Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας – 8 στα 10 παιδιά αναρρώνουν

Ακούστε το άρθρο

Μη προβλέψιμος, αλλά 8 στα 10 παιδιά αναρρώνουν- Τι αναφέρει για την ασθένεια ο Δρ Σπύρος Γαβρ. Λιατσής, Παιδιάτρος- Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Η 15η Φεβρουαρίου είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ημέρα. Είναι η ημέρα που ολόκληρος ο πλανήτης υποκλίνεται στους σύγχρονους ήρωες, τα παιδιά τα οποία μάχονται με τον παιδικό καρκίνο.

H Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO). Παρόλο που πρόκειται για σπάνιους καρκίνους, κάθε χρόνο 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από διάφορες μορφές του. Στη χώρα μας περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου αναγάγει σε θέμα Εθνικής Προτεραιότητας για το Σύστημα Υγείας τη βελτίωση της περίθαλψης και της φροντίδας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και επισημαίνει την έλλειψη κατάλληλων υποδομών για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο, καθώς και την αδυναμία να καλυφθούν επαρκώς οι ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν, τόσο οι μικροί ασθενείς, όσο και οι οικογένειές τους.

Η ανεπάρκεια στην κάλυψη των αναγκών σε μεγάλο βαθμό οφείλεται, στη γεωγραφική κατανομή των παιδο-ογκολογικών κλινικών, τη λειτουργία του συστήματος υγείας, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του καρκίνου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και την έλλειψη κοινωνικής μέριμνας.

250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας. Ειδικότερα, κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ποσοστό 70% – 80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού.

Την ίδια ώρα, κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα. Ταυτόχρονα όμως, οκτώ στα δέκα παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται και αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να συγκρατήσουμε όλοι μας.

Δρ Σπύρος Γαβρ. Λιατσής, Παιδιάτρος- Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών : ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η εφημερίδα «Πατρίς» ζήτησε την άποψη γι’ αυτό το πολύ σοβαρό και ευαίσθητο θέμα του Δρ Σπύρου Γαβρ. Λιατσή, Παιδιάτρου- Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, που τονίζει πως δεν πρόκειται για μια κληρονομική ασθένεια, για την οποία δεν μπορεί να γίνει έγκαιρη πρόληψη, όμως η πρώιμη διάγνωση είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την θεραπεία του παιδιού, όπου μετά τις νέες ιατρικές ανακαλύψεις, από τα 10 παιδιά που θα νοσήσουν, τα 8 θα θεραπευτούν.

«Ο καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι σπάνιος. Ωστόσο αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τα ατυχήματα. Η αναλογία εμφάνισης νόσου μεταξύ ενήλικων και παιδιών είναι 120:1 αντίστοιχα. Στην Ελλάδα νοσούν περίπου  300 παιδιά ετησίως. Από τα 10 παιδιά που θα νοσήσουν τα 8 θα θεραπευτούν. Δεν είναι κληρονομική νόσος, ούτε μεταδοτική. Οι περιπτώσεις κληρονομικότητας είναι <5%. Δυστυχώς πρόληψη με την έννοια που γίνεται στις κακοήθειες ενήλικων δε μπορεί να γίνει, μπορεί να γίνει όμως πρώιμη διάγνωση που είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου είναι οι λευχαιμίες, όγκοι εγκέφαλου, λεμφώματα, νευροβλάστωμα, νεφροβλάστωμα, σαρκώματα (όγκοι μυών), όγκοι οστών, ρετινοβλάστωμα, όγκοι ωοθηκών και όρχεων, όγκοι ήπατος.

Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι :

1) Πυρετός  που επιμένει χωρίς σαφή εστία λοίμωξης.

2) Μάζα (ογκος) που μεγαλώνει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος δηλαδή κεφάλι, τράχηλο, θώρακα, κοιλιά, πόδια κλπ

3) Επίμονος πονοκέφαλος από τον οποίο ξυπνάει το βράδυ το παιδί και ο οποίος συνεχίζεται μέχρι το πρωί και ειδικά αν συνοδεύεται από εμετό κατά τις πρωινές ώρες, αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού, διαταραχές στη βάδιση και την ισορροπία.

4) Αιμορραγία στο δέρμα χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός που εκδηλώνεται με τη μορφή κόκκινων στιγμάτων- κηλίδων ή μελανιών

5) Διόγκωση ή πτώση βλεφάρων.

6) Προβολή βολβού ματιού προς τα εμπρός, ξαφνική μείωση στην οπτική οξύτητα, λευκοκίτρινο λαμπερό χρώμα στην κόρη του ματιού, σπασμοί χωρίς πυρετό, πρωτοεμφανιζόμενος στραβισμός.

7) Έντονος και επίμονος πόνος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και ιδιαίτερα πόνος στα οστά των ακρών και της μέσης.

8) Ανορεξία, κακοδιαθεσία, ωχρότητα, κόπωση, απώλεια βάρους, μόνα ή σε συνδυασμό με κάποια από τα παραπάνω επιβάλλουν τη διερεύνηση του παιδιού.

Μετά τη διάγνωση, το παιδί οδηγείται σε ειδικά ογκολογικά κέντρα. Η Ελλάδα  διαθέτει πολύ καλά ογκολογικά τμήματα στις μεγάλες πόλεις.

Όλη η επικαιρότητα