Αρθρογραφία

Παιδιά – θύματα οικογενειακών τραγωδιών

παιδι κλαει κρυβωντας προσωπο
Ακούστε το άρθρο

Η Λυδία μόλις  στους 11 μήνες της ζωής της έμεινε χωρίς μητέρα γιατί τη σκότωσε ο ίδιος ο πατέρας της. Βίαια αποχωρίστηκε την αγκαλιά της μητέρας της.

Το αποτέλεσμα να μείνει χωρίς γονείς.. Η Λυδία δεν είναι το μόνο παιδί που μένει μόνο του μετά από μια οικογενειακή τραγωδία.

Στην Ελλάδα υπάρχουν και άλλα παιδιά που από τη μια στιγμή στην άλλη άλλαξε ο τρόπος ζωής τους. Χωρίς να το θέλουν…χωρίς να το επιλέξουν… Που έγιναν μάρτυρες άγριων φονικών.

Φονικό Κορωπί – Αύγουστος 2016

Μία μητέρα  δύο παιδιών 26 ετών σκοτώνει μία άλλη μητέρα  25 ετών μπροστά στα μάτια των δικών της δύο παιδιών στο Κορωπί.

Είναι η πρώην γυναίκα του συντρόφου της, ο οποίος ήταν 45 ετών.

Τα παιδιά βλέποντας  την γυναίκα να μαχαιρώνει την μητέρα τους προσπαθούν να τη γλιτώσουν. «Μην σκοτώνεις τη μαμά μας» φώναζαν. Τα δύο αγόρια ήταν 13 και 11 ετών αντίστοιχα. Η κατάθεση του 13χρονου παιδιού σόκαρε:

«Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και βγαίνοντας έξω είδαμε μία γυναίκα να είναι πάνω από τη μητέρα μας κρατώντας ένα μαχαίρι με κόκκινη λαβή. Στο έδαφος υπήρχαν κηλίδες αίματος, που κατάλαβα ότι ήταν από τη μητέρα μου. Αμέσως πιάσαμε τα χέρια της με τον αδερφό μου και προσπάθησα να της πάρω το μαχαίρι. Τότε ήρθε ο πατέρας μου, που άκουσε τις φωνές. Άρχισε να χτυπά τη γυναίκα, προκειμένου να την απομακρύνει. Τότε, της άρπαξα το μαχαίρι και το πέταξα στο οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι μας.

«Η μητέρα μου είχε παντού πάνω της αίματα και φαινόταν μία μαχαιριά στην πλάτη της. Μας μιλούσε, αλλά φαινόταν ζαλισμένη. Αμέσως με τον πατέρα μου τη βάλαμε στο αυτοκίνητο και φύγαμε για το νοσοκομείο. Σε όλη τη διαδρομή μιλούσε. Μέχρι που φτάσαμε στο νοσοκομείο, φαινόταν ότι είχε λίγο τις αισθήσεις της».

Θύματα όμως είναι και τα δύο παιδιά της δολοφόνου …που είδαν τη μητέρα τους να μπαίνει στη φυλακή.

4 παιδιά έμειναν χωρίς μητέρα στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής τους. Αντί να ασχολούνται με τα παιγχνίδια τους κλήθηκαν να διαχειριστούν απώλειες και τραγωδίες. Η αδερφή του θύματος είναι εκείνη που μεγαλώνει πια τα δύο αγόρια. Μέχρι και πριν από λίγο καιρό έβλεπαν στον ύπνο τους εφιάλτες.  Ακόμα και σήμερα προσπαθούν να κατανοήσουν πως άλλαξε η ζωή τους από τη μία στιγμή στην άλλη …Πως έχασαν τη μητέρα τους.

