Ηλεία

Πανόπουλο: Ζητά στήριξη στην κτηνοτροφία

Ακούστε το άρθρο

Σημείο αναφοράς –αφού αποτελεί κόμβο- για την ορεινή περιοχή της Λασιώνας αποτελεί το Πανόπουλο, που σήμερα διαθέτει περί τους 300 μόνιμους κάτοικους, η πλειοψηφία των οποίων ασχολείται με την αγροκτηνοτροφία. Συνδετικός κρίκος με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής έλκει την ονομασία του από το επίθετο κατοίκου του γειτονικού Αντρωνίου ο οποίος είχε φτιάξει, ήδη πριν το 1821, χάνι στην περιοχή.

Σήμερα το Πανόπουλο υπάγεται στην Δημοτική Ενότητα Λασιώνος του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 590 μέτρων περίπου, στο οροπέδιο της Κάπελης, κοντά στις νότιες υπώρειες του Σκιαδοβουνίου, πρόβουνου του Ερυμάνθου, ενώ γειτνιάζει με το παρακείμενο πεδινό δρυοδάσος της Φολόης.

Το χωριό διασχίζει η λεγόμενη Ε.Ο. «111» (Πατρών-Τριπόλεως) και απέχει 41 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία, 39 χλμ. από τον Πύργο, 60 χλμ. από την Πάτρα και 109 χλμ. από την Τρίπολη.

Την περίοδο 1997-2010, βάσει του «Σχεδίου Καποδίστριας», ανήκε στον πρώην Δήμο Λασιώνος και υπήρξε έδρα τόσο του δήμου όσο και του πρώην δημοτικού διαμερίσματος Αντρωνίου.

Μεσοβδόμαδα επισκεφθήκαμε το χωριό συνομιλώντας τόσο με μόνιμους κάτοικους όσο και κατοίκους των τριγύρω τοπικών κοινοτήτων, καταγράφοντας τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους…

 

Γιώργος Μπαντούνας (πρόεδρος τοπική κοινότητας Αντρωνίου στην οποία υπάγεται το Πανόπουλο)

«Το Πανόπουλο είναι το κέντρο της ορεινής Ηλείας με πολλές επιχειρήσεις και κόσμο να περνά. Αποτελεί τιμή μας να ανήκουμε στον ιστορικό δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά ευελπιστούμε κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ξανά ένας αμιγώς ορεινός δήμος με έδρα το Πανόπουλο. Είναι άλλα τα προβλήματα της Αρχαίας Ολυμπίας και αλλά της ορεινής Λασιώνος.

Τα προβλήματα εντοπίζονται στην κτηνοτροφία και την αγροτική οδοποιία. Το ιατρείο διαθέτει μεν μόνιμο γιατρό πλην όμως δεν διαθέτει επαρκή εξοπλισμό ενώ και το κτίριο χρειάζεται συντήρηση.

Με την ύδρευση, όπως και στα περισσότερα χωριά, υπάρχει ένα πρόβλημα ιδίως το καλοκαίρι, ο φωτισμός και η καθαριότητα είναι εντάξει.

Διαθέτουμε δημοτικό σχολείο και Γυμνάσιο με αρκετούς μαθητές, περίπου 120 στο σύνολο. Το δημοτικό σχολείο δεν έχει επαρκή χώρο και ζητάμε ένα καινούργιο κτίριο.

Ο κορωνοιός μας επηρέασε αφού το Πανόπουλο έχει πολλές επιχειρήσεις κι όπως ήταν φυσικό δεν μείναμε ανεπηρέαστοι. Πάντως φέτος το καλοκαίρι είχαμε περισσότερο κόσμο σε σχέση με άλλες χρονιές κι αυτό ήταν κάτι θετικό».

Αργύρης Σίνος

«Ασχολούμαι με οικοδομικές εργασίες ως εργολάβος κατασκευαστής. Δουλειά δεν υπάρχει, ούτε κόρακας… έχουμε να δουλέψουμε από τον Οκτώβριο του 2018. Δεν υπάρχει φως στο τούνελ και για τον κλάδο μας και για την αγροτιά.

Το καλοκαίρι είχαμε επισκέπτες περισσότερο του συνηθισμένου… από δω και πέρα όμως θα λαλούν κουκουβάγιες. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο».

Γιώργος Μπαντούνας (ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης)

«Κάνουμε αγώνα με τα χίλια ζόρια να προσεγγίσουμε τον κόσμο από τα γύρω χωριά με τα ενοίκια και τα έξοδα να τρέχουν. Το καλοκαίρι ήταν καλά αφού κατέβηκαν περισσότεροι ετεροδημότες έστω και για λίγες ημέρες.

Παλιότερα λειτουργούσε η εταιρεία του κ. Πανόπουλου ενώ είχαμε και την ποδοσφαιρική ομάδα και η τοπική οικονομία ήταν σε καλύτερο επίπεδο ενώ έμεναν και οι νεότεροι. Τώρα χρειάζεται μια στήριξη με δημιουργία συνεταιρισμού για να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία τα προϊόντα της περιοχής γεγονός που μπορεί να επιφέρει οικονομική άνεση.

