Γυναίκα Ηλεία

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας- 8 Μαρτίου: Γυναίκες της Ηλείας μιλούν στην εφημ.«Πατρίς»

Ακούστε το άρθρο

“Εάν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν καμία αξία” Αριστοτέλης Ωνάσης

Μάνα, Γυναίκα, Κόρη, Αδερφή, Εργαζόμενη, Νοικοκυρά, τόσοι ρόλοι μαζεμένοι σε ένα πρόσωπο, ρόλοι και αρμοδιότητες που αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες . Η Γυναίκα δίνει ζωή και η αυριανή ημέρα, η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, είναι ημέρα μνήμης όλων των αγώνων για την αναβάθμιση του ρόλου της και την καθιέρωση των δικαιωμάτων μέσα από σκληρούς αγώνες.

Στην ανδροκρατούμενη εκείνη εποχή, οι γυναίκες ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου…όλα αυτά φάνταζαν σαν άπιαστο όνειρο στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ένα όνειρο που όμως έγινε πραγματικότητα!

Μόλις το 1977 η ημέρα της γυναίκας θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ και κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν αυτή την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Η πρώτη τήρηση της «Ημέρας της Γυναίκας», ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» και έγινε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909, όμως με την εφαρμογή του Γρηγοριανού ημερολογίου η ημερομηνία μεταφέρθηκε και καθιερώθηκε στις 8 Μαρτίου.

Όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν έχει αποδειχθεί αναμφίβολα ότι η γυναίκα ξέρει να μάχεται και να κερδίζει. Ξέρει να προσφέρει, να διοικεί, να νοικοκυρεύει, να αγαπά και να σέβεται, τόσο τον εαυτό της όσο και τον άντρα που έχει δίπλα της και πορεύονται από κοινού στην οικογένεια και την εργασία. Η γυναίκα δεν ζητά να επισκιάσει κανέναν, ζητά μόνο την ισάξια αντιμετώπιση, γιατί ‘’μπορεί’’!

Γυναίκες που ζουν ή κατάγονται από την Ηλεία μιλούν στην εφημ. Πατρίς γι αυτή την ημέρα και δίνουν το δικό τους στίγμα …

 

 

Γιάννα Παναγοπούλου-Ποινικολόγος

Η θέση του γυναικείου φύλου έχει υποστεί μεταβολές, από την

αρχαιότητα έως τον σύγχρονο κόσμο , ώστε να θεωρηθεί ισότιμη με αυτή

του ανδρικού. Οι αγώνες για την κατοχύρωση και θέσπιση των

δικαιωμάτων τους αποτέλεσαν κομβικά σημεία της παγκόσμιας ιστορίας.

Ένας από αυτούς ήταν και οι λεγόμενες Σουφραζετες του 19 ου και του

20 ου αιώνα , που πάσχιζαν για την βελτίωση των κοινωνικό-πολιτικών

συνθηκών, που τις αφορούσε . Στην Ελλάδα οι γυναίκες απέκτησαν

δικαίωμα ψήφου το1956, έκτοτε εκλέγονται και εκλεγούν. Επιπροσθέτως, εκδηλώσεις κοινωνικού ρατσισμού στο πρόσωπό τους έχουν καταστεί ποινικά κολάσιμες. Παρά ταύτα η κοινωνική ανισότητα μαστίζει τις κοινωνίες του Ανατολικού κόσμου. Ωστοσο αδιαμφισβήτητα οι συγκροτημένες προσπάθειές τους για αλλαγή, έχουν επιφέρει την

αποδοχή τους από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, καθώς και την

αρμονική τους συνύπαρξη με τους άνδρες. Η σύγχρονη γυναίκα, που

είναι φυσει ισχυρή, καθίσταται ικανή να ανταποκρίνεται σε κάθε

υποχρέωση που αναλαμβάνει, εργάζεται, είναι δυναμική και προπάντων ελεύθερη.