Φονικό Φιλοθέη – Σεπτέμβριος 2008

Η υπόθεση της δολοφονίας της καθηγήτριας μουσικής στη Φιλοθέη από τον σύζυγό της τον Σεπτέμβριο του 2008 άφησε πίσω της δυστυχία, πόνο και δύο παιδιά να χάνουν τη μητέρα τους. Ηταν 5 ετών και 15 μηνών αντίστοιχα. Μια υπόθεση που μοιάζει σε αρκετά σημεία με αυτή των Γλυκών Νερών.

Η Παναγιώτα, το Σεπτέμβριο του 2008 εξαφανίζεται. Και ενώ την ψάχνουν όλοι, μετά από κάποιες μέρες, ο σύζυγός της σπάει και ομολογεί ότι την δολοφόνησε και την τσιμέντωσε στο πάρκο Πικιώνη, δίπλα στο σπίτι τους, στη Φιλοθέη.

Στην απολογία του ο δράστης περιέγραψε αναλυτικά πώς έγιναν όλα. Μετά από έναν καβγά τους, τη  χτύπησε με ένα σίδερο την Παναγιώτα Μαζαράκη στο κεφάλι και στη συνέχεια, αφού το θύμα σωριάστηκε στο πάτωμα, της έβγαλε τα ματωμένα ρούχα, έπλυνε το άψυχο σώμα της στην μπανιέρα και την τύλιξε με δύο σακούλες και ένα σεντόνι.

Έπειτα δοκίμασε να τη θάψει, αρχικά στο φρεάτιο του ασανσέρ και μετά κάτω από το σπίτι του σκύλου, στο σπίτι τους.

Ο  καθηγητής μουσικής έβαλε το πτώμα της στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου και το πέταξε σε κάδο σκουπιδιών στην Παιανία.

Λίγες ώρες αργότερα επέστρεψε, πήρε ξανά τη σορό και την μετέφερε δίπλα στο σπίτι τους, στο πάρκο Πικιώνη, όπου την έθαψε. Μάλιστα σκέπασε τον αυτοσχέδιο «τάφο» με τσιμέντο και πέτρες στο πολυσύχναστο πάρκο της Φιλοθέης.

Τα παιδιά ανέλαβε η οικογένεια του θύματος. Η γιαγιά έγινε η μητέρα τους.

Ο πατέρας  τους είναι ελευθερος από το 2015 καθως αποφυλακίστηκε μόλις στα 7 χρόνια.

Φονικό Μακρυνίτσα – Απρίλιος 2021

Στις 5 Απριλίου η Κωνσταντίνα δολοφονείται από τον εν διαστάσει σύζυγό της.

Ο συζυγοκτόνος μπήκε στο σπίτι της και αφού τσακώθηκαν την μαχαίρωσε στα πλευρά και την κοιλιά. Τραύματα στα οποία υπέκυψε λίγο αργότερα. Ο δράστης σκοτωσε και τον αδερφό της  μπροστα στα μάτια της μητέρας του. Στον πάνω όροφο του σπιτιού ήταν το αγοράκι τους μόλις 2 ετών. Ο παππούς του ήταν μαζί του.  Προσπάθησε να το προστατεύσει ..

Οι γονείς της Κωνσταντίνας είναι αυτοί που ανέλαβαν την επιμέλεια του παιδιού. Έφυγαν από το σπίτι του φονικού και μετακόμισαν στο Βόλο. Να κάνουν μία νέα αρχή για το παιδί.

Θα το μεγαλώσουν με πολύ αγάπη.  Όπως με αγάπη μεγαλώνουν και άλλοι συγγενείς τα παιδιά των τραγωδιών.

Πώς όμως αποκαλύπτεις την αλήθεια στα μωρά όταν μεγαλώσουν;  Πώς διαχειρίζεσαι τους εφιάλτες τους, τις αγωνίες τους φόβους τους, τον πανικό τους;  Πώς μπορείς να τους πεις ότι ο ένας από τους δύο γονιούς τους είναι ο δολοφόνος που αφαίρεσε τη ζωή του άλλου;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτά τα παιδιά είναι ήρωες γιατί στέκονται όρθια μέσα από μία τραγωδία.

Όλη η επικαιρότητα