Ηλεία

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: “Πολύ μακριά από τη φιλοσοφία των Λαϊκών αγορών αυτά που σχεδιάζονται”

Ακούστε το άρθρο

Με την  πρόεδρο παραγωγών-πωλητών λαϊκών αγορών Ν. Ηλείας “Η Δήμητρα” Δώρα Καλοπούλου συναντήθηκε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Θέμα συζήτησης ήταν η αναστάτωση που έχει προκληθεί στους παραγωγούς από το κυοφορούμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που φέρεται να αλλάζει τα πάντα στη λειτουργία των Λαϊκών αγορών.

Η κ. Καλοπούλου ανέφερε τα σημαντικότερα σημεία του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου όπως αυτά έχουν διαρρεύσει κι όπως καταγράφονται και σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

-δίνεται η διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες και επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές και να δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς,

– ορίζει τον πλειστηριασμό των θέσεων και βγάζει κάθε 3 χρόνια «στο σφυρί» τις θέσεις, εμπλέκει τους Δήμους να γνωμοδοτούν για τον καθορισμό του ύψους του ανταποδοτικού τέλους προς το φορέα διαχείρισης,

– καταργεί τις επιτροπές Λαϊκών αγορών (διοικητικά συμβούλια) και εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Ο Δήμαρχος Πύργου, στηρίζοντας πλήρως τη θέση των παραγωγών-πωλητών, υπογράμμισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο με αυτές τις προβλέψεις επιφέρει την εξόντωση των μικρών ντόπιων παραγωγών αλλά και ο καταναλωτής ζημιώνεται σε πολλαπλά επίπεδα με αυτό.

“Διαφωνούμε ριζικά με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων, σχετιζόμενους με τις Λαϊκές αγορές από τον Δήμο και τους φορείς παραγωγών. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε δεν μιλάμε για Λαϊκές αγορές αλλά για κέντρα πώλησης τροφίμων, κάτι που βέβαια είναι μακριά από τη φιλοσοφία των λαϊκών αγορών. Εμείς, ως τοπική αυτοδιοίκηση θεωρούμε ότι αντίκειται στις αξίες λειτουργίας μας υπέρ λαϊκών συμφερόντων η απόδοση δημοτικών χώρων για ανάπτυξη ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων-ομίλων, στο πλαίσιο μιας δήθεν παραδοσιακής λαϊκής αγοράς. Γι’ αυτή τη λειτουργία υπάρχει το στεγασμένο εμπόριο”.

Τέλος, ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε στην κ. Καλοπούλου ότι θα στηρίξει κάθε ενέργεια και συλλογική δράση του συλλόγου “Η Δήμητρα” ενώ θα επιληφθεί να υπάρξει και σχετική συζήτηση σε επόμενο Δημοτικό συμβούλιο Πύργου.

Όλη η επικαιρότητα