Αθηνά Κανελλακοπούλου Κοινωνική Λειτουργός, MSC Δημόσιας Υγείας- Γραφείο 6ης ΥΠΕ

«Σημείο Αναγνωρίσεως»

Δεμένα είναι πισθάγκωνα τα χέρια σου

μ΄ ένα σχοινί μαρμάρινο κι η στάση σου είναι η θέλησή σου

κάτι να σε βοηθήσει να ξεφύγεις την αγωνία του αιχμαλώτου. Κ. Δημουλά.

Σημεία των καιρών η ανάγκη γυναικών να ξεφύγουν από τα δεσμά της πολύχρονης σιωπής τους, γυναικών που κακοποιήθηκαν και υπέστησαν εξευτελισμό από ανδροπρεπή ανθρωπόμορφα, που αναζήτησαν την αναστήλωση της χαμένης αυτοεκτίμησής τους στην υποτίμηση της γυναίκειας αξιοπρέπειας. Καιρός πια να σταματήσει κάθε μορφής αιχμαλωσία στο οικογενειακό, κοινωνικό ή στο επαγγελματικό πεδίο δράσης κάθε γυναίκας. Η γυναίκα είχε, έχει και θα έχει και δικαιώματα.

Η νομική προστασία, κοινωνική μέριμνα, η ισότητα στην εργασία, η ενεργής συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι, η διάκριση στις επιστήμες, η ανάληψη επιχειρηματικότητας είναι γρανάζια νέων συστημάτων με τη βοήθεια των οποίων θα αντικατασταθούν ή θα απορριφθούν τα παλαιά που την υποβιβάζουν. Για να υπάρξει αναγνώριση δεν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στη γυναίκα, αλλά αλλαγές στα γρανάζια των απολιθωμένων συστημάτων που προκαλούν ανισότητες εις βάρος της.

Ευγενία Χριστοπούλου Στρατιωτικός-Συγγραφέας

Η γιορτή της γυναίκας υπάρχει για να μας υπενθυμίζει την σπουδαιότητά μας! Δεν είμαστε ανίσχυρες και το «ασθενές» φύλλο, αυτές οι απόψεις έχουν θέση στο μακρινό παρελθόν. Η γυναίκα, εδώ και αρκετές δεκαετίες, διεκδικεί ότι της αξίζει και με τον δίκαιο αγώνα της καταξιώνεται και διαπρέπει σε όλους τους τομείς. Δυστυχώς, τα φαινόμενα κακομεταχείρισης και κακοποίησης των γυναικών δεν έχουν εκλείψει σε κάθε κοινωνία. Θα

διαιωνίζονται όσο εξακολουθούν οι γυναίκες να νιώθουν έρμαιες των καταστάσεων, ενοχικές και φοβισμένες. Στην εποχή μας, είναι αδιανόητο οι γυναίκες να μην απομακρύνονται από ανθρώπους που τις μειώνουν, τις εκμεταλλεύονται και κυρίως από οποιονδήποτε χρησιμοποιεί βία εις βάρος τους. Οι γυναίκες έχουμε μεγάλη δύναμη, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε!

Μαρία Αγαλιανού –Ιατρός Ακτινοδιαγνώστρια

Σαν  δημιούργησε ο Θεός τον άνδρα, κατάλαβε πολλά κυρίως όμως  πως είναι ικανός για κάτι περισσότερο. Και έτσι έπλασε τη γυναίκα. Τη γυναίκα που τα γνωρίζει όλα από ένστικτο. Τη γυναίκα που ποτέ δεν είναι πιο δυνατή, όσο έπειτα από μιαν ήττα. Με αφορμή το όγδοο ξημέρωμα της άνοιξης λοιπόν,  να μας θυμίζει πως από τις εκατό μεζούρες θάρρους που έπεσαν στη γη, οι γυναίκες πήραν τις ενενήντα εννέα, και πως είχε δίκιο  η Μποβουάρ όταν διατυμπάνιζε πως γυναίκα δε γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι. Χρόνια πολλά σε εκείνες που προχωρούν σα να μην υπάρχουν όρια  και συνειδητοποιούν από νωρίς ότι ο άνθρωπος δεν είναι δημιούργημα των περιστάσεων, αλλά οι περιστάσεις δημιούργημα του ανθρώπου!

