Δελτίο Ειδήσεων ΟΡΤ Εκπαίδευση Ηλεία

Πανεπιστήμιο Πατρών: Τι λέει ο νέος πρύτανης, Χρ. Μπούρας για τα τμήματα της Ηλείας – «Μαύρο το τοπίο!»

Ακούστε το άρθρο

Στις ελάχιστες προσλήψεις  προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Πατρών που θα επηρεάσουν όλα τα τμήματά του, καθώς και σε όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συγκλήτου, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ χθες ο νέος πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών και καθηγητής Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Χρήστος Μπούρας.

Αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντα σε μια δύσκολη περίοδο, καλείται τη νέα αυτή ακαδημαϊκή χρονιά να ξεκινήσει δίχως τον απαιτούμενο αριθμό διδακτικού προσωπικού για τα τμήματα του πανεπιστημίου Πατρών, μεταξύ αυτών και δύο της Ηλείας.

Όπως έγινε γνωστό, οι προσλήψεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι μόλις 12, με τον κ. Μπούρα να αναφέρει αρχικά πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει δυσκολέψει αρκετά μια κατάσταση που ήταν ήδη δύσκολη.

Όπως τόνισε, το Πανεπιστήμιο ανέμενε πρόσληψη νέων ατόμων για το 2020 και κάλυψη των 28 κενών που δημιουργήθηκαν από όσους αποχώρησαν το 2019. Αντ’ αυτού, θα λάβει 12 θέσεις άμεσα και πιθανότατα ακόμα 12 τη στιγμή που οι αποχωρήσαντες φτάνουν τους 28, ενώ έχουν καθυστερήσει και οι θέσεις έκτακτου προσωπικού που συνήθως καλύπτονταν Ιούλιο ή Αύγουστο. «Όλα αυτά δημιουργούν μια δύσκολη κατάσταση, αν λάβουμε υπόψη την προχειρότητα και την χωρίς υποστήριξη δημιουργία νέων τμημάτων και τη συγχώνευση με το ΤΕΙ που έγινε χωρίς την απαραίτητη διάθεση ανθρώπινων πόρων όλων των κατηγοριών και χωρίς τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές», συμπλήρωσε.

Μαύρο τοπίο!

Μαύρο δείχνει να είναι το τοπίο για τμήματα που οι θέσεις είναι ελάχιστες, με τον κ. Μπούρα να υποστηρίζει πως το Πανεπιστήμιο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι φοιτητές να μπουν σε αμφιθέατρα και εργαστήρια και να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στο τμήμα που πέρασαν.

Στην προσπάθειά του να αντιστρέψει την κατάσταση αυτή, γνωστοποίησε πως έχει ήδη κανονίσει σειρά επαφών με βουλευτές, δημάρχους και τοπικούς φορείς, ανάμεσα στους οποίους και με το δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο για το τμήμα του Πύργου.

Οι πρώτες επαφές

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Συγκλήτου τονίστηκε η ανάγκη άμεσου ξεκινήματος δίχως προβλήματα, με τον κ. Μπούρα να σημειώνει πως αυτή την εβδομάδα έχει κλείσει ένα κύκλο επαφών με φορείς της Πάτρας, ενώ την επόμενη έχει ζητήσει τρεις τηλεδιασκέψεις –μια για κάθε νομό– με τους βουλευτές τους και τους δημάρχους των 6 πόλεων. Εκτίμησε ακόμα πως στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα υπάρχει ενημέρωση όλων όσων δεχθούν να λάβουν μέρος στην τηλεδιάσκεψη και θα ξέρουν ακριβώς τις διαστάσεις του προβλήματος.

