Categories: Ηλεία

Πανελλήνιες 2021: Πολλά χαμόγελα την πρώτη μέρα σε Πύργο και Αμαλιάδα

Share

Ρεπορτάζ: Χρήστος Κανελλόπουλος – ΠαναγιώτηςΠεντάζος

Με την Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία άνοιξε χθες η αυλαία για τις Πανελλαδικές 2021, με τις εξετάσεις να πραγματοποιούνται κάτω από ειδικές συνθήκες (self test, μάσκες κ.λπ.) λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το θετικό είναι ότι δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα στα εξεταστικά κέντρα της Ηλείας, αφού όλα τα παιδιά (775 συνολικά) προσήλθαν με αρνητικό τεστ για τον covid 19.

Τα θέματα που δόθηκαν δεν προβλημάτισαν τους υποψηφίους και εκτιμώνται από τα Φροντιστήρια ως ευκολότερα από τα περυσινά.

Το θέμα της Έκθεσης αφορούσε τους νέους και πώς θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μετά την πανδημία, ενώ το κομμάτι της λογοτεχνίας είχε να κάνει με ποίημα του Νίκου Γκάτσου.

Τα θέματα δόθηκαν στα σχολεία της χώρας λίγο μετά τις 8.30 το πρωί, χωρίς να προκύψουν προβλήματα σύμφωνα με όσες αναφορές υπάρχουν, ενώ δεν ζητήθηκαν διευκρινίσεις.

Λίγα λόγια για τα χθεσινά θέματα

Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, και αντιμετώπισαν δύο (τροποποιημένα από την ΚΕΕ) άρθρα που δημοσιεύθηκαν στον ημερήσιο Τύπο το προηγούμενο διάστημα, που αφορούσαν το πως θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής, αλλά και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Επίσης τους ζητήθηκε να αναλύσουν και ένα ποίημα του Νίκου Γκάτσου, που αναφερόταν στα ξέγνοιαστα παιδιά από τον Σείριο που κοιτάζουν από μακριά τη Γη και συνειδητοποιούν ότι κάπου μακριά υπάρχουν άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτό ήταν ίσως το πιο περίπλοκο από τα θέματα.

Οι δηλώσεις των υποψηφίων

Μαρία Γιαννικούλη κατεύθυνση οικονομικά

“Τα θέματα ήταν αρκετά κατανοητά. Μπορούσαν αρκετοί μαθητές να ανταπεξέλθουν σχετικά εύκολα, ενώ η έκθεση ήταν κατανοητή. Γενικά μιλούσαν για αυτά που μπορούν να συμβούν στο μέλλον, το ρατσισμό, τη βία, οπότε θεωρώ ότι ήταν θέματα και ότι όλοι μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε ένα βαθμό. Για αρχή, είμαι ικανοποιημένη”.

Δημήτρης Δημητρακόπουλος κατεύθυνση θετική

“Πιστεύω ότι τα θέματα ήταν παρόμοια με πέρυσι, και πιστεύω ότι θα τα έχουν πάει καλά όλα τα παιδιά αν είχαν μελετήσει και τα περσινά. Αν και δεν ήταν αναμενόμενα και δεν είχα ακούσει να τα συζητάνε, τα είχα δει προχθές κατά τύχη. Ουσιαστικά αναφέρονταν στα όνειρα των μαθητών και πως μπορούν να αλλάξουν το μέλλον και πιστεύω ότι όλοι κάτι έχουν να πουν για το θέμα αυτό. Πιστεύω ότι είχαμε καλή αρχή”.

Φωκάς Ρούτσης κατεύθυνση οικονομικά

«Τα θέματα ήταν σχετικά εύκολα, έπεσαν αυτά που περιμέναμε, τουλάχιστον τα περισσότερα, οπότε δεν είχαμε κάποιο θέμα. Πιστεύω ότι όλα τα παιδιά θα τα πάμε καλά. Για κάποιον καλά προετοιμασμένο τα θέματα ήταν κατανοητά, γιατί ήταν και η προσωπική μας άποψη. Το θέμα της έκθεσης ήταν κάπως περίεργο, αφού όπως προείπα ήταν η προσωπική μας άποψη και είναι λίγο υποκειμενικό τι θα γράψει ο καθένας. Ο καθένας μας έχει κάποια άποψη και μπορεί να γράψει ότι θέλει».