Σοφία Πολυζωγοπούλου-Ποινικολόγος

Η ημέρα σηματοδοτεί τους αγώνες, τις θυσίες, τις διεκδικήσεις, τα επιτεύγματα των γυναικών. Καθημερινώς γυναίκες γίνονται αποδέκτες διαφόρων μορφών έμφυλης βίας και διάκρισης, κακοποιούνται, δολοφονούνται, δέχονται σεξουαλική βία, παρενόχληση κτλ. Ακόμα και σήμερα σε κάποιες χώρες, κορίτσια υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων, κοπέλες εξαναγκάζονται να εκπορνευτούν ακόμα και πριν ενηλικιωθούν, γυναίκες πωλούνται σαν αντικείμενα. Και στις δυτικές κοινωνίες όμως, η γυναίκα καθημερινώς αξιώνει αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, υποχρεώνεται διαρκώς να αποδεικνύει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί ισότιμα με τον άντρα στην εργασία, στην οικογένεια, στην πολιτική… Η 8η Μαρτίου είναι η αφορμή να αφουγκραστούμε και να διεκδικήσουμε, για την γυναίκα που φοβάται, που απαξιώνεται, που παλεύει, που διαπρέπει, για τις επόμενες γενιές που τους αξίζει να χαίρονται τη φύση τους.

Καλλιόπη Δημητροπούλου, Εκπαιδευτικός -Ποιήτρια

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας δεν είναι γιορτή. Είναι ημέρα σύμβολο, ημέρα αγώνων και μνήμης. Αντίσταση κατά της βαθιά ριζωμένης

πατριαρχίας. Στη μνήμη μας επανέρχονται οι αγώνες των γυναικών για την ισοτιμία στο δικαίωμα ψήφου, στο ωράριο εργασίας, στις αμοιβές. Οι

αγώνες για να εκλείψει η κακοποίηση, οι παρενοχλήσεις και ο αποκλεισμός.

Το μήνυμα της σημερινής ημέρας απευθύνεται σε όλη την κοινωνία, πρώτα όμως στην τοξική αρρενωπότητα: Σταματήστε τη βία και τους

αποκλεισμούς. Κανένας πολιτισμός, κανένα πολιτικό σύστημα, καμιά οικονομία δεν προχωρά δίκαια, αν δεν γεφυρωθεί το χάσμα των φύλων.

Οφείλουμε να παλέψουμε, να απογυμνώσουμε τα κοινωνικά στερεότυπα για την εικόνα και τον ρόλο της γυναίκας σήμερα. Ο σεβασμός στη

θηλυκότητα είναι δικαίωμα.

Σοφία Αγραπίδη Στρατιωτικός- Συγγραφέας

Η γυναίκα στην Προϊστορία και στη Μινωϊκή εποχή κατείχε την πρώτη θέση, σε αντίθεση με τον Μεσαίωνα όπου αντιμετωπίστηκε ως μίασμα, κάτι που συμβαίνει σ’ αρκετές κοινωνίες ακόμα. Η ισότητα μεταξύ των φύλων (ισότητα ανθρώπων), ήταν (είναι) δικαίωμα που απάνθρωπα καταπατήθηκε, γι’ αυτό το 1857 μελαμψές εργάτριες στην Αμερική αποτέλεσαν τη φλόγα του αγώνα για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας. Θεωρείται αδιανόητο στις μέρες μας να υπάρχουν γυναίκες που αποτελούν “αντικείμενο” γενικά, λόγω θρησκευτικών απόψεων ή όποιας αντίληψης. Πιστεύω ότι οι αγώνες πρέπει να ισχυροποιηθούν ώστε οι γυναίκες κάθε τόπου σαν άνθρωποι να χαίρονται τη ζωή. Γυναίκα η προσωποποίηση της ομορφιάς και της αγάπης!

