Ηλεία

Παγωμένη η αγορά αυτοκινήτου- Καραντίνα και υπέρογκα τέλη οι ανασταλτικοί παράγοντες

Ακούστε το άρθρο

Η διατήρηση ενός οχήματος αυτές τις μέρες απαιτεί από τους πολίτες να δίνουν σημαντικά χρηματικά ποσά τακτικά για να το συντηρήσουν και να λειτουργεί όπως πρέπει και με ασφάλεια για τους χρήστες.

Το αυτοκίνητο καταφέρνει να συντηρεί μια μεγάλη αλυσίδα επιχειρήσεων, ενώ το κράτος έχει αρκετά οικονομικά οφέλη από αυτό. Μια από τις σημαντικότερες πηγές οικονομικών εσόδων για το κράτος και «βραχνάς» για τους πολίτες που διαθέτουν δικό τους όχημα, είναι τα τέλη κυκλοφορίας που για πολλούς διαθέτουν ένα άδικο σύστημα αποπληρωμής.

Για το ζήτημα των τελών κυκλοφορίας μίλησε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών Ηλείας Αριστομένης Μανιάτης, που θέλησε αρχικά να ξεκαθαρίσει πως το συγκεκριμένο θέμα δεν καθορίζεται από την υπηρεσία του αλλά από την εφορία, ωστόσο αυτό που έχει να κάνει με την υπηρεσία του είναι η υποχρεωτική καταβολή των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους για κάθε αυτοκίνητο που βγάζει πινακίδες, είτε αυτό είναι μεταχειρισμένο είτε καινούριο.

Για το ζήτημα των τελών κυκλοφορίας μίλησε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών ΗλείαςΑριστομένης Μανιάτης, που θέλησε αρχικά να ξεκαθαρίσει πως το συγκεκριμένο θέμα δεν καθορίζεται από την υπηρεσία του αλλά από την εφορία, ωστόσο αυτό που έχει να κάνει με την υπηρεσία του είναι η υποχρεωτική καταβολή των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους για κάθε αυτοκίνητο που βγάζει πινακίδες, είτε αυτό είναι μεταχειρισμένο είτε καινούριο.Όσον αφορά τις μεταβιβάσεις, σημείωσε πως είναι υποχρεωτική η προσκόμιση βεβαίωσης από την εφορία που να αποδεικνύει πως έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας των προηγούμενων ετών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην περίοδο της καραντίνας όπου υπήρξε σημαντική μείωση και χαμένο έδαφος που όμως αναπληρώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόσθεσε δε, πως γίνονται ρυθμίσεις πλέον για να πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με την περίοδο χρήσης, με αναλυτικές πληροφορίες για το θέμα να δίνονται από την εφορία. Τέλος, ως πολίτης τόνισε πως θεωρεί άδικο ότι γινόταν μέχρι τώρα όπου καθένας πλήρωνε τέλη κυκλοφορίας όλης της χρονιάς, κάτι που ωστόσο διορθώνεται με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

«Ποσά δυσθεώρητα και ασύμφωρα»

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Auto Same Λαμπρόπουλος» Γιώργος Λαμπρόπουλος, έκανε λόγω για μειωμένα ποσοστά πωλήσεις αυτοκινήτων φέτος λόγω κορωνοϊού, με τα τέλη κυκλοφορίας να αποτελούν έναν εκ των βασικών λόγων που δεν αγοράζει κανείς τους τελευταίους μήνες του χρόνου μιας και θα κληθεί να πληρώσει τα τέλη ολόκληρου έτους. Χαρακτήρισε τα ποσά που πληρώνουν οι πολίτες δυσθεώρητα και καθόλου προς το συμφέρον τους, ενώ συμπλήρωσε πως ένα ακόμα σημαντικό έξοδο είναι και τα τέλη μεταβίβασης που διαφέρουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου. Τέλος, αποκάλεσε τα τέλη ως ένα «τεράστιο βραχνά» για τους πολίτες και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει λύση στο ζήτημα λέγοντας πως τα γενικότερα οικονομικά οφέλη είναι περισσότερα και πως με αυτό τον τρόπο θα κάνει κύκλο το χρήμα στην αγορά.

