Ηλεία Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών: Παλεύοντας για «καθαρή» ζωή – Πρώην χρήστης μιλά στην «Π» για το νέο του ξεκίνημα

Ακούστε το άρθρο

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο Λιν Τσε Χσου (1785-1850),που απαγόρευσε το εμπόριο του οπίου στην Καντώνα.

Το ΚΕΘΕΑ είναι ο μεγαλύτερος φορέας απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα και αριθμεί πάνω από 100 μονάδες σε διάφορες πόλεις.Βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ το 1983, της πρώτης ελληνικής θεραπευτικής κοινότητας.

Στόχος του ΚΕΘΕΑ είναι να παρέχει υπηρεσίες σε ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με χρήση ή περιστασιακή χρήση παράνομων ουσιών, κατάχρηση αλκοόλ, προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια (τζόγος) και το διαδίκτυο, καθώς και τις οικογένειές τους. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, η συμμετοχή είναι εθελοντική και δεν υπάρχουν διακρίσεις. Το πρόγραμμα δεν χορηγεί υποκατάστατα ή άλλα φάρμακα ενώ τηρείται το απόρρητο και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.

Πώς γίνεται η απεξάρτηση

Η απεξάρτηση είναι μια διαδικασία προσωπικής αλλαγής. Δεν περιορίζεται στη διακοπή της χρήσης ουσιών. Απεξάρτηση σημαίνει αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στη χρήση, καθώς και των προβλημάτων που συνδέονται με αυτήν. Η διάρκεια της θεραπείας στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ είναι κατά μέσον όρο δύο έτη και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών. Η θεραπεία ξεκινάει με με την κινητοποιήση και προετοιμασία σε Συμβουλευτικό κέντρο, συνεχίζεται με την κυρίως φάση σε θεραπευτική κοινότητα ή σε άλλη μονάδα απεξάρτησης και ολοκληρώνεται με το στάδιο της κοινωνικής επανένταξης.

Το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ – ΟΞΥΓΟΝΟ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο υπηρεσιών σε όλη την Πελοπόννησο.

Στον Πύργο ξεκίνησε τη λειτουργία του, τον Ιανουάριο του 2019, ενώ τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου δημιουργήθηκε το Πολυδύναμο Κέντρο και το Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης, που υλοποιούνται στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020, χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Οι νέες υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ αφορούν:

Α) Το Πολυδύναμο Κέντρο Πύργου

Βασικός του στόχος είναι η κινητοποίηση και η υποστήριξη προς όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων και τις οικογένειές τους. Ακολουθείται εξατομικευμένος θεραπευτικός σχεδιασμός στη βάση της ατομικής αξιολόγησης των αναγκών του κάθε εξυπηρετούμενου.Η παρέμβαση μπορεί να είναι βραχύχρονη ή συστηματική και αξιοποιείται όλο το δίκτυο των προσφερόμενων υπηρεσιών για παραπομπή όταν κρίνεται θεραπευτικά αναγκαίο.

Β) Το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης

Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά προς το Πολυδύναμο Κέντρο Πύργου, προσφέροντας υποστήριξη για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εξυπηρετούμενοι στην προσπάθειά τους να ενταχθούν λειτουργικά, λύνοντας προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Προσφέρονται υπηρεσίες όπως συμβουλές για την επίλυση κάθε είδους δικαστικών εκκρεμοτήτων – ποινικής και διοικητικής φύσεως, σεμινάρια για την νομοθεσία, υποστήριξη σε θέματα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, δραστηριότητες εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης, μαθήματα γλώσσας, χειρισμού Η/Υ, γεωπονίας, δημιουργικών κατασκευών, φωτογραφίας καθώς και αθλητικές δραστηριότητες.

Στα δύο χρόνια λειτουργίας του έλαβαν υπηρεσίες 252 άτομα, εκ των οποίων τα 120 είναι μέλη οικογένειας.

Συχνά η οικογένεια είναι αυτή που επισκέπτεται το Πολυδύναμο Κέντρο. Η εμπλοκή της οικογένειας στη θεραπευτική διαδικασία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην αποτελεσματικότητά της. Το πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών περιλαμβάνει την ενημέρωσή τους σχετικά με το πρόβλημα της εξάρτησης και ταυτόχρονα την παροχή συναισθηματικής υποστήριξης τους. Είναι απαραίτητο να γίνει σε όλα τα μέλη της οικογένειας αντιληπτό πως η εξάρτηση είναι ένα ζήτημα που αφορά ολιστικά την οικογένεια. Όλη η οικογένεια που συμμετέχει στην θεραπεία εκπαιδεύεται στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και σε ένα νέο τρόπο επικοινωνίας με υγιή χαρακτηριστικά και τρόπους επίλυσης προβλημάτων.

Με κεντρικό μήνυμα «Στάσου πλάι μου» το ΚΕΘΕΑ κορυφώνει τις προσπάθειές του για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τα θέματα της εξάρτησης με μία πανελλαδική καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, τον Ιούνιο.