Φωτεινή Αζαμοπούλου, Συγγραφέας

Γυναίκα. Γνωστή και επίπονη η διαδρομή της ανέλιξής της απ’ το ημίφως στο φως, από τα του οίκου της ενεργά στην κοινωνία. Χρειάστηκαν μαζικοί αγώνες για να αποκτήσει τη θέση που δικαιωματικά της ανήκε. Να πορευτεί ισάξια σε τομείς που αποκλειστικά κατείχαν άνδρες. Οι ρόλοι της πολλοί και βαρυσήμαντοι. Εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα, επιστήμων, πολιτικός… Με ό, τι καταπιάνεται, τη διακρίνουν ευθύνη και ωριμότητα. Θαυμάζουμε και τιμούμε, ευγνωμονούμε τη γυναίκα αγωνίστρια όχι γιατί ανήκουμε στο φύλο της. Γιατί μας άνοιξε δρόμους και ορίζοντες. Οφείλουμε, με μέτρο και σύνεση, οι νεώτερες γενιές να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της. Δεν είναι εύκολο μα ούτε ακατόρθωτο.

Ρούλα Αλικάκη, Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου

Έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών σε ένα εργοστάσιο στη Νέα Υορκη οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για να γίνει ένα βήμα στην προώθηση της ισότητας των δύο φύλων συμπεριλαμβανομένου και του εκλογικού δικαιώματος. Έκτοτε η εξελικτική πορεία της θέσης των γυναικών ήταν προδιαγεγραμμένη. Οι γυναίκες χειραφετουνται ,παίζουν σοβαρο ρόλο στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, αποκτούν οικονομική δύναμη και πετυχαίνουν υψηλούς στόχους.Η φετινή επέτειος βρίσκει την κοινωνία μας να δέχεται μια παρενόχληση”ηθικής”κυρίως και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Σεβασμος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια! Οι θέσεις ισχύος δεν δικαιολογούν κανέναν να χειραγωγεί και να καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα και την ελεύθερη βούληση. Το γυναικείο φύλο καλείται να παίξει πρωτεύοντα ρόλο σ’ αυτή την εξυγίανση και να θέσει τα όρια του. Γιατί αυτά είναι και τα όρια ενός δημοκρατικού κράτους !

Χρύσα Ζούπη, Αντ. Εργ. Κέντρου-Πρ. Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πύργου

Στην Αρχαία Ελλάδα -και όχι μόνο στην Αθηναϊκή Δημοκρατία- η πρώτη κύρια δυσκολία που αντιμετώπιζε ένα νεογέννητο κορίτσι ήταν να του επιτραπεί να ζήσει. Η πορεία της και η εξέλιξή της δια μέσου των αιώνων έφτασε με αγώνες στις παρακάτω Ρήσεις να καταπλήσσεις πρώτα τον εαυτό σου, να δείχνεις την καλύτερη εικόνα σου γιατί «μια εικόνα χίλιες λέξεις» δίνεις με την καρδιά σου και να αγαπάς με την ψυχή σου, να είσαι μοναδική γιατί απλώς είσαι!

Η γυναίκα είναι ζωή, θάλασσα, ποίηση.

Η γυναίκα στην εξελικτική της πορεία αφορίστηκε, κακοποιήθηκε, όμως κράτησε την ιδιότητά της για πάντα: να φύει την ζωή.

Τόσο απλά η γυναίκα νικά όλες τις μάχες εκείνες της μητέρας, της συζύγου, της αδελφής ,της εργαζόμενης…

 

Φωτεινή Λουκοπούλου, Φιλόλογος -Μέλος του Συνδέσμου Γορτυνίων 

164 χρόνια μετά τον πρώτο ξεσηκωμό των εργατριών στη Ν. Υόρκη, η σύγχρονη γυναίκα καλείται να “παίξει” πολλούς και διαφορετικούς “ρόλους”: της συζύγου, της μητέρας, της νοικοκυράς, αλλά και της εργαζόμενης.