Οι νέοι φεύγουν για σπουδές κι αν δεν βρουν δουλειά επιστρέφουν και κυρίως ασχολούνται με την κτηνοτροφία».

Κώστας Μπαντούνας (Κτηνοτρόφος)

«Προβλήματα υπάρχουν με τους αγροτικούς δρόμους και το νερό που δεν έχουμε να πιούμε και να ποτίσουμε. Στο επάγγελμα μας η τιμή στο γάλα είναι χαμηλή ήρθε και η φωτιά πριν λίγες ημέρες και επιδείνωσε την κατάσταση αφού δεν έχουμε που να πάμε τα ζώα να βοσκήσουν. Περιμένουμε βοήθεια από τον δήμο γα να ζωντανέψει η περιοχή».

Δημήτρης Μπαντούνας (Συνταξιούχος αυτοκινητιστής)

«Η ζωή στο χωριό μας είναι καλή. Περνάμε καλά έστω κι αν υπάρχουν παράπονα. Στην περιοχή μας υπήρξε μια χρυσή δεκαετία επί Ανδρέα Παπανδρέου, υπήρχαν χρήματα. Δεν ξέρω αν ήταν δανεικά ή ξεδανεικά, ο κόσμος πέρναγε καλύτερα. Αυτές οι εποχές είναι όνειρο που πέρασε. Το χωριό μας θέλει κάποια πράγματα για να καλυτερέψει η ζωή».

Ανδρέας Μπενέτσης (Δημοτικός σύμβουλος Αρχ. Ολυμπίας, Δ.Ε. Λασιώνας)

«Ο παλιός δήμος Λασιώνας, με έδρα το Πανόπουλο, φθίνει, με τον πληθυσμό να έχει τάση μείωσης. Στηριζόμαστε στον πρωτογενή τομέα και δη στην κτηνοτροφία που περνά δυσκολίες, με χρονίζοντα προβλήματα, ενώ έχουμε θέμα και με τις υποδομές.  Η παραγωγή μειώνεται κι αν δεν γίνει κάτι θα ερημώσουν τα χωριά μας. Οι ενότητες είναι ασύνδετες πχ για το δάσος της Φολόης δεν υπάρχει δρόμος. Μιλάμε για δρόμο προτεραιότητας λίγων χιλιομέτρων που δεν ασχολήθηκε κανείς όμως. Γενικότερα έχουμε θέμα με την Πρωτοβάθμια Υγεία σε Λασιώνα, Λαμπεία και Φολόη, όλο το ορεινό κομμάτι της Αρχαίας Ολυμπίας.

Επίσης εδώ κι ένα χρόνο είμαστε χωρίς ΚΕΠ. Πολιτεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να σκύψουν στα προβλήματα μας. Να αποκτήσουν όνομα προέλευσης τα προϊόντα μας και να αξιοποιηθεί το δάσος της Φολόης. Η εποχή είναι κατάλληλη γι` αυτό όπου όλοι αναζητούν ασφάλεια και ποιότητα σε προϊόντα… μόνο προεκλογικά ακούγονται πράγματα για την ανάδειξη της περιοχής μας».

Παναγιώτης Κωστόπουλος (Κάτοικος Σπαρτουλιά)

«Έχουμε πρόβλημα με την τηλεόραση που δεν βλέπουμε καθόλου. Μόνο αν βάλεις το μηχάνημα γίνεται… αν δεν έχεις τα λεφτά δεν βλέπεις τηλεόραση. Φέραμε τεχνικό και μας είπε ότι απαιτούνται δυόμιση χιλιάδες ευρώ. Είπαν κάτι πριν δυο χρόνια αλλά δεν συνέβη τίποτα. Αν είναι έτσι να φύγουμε τότε και να πάμε στην Αθήνα».

Κωνσταντίνος Σίνος (Κάτοικος Αντρωνίου)

«Η κτηνοτροφία αιμορραγεί αφού κανένα υπουργείο δεν στήριξε. Έκλεισαν τα εργοστάσια λιπασμάτων και εισάγουμε τώρα. Υπάρχουν και οι ανεγκέφαλοι που βάζουν φωτιές και γονατίζουν Κράτος και λαό … να ενδιαφερθεί το υπουργείο για τους αγροκτηνοτρόφους. Πηγαίνουμε το γάλα στην Ένωση Καλαβρύτων και τους ευχαριστούμε ενώ στην Ηλεία οι τιμές είναι πολύ χαμηλές.

Ο κτηνοτρόφος είναι αιχμάλωτος –λόγω της δουλειά του- 365 ημέρες το χρόνο δεν αντικαθιστάται. Αν αρρωστήσει η γυναίκα του τι θα κάνει; Άλλοι υπάλληλοι παίρνουν άδεια και επιδόματα… είναι ανισότητες αυτές που πρέπει ν` αλλάξουν. Πόσοι βουλευτές είναι πλούσιοι; Εγώ γιατί είμαι φτωχός; Είμαι κουτός; Ο δικηγόρος θα τα πάρει, ο τσοπάνης θα τα χάσει…».

Όλη η επικαιρότητα