Με αφορμή αυτή την ημέρα, στον Πύργο και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ηλείας το Πολυδύναμο Κέντρο Πύργου και η Μονάδα Κοινωνικής Ένταξης Πύργου προγραμματίζουν περίπτερα ενημέρωσης, όπου θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές δράσεις με διανομή έντυπου υλικού. Παράλληλα στα ενημερωτικά περίπτερα θα υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης ατομικών συναντήσεων με εξαρτημένους και γονείς-συγγενείς από επιστημονικό προσωπικό των Μονάδων.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών η εφ. «Πατρίς» μίλησε με την υπεύθυνη του συμβουλευτικού κέντρου του ΚΕΘΕΑ Πύργου, κα Κωνσταντίνα φραγκιά, τον ψυχίατρο κ. Κώστα Ηλιόπουλο υπεύθυνο του ΟΚΑΝΑ-ΜΟΘΕ στον Πύργο και τον Γ.Κ., πρώην χρήστη ναρκωτικών ουσιών, που μετά από τη θεραπεία του στο ΚΕΘΕΑ, έχει μια καινούργια ζωή.

Μέσα από την εφ. «Πατρίς» ο καθένας περνάει το δικό του ξεχωριστό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ελπίζοντας όλοι τους σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από εξαρτήσεις και εθισμούς.

Κωνσταντίνα Φραγκιά: Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Κέντρου ΚΕΘΕΑ, Σύμβουλος Τοξικοεξάρτησης

«Το ΚΕΘΕΑ Πύργου αποτελείται από δύο μονάδες.Το πολυδύναμο κέντρο και το πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης. Εμείς βοηθάμε ανθρώπους με εξαρτήσεις νόμιμες, όπως είναι το διαδίκτυο, ο τζόγος και το αλκοόλ και παρανόμες, δηλαδή ναρκωτικές ουσίες. Επίσης παρέχουμε υποστήριξη στις οικογένειες των ανθρώπων γιατί δίνουν και αυτές τη δική τους μάχη. Οι οικογένειες είναι πολύ σημαντικές γιατί τις περισσότερες φορές αυτές παρακινούν τους χρήστες να περάσουν την πόρτα του ΚΕΘΕΑ. Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών θέλω να δώσω το μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν αρκεί να τους δώσουμε την ευκαιρία».

Γ.Κ.: Πρώην χρήστης

«Υπάρχει και η καθαρή πλευρά για όλους»

«Χωρίς τη βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ δεν θα μπορούσα να αλλάξω. Πλέον έχω περάσει στη φάση της επανένταξης. Όταν μένεις καθαρός από ουσίες βλέπεις πως είναι ο πραγματικός σου εαυτός. Έχω αποκτήσει μια κανονική ζωή, έχω δουλειά, βγαίνω βόλτες με την παρέα μου αλλά και με άτομα που ήμασταν μαζί στο ΚΕΘΕΑ. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δένεσαι με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εσένα. Ενώ πριν δε το έχεις αυτό,είσαι μόνος σου δεν έχεις φίλους και ζωή. Το θέμα με τα ναρκωτικά αφορά όλη την κοινωνία και δυστυχώς ο κόσμος δε το βλέπει έτσι.Οι πιο πολλοί έχουν τη νοοτροπία του ‘σπίτι μου μην είναι και όπου θέλει ας είναι’.Πρέπει να αλλάξει αυτό γιατί σήμερα το πρόβλημα με το ναρκωτικά αυξάνεται διαρκώς και βλέπουμε όλο και περισσότερους νέους να κάνουν χρήση.Θέλω να πω ότι αξίζει η προσπάθεια να απεξαρτηθείς γιατί υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα στη ζωή για να δει κάποιος.Υπάρχει και η καθαρή πλευρά για όλους.»

Κώστας Ηλιόπουλος: Υπεύθυνος ΟΚΑΝΑ-ΜΟΘΕ Πύργου

«Είμαι υπεύθυνος στον ΟΚΑΝΑ-ΜΟΘΕ του Πύργου από το 2018. Φέτος 120 άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τη χρήση της ηρωίνης ζήτησαν τη βοήθεια μας. Δυστυχώς στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με ναρκωτικές ουσίες όπως η ηρωίνη, η κοκαΐνη και η ινδική κάνναβη. Ενώ πρόσφατα έχουν εμφανιστεί και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες όπως το ‘σισα’ που είναι δύσκολα ανιχνεύσιμο. Παρά τη γνώση που υπάρχει όσον αφορά τις βλάβες που προκαλούν τα ναρκωτικά βλέπουμε ότι η χρήση τους αυξάνεται. Λόγω των καθημερινών προβλημάτων στην κοινωνία πολλοί άνθρωποι ωθούνται στη χρήση των ναρκωτικών νομίζοντας πως θα ξεχαστούν από αυτά. Για να μειωθεί αυτό το πρόβλημα, οι οικογένειες των χρηστών πρέπει να ζητάνε τη βοήθεια των ειδικών και να μην κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.»

Όλη η επικαιρότητα