Έτσι, αν και προτεραιότητά της εξακολουθεί να είναι η οικογένεια, επιπλέον στόχοι της είναι η επαγγελματική καταξίωση και η οικονομική ανεξαρτησία.

Ο συνδυασμός αυτός, της δίνει τη δυνατότητα να γίνει αυτάρκης και να κάνει πιο εύκολα τις επιλογές που θεωρεί καλύτερες για τη ζωή της.

Ταυτόχρονα, συμμετέχει πλέον όλο και περισσότερο στα κοινά, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, έχει όμως να κάνει πολλά βήματα ακόμη προκειμένου να κατακτήσει τη θέση που της αρμόζει στην κοινωνία.

Αγαθή Ρηγοπούλου – Πρόεδρος Συλλόγου Άμεσα Ηλείας «Ήλις»

Η γυναίκα διαχρονικά έχει νευραλγικό ρόλο στη διαμόρφωση του κοινωνικού ιστού. Η θηλυκή της υπόσταση έχει θέση «κλειδί» στην διατήρηση των ισορροπιών αλλά και στην αναδιαμόρφωση των αναντιστοιχιών και των κακώς κειμένων. Η γυναίκα γεννά, τρέφει, οδηγεί και κατευθύνει. Στέκει παράδειγμα, συμπάσχει, σπεύδει σε βοήθεια και δημιουργεί. Μέσα στους αιώνες δε σταμάτησε ποτέ να προσφέρει, να παλεύει και να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια αλλά και για όλα όσα εκείνη δημιούργησε. Η σημερινή γυναίκα είναι αποκύημα των γυναικών όλων των προηγούμενων αιώνων. Δεν προέκυψε εν μία νυκτί. Σμιλεύτηκε στο φως, με αγώνες ενάντια σε πατριαρχικά καθεστώτα, απέναντι σε μεσαιωνικού τύπου προκαταλήψεις και σκληρές, δογματικές, περιοριστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις. Και σήμερα μπορεί να είναι δυνατή, αυτάρκης και Κυρία του εαυτού της.

Αλεξάνδρα Αλτούνη -Πρόεδρος Ιππικου Συλλόγου Κένταυροι

Γυναίκα είναι :

Να έχεις δύναμη και αδυναμίες, κανόνες ελευθερίες , θριάμβους και αποτυχίες ..

Να αγαπάς τον εαυτό σου και τις ατέλειες του γιατί αυτές μας κάνουν τέλειες ..

Να προσφέρεις στους ανθρώπους το μεγαλύτερο δώρο : τον Άνθρωπο!

Να ζεις με Έρωτα γιατί είναι το Αλατοπίπερο της ζωής ..

Να αφήνεις την Αύρα σου να πλημμυρίζει το χώρο …

Να σπας τα στερεότυπα όταν δεν σε εκφράζουν ..

Να νιώθεις περήφανη  για όσα κατάφερες και ανυπόμονη για όσα ονειρεύεσαι ..

Να γοητεύεις χωρίς να προσπαθείς να γοητεύσεις…

Να είσαι μοναδική γιατί απλώς Είσαι…

Σ αύτες  τις γυναίκες που αποδεικνύουν πως η παγκόσμια  αξία της γυναικείας φύσης δεν θα φυγει ποτέ… Χρόνια Πολλά

