Ηλεία

Παντελής Πασχαλίνος: «Να ενταθεί ο εμβολιασμός»

Στις ευπαθείς ομάδες και στα νεαρά παιδιά * Δηλώνει ο υπεύθυνος του εμβολιαστικού κέντρου Πύργου Παντελής Πασχαλίνος
Ακούστε το άρθρο

Δειλά-δειλά έχει ξεκινήσει και στο εμβολιαστικό κέντρο του Πύργου, ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση (ή την δεύτερη αν το εμβόλιο που έχουν κάνει οι πολίτες είναι μονοδοσικό) των ευπαθών ομάδων πολιτών, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Όπως δηλώνει ο κος Παντελής Πασχαλίνος υπεύθυνος του εμβολιαστικού κέντρου στον Πύργο, οι πολίτες οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη (ή δεύτερη) δόση είναι σχετικά λίγοι, αλλά καλό είναι να εμβολιαστούν όλοι όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και πρέπει να προστατευτούν από τον ιό.

Χαρακτηριστικά για την τρίτη δόση ο κος Πασχαλίνος τόνισε.

«Η τρίτη δόση ξεκίνησε, αλλά ακόμα δεν έχουμε πολλά ραντεβού. Πιστεύω πάντως ότι αυτοί που θα χρειαστεί να κάνουν την τρίτη δόση θα προσέλθουν, γιατί είναι υπέρ του εμβολίου. Αφού έκαναν τις δύο πρώτες δόσεις, δεν νομίζω ότι θα αρνηθούν την τρίτη. Πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα έρθουν για την τρίτη δόση όσοι έκαναν τις δύο πρώτες. Αυτή τη στιγμή έχουν κάνει τη τρίτη δόση μόνο κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι είναι στις ευπαθείς ομάδες. Η τρίτη δόση πρέπει να γίνει, γιατί το εμβόλιο έχει μία διάρκεια ζωής, δηλαδή σε καλύπτει έως 8 – 10 μήνες. Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο θα πρέπει να το επαναλάβουν».

Λίγοι οι εμβολιασμοί και από την κινητή μονάδα

Όσον αφορά την κινητή μονάδα που υπάρχει για να εμβολιάζει κυρίως κατάκοιτους ανθρώπους ή με σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο κος Πασχαλίνος ανέφερε ότι και εδώ είναι λίγοι αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, ενώ ζήτησε από τους οικογενειακούς γιατρούς τους να ενδιαφερθούν περισσότερο και να πείσουν αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο.

«Τώρα όσον αφορά την κινητή μονάδα είναι ελάχιστα τα ραντεβού, αφού έως τώρα έχουμε κάνει μόνο 15 εμβολιασμούς, ενώ σήμερα (σ.σ. χθες) θα κάνουμε άλλα πέντε. Θα δούμε τώρα πότε θα κάνουμε άλλα πέντε με την κινητή μονάδα. Δυστυχώς οι συγγενείς, όταν ο άνθρωπος έχει μία σοβαρή ασθένεια, πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να κάνει το εμβόλιο. Βέβαια αυτή η άποψη είναι λανθασμένη, αλλά αυτό σκέφτονται οι περισσότεροι. Θα πρέπει να ενδιαφερθούν πιο πολύ και οι γιατροί αυτών των ανθρώπων, ιδίως γι’ αυτούς οι οποίοι είναι κατάκοιτοι. Εμείς τους έχουμε ενημερώσει μέσω του ιατρικού συλλόγου και πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε να έχουμε πιο πολλούς εμβολιασμούς το προσεχές χρονικό διάστημα».

«Να φέρουν οι γονείς τα παιδιά τους για εμβολιασμό»

Τέλος όσον αφορά τον εμβολιασμό των μικρών μαθητών, ο υπεύθυνος του εμβολιαστικού κέντρου ανέφερε ότι πολλοί γονείς φοβούνται να φέρουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν και αυτό θα πρέπει να αλλάξει, αφού το εμβόλιο είναι ακίνδυνο και θα βοηθήσει και τα παιδιά αλλά και όλη την κοινωνία να ξεπεράσει σύντομα την Πανδημία του κορωνοϊού.

«Το ενδιαφέρον από τα μικρά παιδιά για να εμβολιαστούν, τώρα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι πολύ μικρό. Έρχονται 5-6 παιδιά, αλλά θα πρέπει να έρχονται πιο πολλά. Θέλω να συμβουλέψω τους γονείς να ενημερωθούν από τους παιδιάτρους στους οποίους έχουν και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, για να πειστούν ότι πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».

Όλη η επικαιρότητα