Αρθρογραφία Ηλειούπολη

Παγκόσμια ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Eυαίσθητοι ρόλοι, ευαίσθητες κυρίες

Ακούστε το άρθρο

Δύο Μεγάλες Κυρίες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η Πρόεδρος της «Ελπίδας» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, συναντήθηκαν για να δώσουν ένα δυνατό μήνυμα ότι ο παιδικός καρκίνος μπορεί και πρέπει να νικηθεί.

Γράφει η Σοφία Βαρουξή 

Για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου νιώθουμε ότι τα λόγια της κατά την παρουσία της στους χώρους της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», εξέφραζαν συναισθήματα αγάπης και συμπόνοιας για τους μικρούς αγωνιστές αλλά και αναγνώριση στο πρόσωπο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Λόγια που καθρεφτίζουν τη μεγάλη αλήθεια γι’ αυτό το «κοινωνικό λουλούδι», που λέγεται «Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».
Βαθιά συγκινημένη η ίδια μίλησε από καρδιάς.

«Ξεκινώντας να επισκεφθώ την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. ΒαρδινογιάννηΕΛΠΙΔΑ», ήξερα ότι θα μπω στο πεδίο της μάχης. Μιας μάχης για τα παιδιά και τους γονείς τους, για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που δοκιμάζει σκληρά την ανθρώπινη αντοχή. Αλλά και μιας μάχης νικηφόρας. Κάθε νίκη, εδώ, απέναντι στον αόρατο εχθρό είναι μια λαμπερή ακτίδα φωτός. Μας θυμίζει ότι ο πόλεμος ενάντια στον καρκίνο μπορεί να κερδηθεί. Ότι όλες σχεδόν οι μορφές παιδικού καρκίνου μπορούν να ξεπεραστούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και
αντιμετώπισης. Ότι υπάρχει ελπίδα. Μια ελπίδα που γίνεται βεβαιότητα στα πρόσωπα των αποθεραπευμένων παιδιών».

Το Ογκολογικό Νοσοκομείο είναι μια λαμπερή ακτίδα φωτός για τη μοναδική Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Όταν ένα παιδί υποφέρει, όλοι γύρω του, οι δικοί του άνθρωποι νιώθουν την οδύνη. Καθόλου άδικο να βρίσκονται σε απέραντη θλίψη με μια μόνο «Ελπίδα» στην προσευχή τους, τη «σωτηρία» της ζωής του. Οι άνθρωποι «σχεδιάστηκαν» για να αγγίζουν και να αγγίζονται. Η ανάγκη αυτή βρίσκεται στο βιολογικό της ρολόι κάτω από τον ορίζοντα της συνείδησης. Ο λόγος για τη μεγάλη δωρήτρια της δικής
της «Ελπίδας», Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Από την πλευρά της η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε την κα Σακελλαροπούλου για την ευαισθησία της απέναντι στα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και την πολύτιμη στήριξή της και της απένειμε την ύψιστη διάκριση
του Συλλόγου, το «Στεφάνι της ΕΛΠΙΔΑΣ» μαζί με το αγαλματίδιο της μητέρας που κρατά στην αγκαλιά της ένα παιδί καθώς και το χρυσό κορδελάκι που συμβολίζει τη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου.

«Με την παρουσία σας και την ανεκτίμητη στήριξή σας, που εκφράζουν τη βαθειά σας κοινωνική ευαισθησία, μας δίνετε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Η σημαντική σας εθνική αποστολή και το αξιέπαινο έργο σας για την πατρίδα
μας, αγγίζει βαθιά στην ψυχή μας καθώς αποτελείτε για όλους μας, και για εμένα προσωπικά, όπως για τη νέα γενιά της πατρίδας μας, και κυρίως για τα νέα κορίτσια, ένα πρότυπο Ελληνίδας. Εμπνέετε μέσα από τη σπουδαία σας δράση, τα χαρίσματα της προσωπικότητάς σας, τον δυναμισμό, το ήθος, τη σεμνότητα και τον ανθρωπισμό σας. Εκ μέρους ολόκληρης της οικογένειας της ΕΛΠΙΔΑΣ, θα ήθελα να σας εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μου για την επίσκεψή σας και την ανεκτίμητη στήριξή σας. Και στο πρόσωπό σας, στο πρόσωπο της πρώτης πολίτη της πατρίδας μας, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, απανταχού της Γης, που έχουν γίνει μια μεγάλη αλυσίδα αγάπης για τα παιδιά μας.

Ως ένα ελάχιστο «ευχαριστώ» και έκφραση ευγνωμοσύνης για τη στήριξή σας και την πολύτιμη συμπαράστασή σας, θα θέλαμε να σας προσφέρουμε το «Στεφάνι της ΕΛΠΙΔΑΣ», καθώς και το άγαλμα του Συλλόγου μας ως ανάμνηση της σημερινής ημέρας και της διαρκούς παρουσία σας κοντά στα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Είναι αληθινά η «έννοια του εαυτού της» που κουρνιάζει μέσα της και αγκαλιάζει την ύπαρξή της.