Αρετή Τσερεμέ Μαία

Αρχικά ο ρόλος της γυναίκας περιοριζόταν στα όρια που έθετε η ανδροκρατούμενη κοινωνία κρατώντας την μακριά από οποιαδήποτε  δραστηριότητα. Ήταν μόνο σύζυγος, μάνα, νοικοκυρά και βέβαια ούτε λόγος για συμμετοχή στα κοινά. Πλέον η γυναίκα  σπουδάζει, εργάζεται, έχει άποψη και κρίση και καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους και στην  προσπάθεια της  να ανταποκριθεί σε όλα συχνά πιέζεται, αγχώνεται και εξαντλείται.  Παράλληλα, δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάει και το ρόλο της ως ΄΄γυναίκα΄΄.  Και μπορεί η θέση της γυναίκας στη χώρα μας να έχει αναβαθμιστεί, ωστόσο, ακόμη και σήμερα, τα περιστατικά βίας είναι  πολλά, ενώ και στον εργασιακό τομέα εξακολουθούν ανισότητες. Οι γυναίκες, οφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυες και να φροντίζουμε από την κοινωνική και εργασιακή θέση μας και να έχουμε δίπλα μας ισότιμα τον σύζυγο, τον σύντροφο για να μπορούμε μαζί να δημιουργούμε σωστές οικογένειες που θα έχουν σαν συνέπεια έναν καλύτερο κόσμο….

Σοφία Γκάμαρη -Μαία

Πολύπλευρος και πολυσήμαντος ανά τους αιώνες ο ρόλος της γυναίκας στη κοινωνία . Πολλές έχουν εξυμνηστεί και αποθεωθεί από χιλιάδες ζωγράφους, ποιητές και λογοτέχνες. Όμως το “βραβείο” της ζωής το παίρνουν όλες αυτές που διαδραματίζουν ταυτόχρονα το ρόλο της μητέρας, της νοικοκυράς, της συζύγου, της εργαζόμενης! Ρόλοι θαυμαστοί μα επίπονοι που πολλές φορές την εξουθενώνουν! Σαν μαία, ζώντας το θαύμα της ζωής με τη γέννηση κάθε μωρού, ζώντας τον πόνο κάθε γυναίκας για να φέρει τα παιδιά της στο κόσμο, το μόνο που θα ήθελα να παρακαλέσω ( δυστυχώς) είναι το αυτονόητο• τον σεβασμό σ’ αυτή τη γυναίκα που καθημερινά πασχίζει για να τα κάνει όλα τέλεια. Για αυτή τη γυναίκα που δίνεται ψυχή και σώματι στην οικογένειά της. Για αυτή τη γυναίκα που όμως κάποιοι την απαξιώνουν, βιάζουν τη ψυχή της και δεν  αναγνωρίζουν την αξία της. Σεβασμό λοιπόν στη γυναίκα που μέσα από τη ζωή της  γεννιέται….η ίδια η ζωή !!!

Δώρα Κορκολή- Βιβλιοπωλείο Κορκολή             

                                                                             

Γυναίκα πλάσμα ιερό που την ζωή χαρίζει και σαν κολώνα δυνατή το σπίτι της στηρίζει. Πολύπλοκος ο ρόλος της και δύσκολος συγχρόνως. Η γυναίκα είναι σύζυγος, εργαζόμενη και ταυτόχρονα μάνα για αυτό δεν είναι αρκετή μία μέρα μόνο…Η γυναίκα αξίζει να γιορτάζεται ολόκληρο το χρόνο.!

Cristina  Hluscu- Ελεύθερος Επαγγελματίας

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Θεός είδε ότι όλα ήταν “γκρίζα” και τότε σκέφτηκε να δημιουργήσει τη γυναίκα για να δώσει χρώμα, χαρά, ελπίδα κι αγάπη.
Η γυναίκα είναι η προσωποποίηση της καλοσύνης και της ομορφιάς. Διακατέχεται από σοφία και εξασφαλίζει τη συνέχεια του είδους. Η θέση της ανά τους αιώνες διαφέρει, καθώς άλλοτε αντιμετωπίζεται ως κατώτερη κι άλλοτε εξισώνεται με το ανδρικό φύλο. Αγωνίστηκε πολύ για να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει. Με την παρουσία της και μόνο  “τιθασεύει” την άγρια φύση του άνδρα. Κάθε γυναίκα πρέπει να αγαπά τον εαυτό της, έτσι θα ανακαλύψει την τεράστια δύναμη που διαθέτει και θα εκπληρώσει την αποστολή της στην γη, η οποία είναι να εμφυσήσει στους άνδρες την έννοια της αγάπης!

