Εκπαίδευση

Πανελλαδικές – Βάσεις 2021: Τη Δευτέρα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Όσα δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, χωρίς, πάντως, να αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί την Παρασκευή, όπως είπε την Τρίτη ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είχε γράψει η «Κ», παρουσιάζοντας την εκτίμηση των βάσεων εισαγωγής, με τη συνδρομή του εκπαιδευτικού – αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη, τις 1.200 μονάδες θα προσεγγίσει η άνοδος στις περιζήτητες σχολές.

Ωστόσο, η ετήσια εικόνα με βάσεις διαφορετικών ταχυτήτων, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο και τη βαθμολογική κλίμακα, θα επαναληφθεί. Ετσι, παρότι το πρόσημο θα είναι γενικά ανοδικό, μεταξύ των 450 τμημάτων θα υπάρξουν και κάποια των οποίων η βάση θα υποχωρήσει με ανώτατο σημείο τις 700-800 μονάδες, στα τμήματα χωρίς ειδικό μάθημα.

Δείτε αναλυτικά τις προβλέψεις για τις βάσεις εισαγωγής των 450 τμημάτων
Ενδεικτικά, μεταξύ των περιζήτητων σχολών, η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανοδικά στις 18.710 μονάδες (αύξηση κατά 460 μονάδες), η Νομική Αθηνών στις 18.140 (άνοδος κατά 90 μονάδες) και η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ προβλέπεται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.425 μονάδων, με βάση αυξημένη κατά 450 μονάδες σε σχέση με την περυσινή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, τα νέα δεδομένα, λόγω καθιέρωσης ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ), αλλάζουν την εικόνα συγκριτικά με τα περασμένη έτη. Ενδεικτικά, ο αριθμός των εισακτέων είναι ίδιος με πέρυσι, αλλά οι θέσεις περισσότερες για τους υποψηφίους του 90%. Αυτό συμβαίνει γιατί φέτος δεν υπάρχει παλαιό και νέο σύστημα, με αποτέλεσμα οι θέσεις για τους υποψηφίους από το γενικό λύκειο να είναι περίπου 10% περισσότερες, γεγονός που θα επηρεάσει τη διαμόρφωση των βάσεων.

Παρατηρείται επίσης μείωση του αριθμού των υποψηφίων, παρόλο που πέρυσι οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα ήσαν ξεχωριστά. Στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες) οι υποψήφιοι φέτος είναι κατά 1.284 λιγότεροι από πέρυσι (22.556 από 23.840), στο 2ο πεδίο (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες) είναι κατά 1.946 άτομα λιγότεροι, στο 3ο πεδίο (επιστήμες υγείας) κατά 445 λιγότεροι και στο 4ο πεδίο (οικονομία και πληροφορική) έχουμε 235 λιγότερους υποψηφίους.

Όλη η επικαιρότητα