WEB tv Εκπαίδευση Ηλεία

Πανεπιστήμιο Πατρών: Θετικές κινήσεις για τα τμήματα του Πύργου & της Αμαλιάδας (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Θετικές για τα δύο τμήματα, Πύργου και Αμαλιάδας, είναι οι κινήσεις για το τρέχον εξάμηνο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Μπούρα με την εξασφάλιση έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη θέσεων, ενώ από την πλευρά της η πρόεδρος του τμήματος Μουσειολογίας Αναστασία Μακρυγένη-Ζαφειροπούλου αναφέρθηκε στους άξονες στους οποίους στάθηκε και καθιστούν την απορρόφηση ως μια διαδικασία που κατά τη γνώμη της δε θα έχει επιτυχία.

Έκτακτο προσωπικό και αιχμές

Τη λύση ώστε να γίνονται κανονικά τα μαθήματα φαίνεται ότι βρήκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, καθώς για τα τμήματα της Μουσειολογίας στον Πύργο και της Γεωπονίας στην Αμαλιάδα εξασφάλισε 21 θέσεις έκτακτου προσωπικού από το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πατρών. Παράλληλα, δε θέλησε να δώσει συνέχεια στα σενάρια που μιλούν για απομάκρυνση των σχολών από την Ηλεία μιας και δήλωσε ότι όλα αυτά μέχρι τώρα είναι μονάχα συζητήσεις και όχι κάποια επίσημη τελική απόφαση. Πρόσθεσε δε ότι του προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση περιστατικό για το οποίο ενημερώθηκε χθες το πρωί και αφορά την απόσπαση προσωπικού από τη γραμματεία, καλώντας όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για το τμήμα να ρωτήσουν για ποιο λόγο αποσπούν άτομα και την ίδια στιγμή δείχνουν ότι «κόπτονται» για τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Αντιρρήσεις για το ενδεχόμενο απορρόφησης

Για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τμήμα της Μουσειολογίας μίλησε η πρόεδρός του Αναστασία Μακρυγένη-Ζαφειροπούλου, που εστίασε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε το πρωί της Δευτέρας από τα μέλη της επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών και τους προέδρους των εμπλεκομένων τμημάτων. Στη σύσκεψη έγινε αναφορά στο σενάριο περί απορρόφησης της Μουσειολογίας από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αγρινίου με ταυτόχρονη μεταφορά της έδρας στην Πάτρα, με κάθε έναν από τους συμμετέχοντες να καταθέτουν τις απόψεις τους. Από πλευράς Μουσειολογίας, η κ. Ζαφειροπούλου εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για το ενδεχόμενο της απορρόφησης, με τους βασικούς άξονες στους οποίους στάθηκε να είναι αρχικά οι φοιτητές του τμήματος που σίγουρα θα επηρεαστούν από μία τέτοια κίνηση και ακολούθως η δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος μιας και είναι βέβαιο πώς το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας θα επηρεαστεί σημαντικά από τα προβλήματα της Μουσειολογίας και θα «χαντακωθεί».

Ζώντας καθημερινά με την αγωνία αν το τμήμα της θα παραμείνει σε λειτουργία, η κ. Ζαφειροπούλου εξέφρασε την απορία πώς από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου είναι μικρότερος συγκριτικά με άλλα χρόνια και γενικότερα υπάρχουν παράπονα για ελλείψεις, πώς είναι δυνατόν να μπορέσει να ανταποκριθεί το πανεπιστήμιο στις απαιτήσεις επιπλέον τμημάτων που θα επιστρέψουν στην «αφετηρία» τους; Δε δίστασε δε, με αφορμή την εικόνα που αντικρίζει και τα αποθαρρυντικά μηνύματα που λαμβάνει για το τμήμα, να υποστηρίξει πως οι συγκεκριμένες κινήσεις δεν αποτελούν στρατηγική ανάπτυξης του πανεπιστημίου αλλά στρατηγική συρρίκνωσης, συμπληρώνοντας παράλληλα πώς οι υπεύθυνοι θα πρέπει να κοιτούν την ενίσχυση και όχι το κλείσιμο τμημάτων. Τέλος, σημείωσε πως η σωστή διαδικασία θα ήταν εξαρχής να ερωτηθούν οι υπεύθυνοι των τμημάτων για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

Όλη η επικαιρότητα