Τριανταφυλλιά- Πρόεδρος Συλλόγου Καλίδονας ΄΄Σάρενα΄΄

Συχνά στη σκέψη μου ηχούν τα λόγια του Γκαίτε ότι «Ο πολιτισμός θα ήταν διπλάσιος, αν στους αιώνες που πέρασαν δεν ήταν καθηλωμένο στην αμάθεια το γυναικείο δυναμικό». 21 χρόνια συνεργάζομαι με γυναίκες μέλη του Συλλόγου και έχω διαπιστώσει πως στις μικρές μας κοινωνίες κρύβονται γυναίκες με διορατικό μυαλό, αντοχές, ιδέες για πρόοδο και εκσυγχρονισμό. Στερούνται όμως της δυνατότητας να τα επιδείξουν γιατί η κουλτούρα και οι αξίες του παρελθόντος είναι καλά ριζωμένες μέσα τους και σπάνια η γυναίκα έπαιρνε πρωτοβουλίες, αν τη σφραγίδα του δεν έβαζε «ο αφέντης Άνδρας». Όταν, όμως, είναι μπροστά άλλος, δημιουργούν θαύματα. Με συγκινούν, όταν μου λένε: «εσύ μπροστινή και εμείς θα βοηθάμε…». Ό,τι σημαντικό έχουμε κατορθώσει ως Σύλλογος, το οφείλουμε στις γυναίκες. Οι μικρές κοινωνίες κρύβουν γυναικείους θησαυρούς, τους οποίους έχει υποχρέωση η πολιτεία, να τους φέρει στην επιφάνεια. Και όχι, όταν βλέπουν μια γυναίκα να έχει διάθεση για προσφορά και εργασία να της βάζουν εμπόδια. Εύχομαι να έχουμε υγεία και διάθεση να αγωνιζόμαστε, γιατί εύκολο είναι να κατακτήσεις, δύσκολο όμως είναι να τα διατηρήσεις.

Ντέμυ Μικελοπούλου


Με το πέρασμα του χρόνου, η εικόνα της γυναίκας, έχει αλλάξει ουσιαστικά. Τα πράγματα έχουν μεταβληθεί και  η θέση της έχει διαφοροποιηθεί πάνω στην κοινωνική σκακιέρα! Η γυναίκα πλέον εργάζεται και δεν διστάζει να διεκδικήσει όλα όσα θέλει. Φυσικά η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους, σε αυτόν της συζύγου, μητέρας, εργαζόμενης και νοικοκυράς. Συγχρόνως όμως δεν πρέπει να ξεχνάει και τον ρόλο της ως γυναίκα που πρέπει να προσέχει την εμφάνιση της και να εκπέμπει θηλυκότητα και ερωτισμό ! Σεβασμός στην γυναίκα, του χθες, του σήμερα, του αύριο..

Μένη Ρήγα – Εκπαιδευτικός

Η γυναίκα ενσαρκώνει τα υψηλότερα ανθρώπινα αισθήματα – μητρική στοργή, αυτοθυσία, αφοσίωση, αγάπη, έρωτας – τα οποία απαλύνουν τους πόνους και τις δυσκολίες της ζωής και χαρίζουν στον άνθρωπο τη χαρά και την ευτυχία.
Παρ’όλ’ αυτά, ακόμα και σήμερα, η γυναίκα δεν έχει φτάσει στην πλήρη ισότητα με τον άνδρα ! Όμως, ιστορικά και επιστημονικά είναι αποδεδειγμένο ότι η γυναίκα στην πρωτόγονη κοινωνία, κατείχε εξέχουσα θέση και διέθετε εξαιρετική εξουσία. Τα παιδιά ανήκαν στο γένος της μητέρας και ίσχυε το μητριαρχικό δίκαιο! Συμμετείχε στον πόλεμο, επέβαλλε ποινές και είχε τον τελικό λόγο στην οικογένεια και στην κοινωνία. Η γυναίκα ήταν απρόσβλητη, ιερή, ανώτατη πολιτική και αποτελούσε τη βάση της οικογενειακής και κοινωνικής οργάνωσης. Ο άνδρας αναγνώριζε τις ικανότητές της και την αξία της, δεν αμφισβητούσε το ρόλο της και της συμπεριφερόταν με σεβασμό !

