτυχή της ρωμαϊκής φάσης του Ιερού της Ολυμπίας, η οποία υπήρξε καθοριστική για τη μορφή του κατά τους τελευταίους αιώνες λειτουργίας του, ενώ θα καταστεί γνωστή στους επισκέπτες και η ιστορική συνέχειά του στα πρώιμα βυζαντινά χρόνια. Το έργο αυτό έχει επιμεριστεί σε μία σειρά υποέργων που έχουν αναλάβει οι κεντρικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και η ΕΦΑ Ηλείας. Η Εφορεία μας ξεκίνησε τις εργασίες της από τις Θέρμες του Κλαδέου, στις δυτικές παρυφές του χώρου, κτίριο με εξαιρετικά επιδαπέδια ψηφιδωτά που χρονολογείται στο 100 μ.Χ. και αποτελεί το πρωιμότερο λουτρικό συγκρότημα της Ρωμαϊκής εποχής στην Ολυμπία”, επεσήμανε η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ηλείας.  Όπως είναι ήδη γνωστό για το έργο αυτό έχει μεριμνήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας να ενισχυθεί με  2 ΠΕ Αρχαιολόγους , 1 ΠΕ Πολιτικό Μηχανικό  και 12 ΔΕ Εξειδικευμένους  Εργατοτεχνίτες.

Όλη η επικαιρότητα