Οι αποφάσεις της Συγκλήτου

Ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Μπούρας ήταν αυτό των αποφάσεων που πάρθηκαν στη Σύγκλητο, εκεί όπου σχολιάστηκε ιδιαίτερα το γεγονός πως η πρόσληψη 12 ατόμων σε συνδυασμό με την έλλειψη θέσεων έκτακτου προσωπικού και με την πανδημία δημιουργούν μια δύσκολη συνθήκη. Παράλληλα, τόνισε πως ζητήθηκε από τα τμήματα να συνεδριάσουν άμεσα και να τους μεταφέρουν τις επόμενες μέρες τι δυνατότητες έχουν. «Για εμάς υπέρτατο αγαθό και πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή που αφορά τους φοιτητές μας, τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους για να δούμε αν μπορούμε σε περιβάλλον covid να υλοποιήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που έχουμε», δήλωσε με έμφαση.

Ένα ακόμα σημαντικό μέτρο που αποφασίστηκε είναι και αυτό της μείωσης των ακροατηρίων, τα οποία πρέπει να είναι κάτω από 50 άτομα, ενώ επεσήμανε πως σε 10 μέρες η Σύγκλητος θα συνεδριάσει και πως παράλληλα έχει δοθεί και στον Τύπο διαμαρτυρία που εκφράζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από το νόμο Γαβρόγλου και μετά.

Τα σχέδια του πρύτανη

Ο κ. Μπούρας σημείωσε ακόμα πως στόχος της νέας πρυτανικής αρχής είναι να μιλήσει και να ενημερώσει τους πάντες και εξέφρασε την άποψη πως το Πανεπιστήμιο Πατρών πρέπει να μείνει ένα δημόσιο και διεθνώς αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο. Μιλώντας ειλικρινά για τη φετινή κατάσταση με τις σχολές, ισχυρίστηκε πως υπάρχουν συνολικά 35 τμήματα από τα οποία τα 15 είναι κάτω από τη βάση και πως σε 2 από αυτά τα 15 ο πρώτος και ο τελευταίος βρίσκονται κάτω από τη βάση, δημιουργώντας μια δυσάρεστη κατάσταση για την οποία ωστόσο έδωσε το λόγο του πως θα παλέψει για να αλλάξει.

Έκανε γνωστό ακόμα πως συγκροτήθηκε ήδη επιτροπή για το στρατηγικό σχέδιο του Πανεπιστημίου, η οποία σε δυο μήνες θα καταθέσει το πλαίσιο διεκδικήσεων για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Όπως υποστήριξε ανοίγει η ατζέντα και υπάρχει πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ακόμα και ιδιώτες χορηγοί που ίσως θέλουν να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο. Βέβαια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός πως είναι ελάχιστοι στον αριθμό οι χορηγοί, κάτι που είναι πρωτόγνωρο για ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο.

Οι χορηγοί

Ο κ. Μπούρας, παρότι δεν έχει αναλάβει πολύ καιρό τα νέα του καθήκοντα, έκανε ιδιαίτερη μνεία σε όσους έχουν βοηθήσει τόσα χρόνια το Πανεπιστήμιο. Η οικογένεια Μερτζελόπουλου με υποτροφίες, η οικογένεια Σφήκα που έφτιαξε το κέντρο αποκατάστασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και η κ. Βγενοπούλου που είναι μεγάλη δωρήτρια, ήταν τα άτομα που έθεσε ως παράδειγμα προς μίμηση και παράλληλα κάλεσε τους έχοντες να βοηθήσουν όπου μπορούν, υπογραμμίζοντας πως το Πανεπιστήμιο διαθέτει δυστυχώς τους λιγότερους χορηγούς και δωροθέτες.

Αρνητική επιρροή και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Ένα τελευταίο ζήτημα που ανέδειξε είναι το γεγονός πως οι λίγες θέσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών επηρεάζουν και το τμήμα της Ιατρικής και κατά συνέπεια τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που στηρίζεται σε πανεπιστημιακούς και ΕΣΥ, με την πρώτη κατηγορία να φθίνει, ενώ κλείνοντας υποστήριξε πως η Πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι χορηγοί δεν μπορούν να μη στηρίξουν και το πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Όλη η επικαιρότητα