«Χειρότερα και από την κρίση του 2010»

Ο αντιπρόσωπος της «NISSAN» Ιωάννης Tσιώρης έκανε λόγο για τη χειρότερη χρονιά ακόμα και από την κρίση του 2010, καθώς οι πωλήσεις πανελλαδικά τη στιγμή αυτή είναι στις 50.000 περίπου τη στιγμή που στόχος ήταν οι 110-120 χιλιάδες. Ο τομέας των μεταχειρισμένων δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, με τις μειώσεις να φτάνουν το 50%, ενώ αντιμετωπίζουν και ένα μεγαλύτερο βραχνά που δεν είναι άλλος από τα τέλη κυκλοφορίας που αναγκάζουν πολίτες να αποπληρώσουν μια ολόκληρη χρονιά και όχι τη χρονική στιγμή που γίνεται η χρήση, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

Τα αποκάλεσε «τεράστιο εμπόδιο», καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που εξαιτίας τους διακόπτονται συμφωνίες ή γίνονται σκληρές «μάχες» ανάμεσα σε εμπόρους και ενδιαφερόμενους και «έριξε το μπαλάκι» στην κυβέρνηση προκειμένου να δώσει λύσει, με το λογικότερο σύστημα που πρέπει να ακολουθηθεί να είναι αυτό του εξωτερικού που γίνονται πληρωμές μονάχα για το διάστημα χρήσης του οχήματος. Τέλος εστίασε στην αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των τελών στα νέα αυτοκίνητα, με την ΕΕ να αλλάξει τον τρόπο μέτρησης καυσαερίων, το λεγόμενο WLTP, που μετρά το όχημα σε πραγματικές συνθήκες και όχι σε θεωρητικό πλαίσιο όπως παλιά.

«Στην «εντατική» η αγορά αυτοκινήτου»

Να γίνεται η αποπληρωμή των τελών σε δωδέκατα όπως και σε χώρες της ΕΕ θεωρεί ως δικαιότερη λύση ο αντιπρόσωπος της «Ford» Θέμης Βασιλόπουλος,που στη συνέχεια στάθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού και το διάστημα που αυτή ταλαιπωρεί την Ελλάδα εκτιμώντας πως ίσως θα έπρεπε να υπάρξει κρατική μέριμνα με κάποια έκπτωση τουλάχιστον στα τέλη των καινούριων οχημάτων και να συμψηφίζεται το διάστημα που αυτά έχουν μείνει σε ολική ακινησία.

Έδωσε σαφή εικόνα για την επιρροή που έχει προκαλέσει η πανδημία στην αγορά του αυτοκινήτου που αυτή τη στιγμή νοσεί και βρίσκεται στην «εντατική», αναφέροντας πως ουδείς μπορεί να κάνει σχέδια για το μέλλον μη γνωρίζοντας πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, ενώ επικεντρώθηκε και στις διαφοροποιήσεις που θα φέρει η εφαρμογή του WLTP, του καινούργιου κύκλου μέτρησης των ρύπων που θα επηρεάσει το ειδικό τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.

Ως νεφελώδη χαρακτήρισε ο κ. Βασιλόπουλος ακόμα την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία, με τις κινήσεις της κυβέρνησης για επιβολή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να είναι λίγο βιαστικές και να «τιμωρούν» τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης, δίχως να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε τα ηλεκτρικά να αποτελούν βιώσιμη λύση.

Τέλος, επικεντρώθηκε στην υπάρχουσα κατάσταση και τις λύσεις που μπορούν να υπάρξουν. Συγκεκριμένα είπε: «Από τη μία η πανδημία έχει τεράστιο οικονομικό κόστος και από την άλλη αυτό που είναι ίσως σωτήριο για όσουςτο επωμίζονται είναι η μείωση φορολογίας. Αυτά δεν ταιριάζουν, διότι από κάπου πρέπει να πληρωθεί το κόστος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πλέον αντοχές για να είναι ο πολίτης φορολογικά αποδοτικός, ειδικά μετά από μακρόχρονη κρίση. Πρέπει να ελαφρύνουν τα φορολογικά βάρη και όχι να μετατεθούν οι υποχρεώσεις αργότερα. Αυτό τις συσσωρεύει μελλοντικά, παρά δίνει βοήθεια. Χρειάζεται ουσιαστική απαλλαγή από τα φορολογικά βάρη σε όλα τα επίπεδα».

«Δυο προτάσεις στο τραπέζι για τα τέλη»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόσωπος της «PEUGEOT» Κοσμάς Λουμίτης τόνισε πως τα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να αναρτηθούν δίχως αλλαγές, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες οχημάτων να πληρώσουν ίδια ποσά με πέρυσι.

Ωστόσο, εστίασε και στις αλλαγές που θα ισχύουν για όσα οχήματα ταξινομηθούν μετά την 1/1/2021, αφού έχουμε εφαρμογή νέου πρότυπου μέτρησης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το λεγόμενο WLTP, που θα φέρει σημαντικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. Οι πρώτες προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι από τη μια αύξηση των ορίων εκπομπών σε ποσοστό 20% με τις χρεώσεις να αυξάνονται σε υψηλότερα όρια και από την άλλη αύξηση των συντελεστών ορίων στις εκπομπές κατά 20% μέχρι τα 180 γραμμάρια ανά χλμ. και από εκεί και πάνω τόσο τα όρια όσο και οι χρεώσεις θα παραμείνουν αμετάβλητες καθώς τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα και προκαλούν σημαντική ρύπανση για το περιβάλλον.

Όλη η επικαιρότητα