Βασιλική Συλλαιδοπούλου

“Τα θέματα ήταν βατά, δηλαδή δεν ήταν ούτε πολύ δύσκολα, ούτε πολύ εύκολα και σίγουρα δεν ήταν αναμενόμενα. Δε περιμέναμε να πέσει τέτοιο θέμα. Ήταν γενικά κατανοητό όμως και προσφερόταν για κάποιους να γράψουν. Με την κατάλληλη ανάγνωση και μελέτη έβγαιναν”.

Χαραλαμπία Διαμαντοπούλου

«Τα θέματα ήταν σίγουρα βατά, αλλά όχι και τόσο αναμενόμενα. Όπως και πέρυσι πιστεύω, έπεσε κάτι άσχετο. Πάντως όσοι ήταν καλά προετοιμασμένοι πιστεύω ότι θα έγραψαν».

Κωνσταντίνος Γερακάρης κατεύθυνση θετική με υγεία

“Εμένα με δυσκόλεψε μόνο το Β3 που ήταν με γλωσσικές επιλογές και κατά τη γνώμη μου, το θέμα Γ είχε μια παγίδα για το τι σήμαινε το ποίημα. Η έκθεση ήταν πιο βατή και γενικά δεν είχε πολλές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Μόνο το θέμα Δ ήταν πιο εύκολο από πέρυσι. Ήταν αναμενόμενα».

Γιώργος Φωτεινόπουλος διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

«Με πολλαπλά εφόδια καλείστε να αγωνιστείτε για την εισαγωγή σας στα Τριτοβάθμια ιδρύματα»

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κος Γιώργος Φωτεινόπουλος αφού στάθηκε στην δυσκολία και στην διαφορετικότητα της φετινής σχολικής χρονιάς δήλωσε για την χθεσινή πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.
«Η φετινή σχολική χρονιά ήταν μια πολύ δύσκολη και διαφορετική χρονιά από τις προηγούμενες και έφτασε στο τέλος της. Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν σήμερα (σ.σ χθες) και θα σφραγίσουν το μεγάλο ταξίδι της γνώσης που ξεκίνησαν οι μαθητές και μαθήτριες μας πριν 12 χρόνια, με συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες τους γονείς και τους δάσκαλούς τους. Να θυμίσω ότι πρέπει τα παιδιά να θυμούνται, ότι οι εξετάσεις δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά ένας σταθμός από τους πολλούς που θα συναντήσετε σε αυτή τη μεγάλη πορεία. Με εφόδια τις γνώσεις, τις ηθικές αξίες και αρχές καλείστε να αγωνιστείτε για την εισαγωγή σας στα Τριτοβάθμια ιδρύματα και να λειτουργήσετε σαν υπεύθυνοι πολίτες, που θα παλέψετε να διαμορφώσετε μια πιο υγιή και δίκαιη κοινωνία. Οι πανελλαδικές διεξήχθησαν με επιτυχία και απόλυτη ηρεμία σε όλα τα σχολεία, στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Συμμετείχαν 775 μαθητές και μαθήτριες σε 23 εξεταστικά κέντρα. Όλοι προσήλθαν με μάσκες και αυτοδιαγνωστικά τεστ, τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ τα θέματα ήταν σε όλα τα σχολεία στην σωστή ώρα. Συνεχίζουμε με την ίδια σοβαρότητα ”.

Ακολούθως ο κος Φωτεινόπουλος αναφέρθηκε στην πρεμιέρα των εξετάσεων και για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

“Αύριο (σ.σ. σήμερα) ξεκινούν οι μαθητές των ΕΠΑΛ όπου θα διαγωνιστούν 286 υποψήφιοι. Υπάρχουν δυο εξεταστικά κέντρα στο Νομό, το 2ο ΕΠΑΛ στον Πύργο και το 2ο ΕΠΑΛ στην Αμαλιάδα. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους το καρτελάκι του υποψηφίου και ταυτότητα ή διαβατήριο. Προφανώς με μάσκες όλοι και τεστ. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους».

