Αχαϊα Εκπαίδευση

Παν. Πατρών: Δημιουργείται η «ατομική καρτέλα φοιτητή»

Ακούστε το άρθρο

Δημιουργείται η
«ατομική καρτέλα φοιτητή» που θα διασφαλίζει την ασφάλεια των φοιτητών
του Πανεπιστημίου Πατρών μετά τα κρούσματα Ιλαράς

Κατά το περασμένο ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, σε φοιτητές του Τμήματός Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι συμμετέχουν στις κλινικές ασκήσεις του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΠΠΣ), παρουσιάστηκαν κρούσματα Ιλαράς και Ανεμοβλογιάς.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση αλλά και ανησυχία σε ολόκληρη την φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε συλλογή υπογραφών από εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες Ιατρικής προκειμένου να εξασφαλιστεί ο ανοσολογικός έλεγχος και ο εμβολιασμός όλων των φοιτητών που εξασκούνται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες ανέλαβε ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών (ΣΦΙΣΠΠ), όπου κατέθεσε πρόταση στη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του Τμήματος Ιατρικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr η συνέλευση του Τμήματος και ο Πρόεδρος του, Καθηγητής κ Δ. Γούμενος αποφάσισαν να θεσμοθετήσουν εκ νέου οργανωμένο ανοσολογικό έλεγχο και εμβολιασμό όλων των φοιτητών του Τμήματος που εκπαιδεύονται στις Κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ανοσολογικός έλεγχος θα πραγματοποιείται δωρεάν από τους ιατρούς του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, υπό την αρωγή του Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας κ. Μ. Μαραγκού. Οι εξετάσεις θα περιλαμβάνουν έλεγχο αντισωμάτων για Φυματίωση, Ηπατίτιδες Α, Β, C, Ιλαρά – Παρωτίτιδα- Ερυθρά, Τέτανο – Διφθερίτιδα – Κοκκύτη, και Ανεμοβλογιάς – Έρπητα ζωστήρα.

Το Τμήμα Ιατρικής έχει προβεί ήδη στην σύνταξη και εκτύπωση Ατομικής Καρτέλας εμβολιασμού των φοιτητών, την οποία θα παραλάβουν εντός των ημερών και θα συμπληρώνουν οι φοιτητές με βάση το ιστορικό εμβολιασμών τους από το Ατομικό Βιβλιάριο Υγείας που διαθέτουν. Στη συνέχεια, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, θα γίνεται έλεγχος της καρτέλας από τους ιατρούς του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων και θα συνταγογραφείται δωρεάν ο ανοσολογικός έλεγχος αλλά και ο εμβολιασμός, εάν κρίνεται αναγκαίο

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr ήρθαν σε επαφή με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνο Γκιάλα ο οποίος μας δηλώνει: «Είναι πολύ σημαντική και προς μια πολύ θετική κατεύθυνση η επαναφορά του οργανωμένου και πάνω από όλα θεσμοθετημένου ανοσολογικού ελέγχου και εμβολιασμού των φοιτητών Ιατρικής.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος είναι αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών, τόσο μεμονωμένων φοιτητών όσο και του ίδιου του Συλλόγου μας. Η επαναφορά της διαδικασίας αυτής έρχεται και πάλι από το Τμήμα μας, μετά το 2008, οπότε και είχε διακοπεί για οικονομικούς λόγους. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, ήταν από την πρώτη στιγμή τόσο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Μ. Μαραγκός όσο και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής καθηγητής Νεφρολογίας κ. Δ. Γούμενος».

Και συνεχίζει: «Με τις ενέργειες αυτές, διασφαλίζεται η ασφάλεια των φοιτητών που εκπαιδεύονται στις Κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αλλά και των ασθενών που ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή. Η ασφάλεια αυτή, αποτελεί μια προϋπόθεση της ομαλής εκπαιδευτικής διαδικασίας που επιτελείται στο Τμήμα μας.

Ελπίζω άμεσα να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους φοιτητές του 5ου και 6ου έτους σπουδών και σε δεύτερη φάση να αρχίσει η ίδια διαδικασία για τους υπόλοιπους συμφοιτητές μας».

Όλη η επικαιρότητα