 

Μαίρη Γιαννακοπούλου- Βοήθεια στο Σπίτι

Η διαδρομή της γυναίκας είναι γεμάτη αγώνες και κατακτήσεις που αφορούν στη θέση της στην κοινωνία και στα δικαιώματά της, για σεβασμό, ελεύθερη έκφραση, αυτονομία, ισότιμη αντιμετώπιση με τους άνδρες και αξιοπρεπή ζωή. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου τα δικαιώματα των γυναικών καταπατούνται και οι ίδιες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, βιασμού και αναχρονιστικών θεσμών και εθίμων.

Ας είναι, λοιπόν, η Μέρα της Γυναίκας όχι απλά μια ευκαιρία για να προσφέρουμε λουλούδια αλλά μια μέρα για προβληματισμό και ουσιαστική τοποθέτηση απέναντι σε όσες αδικίες που υφίστανται ακόμα και σήμερα οι γυναίκες.

Μαρίνα Νικολακοπούλου-Συνταξιούχος Υπ. Μεταφορών

Ανοίγω το παράθυρο κάθε πρωί και λέω ένα από καρδιάς ευχαριστώ στη ζωή που μου χάρισε και μου χαρίζει χρόνο και κυρίως μου χάρισε ρόλους ! Γεννήθηκα Γυναίκα με όλα εκείνα τα πρέπει και τα γνωστά κοινωνικά status που υπάρχουν. Κι όμως αγάπησα αυτά τα πρέπει μου όταν αυτά δοκιμαστήκαν στις αντοχές μιας γέννας! Πρέπει να αντέξω, γίνομαι μάνα! Τα πρέπει μου με πείσμωσαν και μου έδωσαν ελπίδα κάνοντας μου παρέα στους διαδρόμους ενός νοσοκομείου. Έπρεπε  να προχωρήσω παρακάτω, να είμαι εδώ για όλους όσους με περίμεναν. Κι ρόλοι μου με περίμεναν να συνεχίζω  να δίνω το παρών. Σαν μάνα,  σαν σύντροφος,  σαν εργαζόμενη, σαν φίλη, σαν γιαγιά ! Κοιτάζω πίσω μου και λέω ευχαριστώ το Θεό και τη ζωή που ακροβάτησα σε χαρές και λύπες σε δυνατές συγκινήσεις μα και σε δύσκολες στιγμές που έζησα μέσα σ αυτούς τους ρόλους και ναι, νιώθω ευλογημένη που γεννήθηκα Γυναίκα !

Η γυναικεία ψήφος…

Για πρώτη φορά ψήφισαν στις τοπικές εκλογές της Θεσσαλονίκης, το Δεκέμβριο του 1930, όπου 240 γυναίκες άσκησαν το δικαίωμά τους. Σε εθνικό επίπεδο ψήφισαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1944 για το Εθνικό Συμβούλιο, ώσπου κέρδισαν το νόμιμο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις 19 Φεβρουαρίου του 1956.

  • 120 εκ. Γυναίκες κάτω των 20 ετών έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Περισσότερο από το 1/3 των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία.
  • Καμία γυναίκα δεν έχει εκλεγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου υπηρέτησε ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το 2015.
  • Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής ενός μεγάλου κόμματος ήταν η Αλέκα Παπαρήγα ως Γεν. Γραμματέας του Κ.Κ.Ε από το 1991-2013.
  • Στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας το 2019  δόθηκαν για πρώτη φορά δημόσια αξιώματα και ίσα εργασιακά δικαιώματα με τους άντρες.

Όλη η επικαιρότητα