Γιάννης Βόλαρης Καίσαρης Φροντιστήρια

«Πρεμιέρα έκαναν σήμερα οι Πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου. Τα φετινά θέματα είναι σαφή ως προς τη διατύπωση και χαρακτηρίζονται ως μέτριας δυσκολίας. Το κριτήριο αξιολόγησης που δόθηκε αποτελούνταν από τρία συνολικά κείμενα, εκ των οποίων το ένα λογοτεχνικό (ποίημα του Ν. Γκάτσου). Το σύνολο των ασκήσεων απαιτούσε την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της δημιουργικής έκφρασης των μαθητών.

Η περίληψη κινήθηκε σε αναμενόμενα και λογικά πλαίσια χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες ως προς την επεξεργασία. Η άσκηση Β1 ήταν ερώτηση κλειστού τύπου και συγκεκριμένα Σωστού – Λάθους. Οι ασκήσεις Β2 – Β3 απαιτούσαν καλή γνώση της θεωρίας και μπορούσαν να απαντηθούν από προσεκτικό και επαρκώς διαβασμένο μαθητή. Το Γ΄ μέρος, (παραγωγή ερμηνευτικού σχολίου) ήταν σύμφωνο με τη διδαχθείσα θεωρία και οι μαθητές έπρεπε να βασιστούν σε προσωπικές απόψεις. Το Δ΄ μέρος, (παραγωγή κειμένου) απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή και αφορούσε τον τρόπο αντιμετώπισης των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής από τους νέους. Για την απάντηση χρειάζεται κριτική σκέψη και οργάνωση από τους μαθητές. Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές καλή συνέχεια!!!».

Χαμόγελα και… ικανοποίηση στην Αμαλιάδα!

Μια «καλή αρχή» μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή «πρώτη» των πανελλαδικών εξετάσεων, για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων της Αμαλιάδας.

Τα θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας και σίγουρα απαιτούσαν καλή προετοιμασία, ενώ κατανοητό, σε γενικές γραμμές, χαρακτηρίστηκε το θέμα της Έκθεσης.
Στα εξεταστικά κέντρα της Αμαλιάδας, δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα και όλα κύλησαν ομαλά μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης.

Αναστασία Παπαχριστοπούλου

Μπορώ να πω, ότι τα θέματα ήταν σχετικά εύκολα. Δεν δυσκολεύτηκα τόσο πολύ. Μπορούσα να αναπτύξω και το θέμα της έκθεσης. Σίγουρα τα θέματα απαιτούσαν συστηματική προετοιμασία.

Νίκος Ζαφειρόπουλος

Εύκολα σχετικά ήταν, αλλά για τους καλά διαβασμένους. Το είχα διδαχθεί το θέμα της έκθεσης, πιστεύω καλά τα πήγαμε και ότι μας αξίζει θα το πάρουμε.
Θα δούμε και στην συνέχεια.

Στάθης Κότσιφας

Σε γενικές γραμμές ήταν εύκολα. Κάποια ήταν κάπως «τσιμπημένα», ήθελαν δηλαδή μεγάλη προσοχή και καλή προετοιμασία. Ένας καλά διαβασμένος θα μπορούσε να γράψει καλά έως πολύ καλά.

Γιάννης Καρύδης

Γενικά τα θέματα ήταν βατά. Κάποια ήθελαν λίγο παραπάνω σκέψη. Πιστεύω ότι όποιος είχε διαβάσει, είχε προετοιμαστεί καλά μπορούσε να γράψει. Στην αρχή λίγο στην έκθεση δυσκολεύτηκα, όμως πιστεύω ότι τα πήγα καλά.

Γιώργος Μητσέλης

Γενικά τα θέματα ήταν βατά, εκτός από το Δ’. Αν κάποιος είχε διαβάσει μπορούσε να γράψει. Για την έκθεση, δεν το είχα διδαχθεί, αλλά υπήρχαν επιχειρήματα για να το αναπτύξεις. Βέβαια όλα εξαρτώνται από την προετοιμασία.