Με την «αφή» της καρδιάς της φρόντισε να βοηθήσει και να σώσει τα παιδιά που υποφέρουν, με τη δημιουργία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Μέσα εκεί φωλιάζουν στη μεγάλη της αγκαλιά, νιώθοντας την ελπίδα που αποζητούν με τη βοήθεια του Θεού και τη δική της έγνοια και φροντίδα. Τεράστιο «δώρο» στην ψυχολογική και σωματική τους υγεία, που η φωτεινή πλευρά της είναι η γεμάτη
ελπίδα, αισιοδοξία και δοτικότητα του έργου της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» διατηρούν μια σχέση στοργής, από την ίδια αλλά και τους σπουδαίους γιατρούς που βρίσκονται εκεί για να προσφέρουν και να μοιράσουν απλόχερα τις άριστες γνώσεις τους, με τη συνεργασία γιατρών από μεγάλα Νοσοκομεία του Εξωτερικού και την αγάπη τους σ’ εκείνα, αλλά και τη στήριξη και των γονιών τους.

Είναι τόσα πολλά τα λόγια, τα «ευχαριστώ» από τα ίδια και τους στοργικούς γονείς τους που δεν περιγράφονται… Το συμπέρασμα είναι ότι δεν είναι μόνοι τους, η μοναξιά που στραγγαλίζει τον φόβο τους και το συναίσθημά τους στον δύσκολο αυτό δρόμο της ζωής τους δεν υπάρχει πια. Η μεγάλη κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μοιράζεται μαζί τους την επαφή τους και γιατρεύει τις πληγές τους. Δίνοντας την ευχή της ότι το μέλλον για εκείνα φαντάζει φωτεινό μέσα στο σκοτάδι…

Είναι πεπεισμένη στα 30 χρόνια δοτικότητας ότι οι πίνακες ζωγραφικής στον χώρο της «Ελπίδας» θα έχουν πάντα τα χρώματα των παιδικών ψυχών που όταν τους βλέπει, πάντα της θυμίζουν ότι στη ζωή στόχος της καρδιάς της είναι να συνεχίσει γιατί το
σχέδιο γίνεται σκίτσο και το σκίτσο ζωγραφική… με τη δική της μεγάλη βοήθεια, πίστη και θέληση.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε για τη στήριξη και την ευαισθησία την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και της δώρισε το Στεφάνι της Ελπίδας μαζί με το μικρό χρυσό άγαλμα μητέρας που κρατά στην αγκαλιά της το παιδί της δεμένο με ένα χρυσό κορδελάκι που συμβολίζει τη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε από την καρδιά της και όπως κάθε φορά ο λόγος της έχει αμεσότητα, καθαρότητα, ευαισθησία… «Δωρεά ψυχής δίνουν στα παιδιά και στους γονείς. Η πίστη τους και η αγάπη τους φέρνουν το θαύμα της ίασης». Και αυτή τη φορά η συγκίνηση στο πρόσωπό της ήταν φανερή όταν είδε, άκουσε και έκρινε για μια μεγάλη προσπάθεια, για ένα δυναμικό έργο που τα λόγια δεν φτάνουν να το περιγράψουν για την πρόεδρο Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τους συνεργάτες της.
Μιλούν όλοι για εκείνη. Εκείνη ποτέ δεν χαρίστηκε σ’ ότι έχουν ανάγκη τα παιδιά. Νιώθει κοντά τους και εκείνη παιδί και βλέπει μέσα σ’ εκείνα τα δικά της παιδιά που τα λατρεύουν μαζί με τον ξεχωριστό, δυναμικό άντρα της και στήριγμά της Βαρδή Βαρδινογιάννη. Έτσι το έργο και των δύο είναι η αγάπη τους στο κοινωνικό λουλούδι που λέγεται «Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη». 
Ο δυναμικός Δ/ντης του Νοσοκομείου Μανώλης Παπασάββας, ενημέρωσε αναλυτικά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τον τρόπο λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας και τη σημαντική στήριξη του Σωματείου «Ελπίδα», λέγοντάς της ότι έχει δαπανηθεί ποσό πάνω από 50.000.000 ευρώ, δωρεά του Συλλόγου «Ελπίδα» και το Ογκολογικό Νοσοκομείο συγκαταλέγεται στα κορυφαία Ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού. Αναδιοργανώνεται και εκσυγχρονίζεται με βάση τις νέες τεχνολογίες, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό με άρτιο εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράφει στο βιβλίο των εθελοντών δωρητών μυελού των οστών, μια συμβολική δήλωση στήριξης. 
Με μια μεγάλη αγκαλιά αγάπης και λουλούδια υποδέχτηκαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Πρόεδρος της Ελπίδας, Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο Δ/ντης του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού, Η Αγία Σοφία», Μανώλης Παπασάββας.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυρία Βαρδινογιάννη συνομίλησαν με μια μητέρα μικρής ασθενούς της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων, η οποία τους μίλησε για τον μεγάλο αγώνα που δίνει στο πλευρό της13χρόνης Αργυρώς. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυρία Βαρδινογιάννη της ευχήθηκαν μέσα από την καρδιά τους η μικρή Αργυρώ να βγει νικήτρια από αυτή τη μάχη.
Ο Δρ. Παιδίατρος, Ευγένιος Γουσέτης, αιματολόγος, ογκολόγος, επίσημος υπεύθυνος του κέντρου κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας, ενημερώνει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για το σημαντικό έργο τους με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα.

Όλη η επικαιρότητα