Ηλεία

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Ηλείας στη Δευτεροβάθμια – «Υποβιβάζουν τη μόρφωση στον νομό μας»

Ακούστε το άρθρο

Παράσταση διαμαρτυρίας έκανε χθες το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θέτοντας ως κύρια θέματα την έγκριση ολιγομελών τμημάτων, την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (όροι υγιεινής και ασφάλειας) και τις προσλήψεις, αιτήματα αναπληρωτών.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ υποδέχτηκε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Τρύφωνας Αθανασόπουλος με αφορμή την πρώτη συνάντηση του Δ.Σ. με τον κ. Φωτεινόπουλο ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι η πρώτη μας συνάντηση με το νέο διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι δύσκολα τα θέματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη σχολική χρονιά και απ’ ότι φαίνεται ο καινούριος διευθυντής μπαίνει κατευθείαν στα βαθιά. Να του ευχηθούμε εκ μέρους του Δ.Σ. καλή δύναμη και να είναι σίγουρος ότι εμείς από την πλευρά μας θα διεκδικούμε τα δίκαια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών τους. Με αυτή τη λογική προσεγγίζουμε πάντα τα πράγματα ως ΕΛΜΕ Ηλείας, αφού έχουμε αγωνιστική παράδοση και θα τη συνεχίσουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος καλωσόρισε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και επισήμανε πως θέλει να είναι συνεργάτες για την ανάπτυξη της παιδείας στην Ηλεία.

«Γνωρίζεται ότι και εγώ ανήκα σε αυτή την αγωνιστική κινητοποίηση της ΕΛΜΕ, θέλω να σας καλωσορίσω, θα προτιμούσα η πρώτη συνάντηση να είναι εθιμοτυπική στο γραφείο μου και όχι παράσταση για διεκδίκηση. Να ξέρετε ότι για μένα η ΕΛΜΕ είναι συνεργάτης και όχι αντίπαλος. Εγώ είμαι μαζί με την  ΕΛΜΕ σαν καθηγητής, θα πάμε το καράβι της εκπαίδευσης στην Ηλεία μπροστά, για αυτό σας θέλω συνεργάτες και με την έντονη αγωνιστική σας διάθεση, θα είμαι και εγώ εκεί, γιατί όλων μας ο στόχος είναι η ασφαλής λειτουργία των σχολείων μας, να αισθάνονται όμορφα οι εκπαιδευτικοί μας και ασφαλείς οι μαθητές μας. Για όλους το γραφείο μου θα είναι ανοιχτό και σαν Δ.Σ. και ως άτομα ο καθένας χωριστά, για να έχω ανοιχτά τα αυτιά μου και να ακούω τα προβλήματα όλων».

Ακολούθως ο κ. Αθανασόπουλος ανέλυσε τα θέματα της παράστασης διαμαρτυρίας.

«Τρία είναι τα θέματα για τα οποία σας επισκεφτήκαμε, τα πρώτο αφορά τα ολιγομελή τμήματα,  δηλαδή τη μη έγκριση των ολιγομελών τμημάτων, το δεύτερο έχει να κάνει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και το τρίτο είναι οι αναπληρωτές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εν όψει της νέας χρονιάς».

«Λείπουν 14 τμήματα από τη Ηλεία»

Χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι από την τελευταία έγκριση που έβγαλε το υπουργείο για τα ολιγομελή τμήματα, λείπουν 14 τμήματα από τη Ηλεία.

Ανέφερε βέβαια ότι η αφαίρεση των ολιγομελών τμημάτων από την Ηλεία είναι συνεχής, όπου πέρυσι είχαν κοπεί τα τμήματα Βουνάργου και Καράτουλα, ενώ φέτος σε αυτή τη λίστα προστέθηκαν τα σχολεία της Νέας Φιγαλείας της Ανδρίτσαινας, της Λαμπείας, του Σιμόπουλου και της Καλλιθέας. Ειδικότερα για τα απομακρυσμένα σχολεία τόνισε ότι υπάρχει εμπειρία άσχημη εδώ και πολλά χρόνια, αφού καθυστερούν να πάνε καθηγητές, αργούν να ξεκινήσουν τα μαθήματα, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν κοπεί τμήματα.

«Αυτό θεωρείται ως μία μεγάλη αστοχία της Κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αθανασόπουλος στάθηκε επίσης και στα σχολεία που είναι σε μικρή απόσταση από τον Πύργο, όπως το Καράτουλα και το Βούναργο που έχει ξεκινήσει από πέρσι η υποβάθμιση τους και τόνισε ότι θεωρεί πως  στοχευμένα προχωράει η κυβέρνηση σε αποδυνάμωση των σχολικών μονάδων. Αυτή η πολιτική επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το ΟΟΣΑ για την συγχώνευση ή την κατάργηση σχολικών μονάδων. Με αυτή την πολιτική οι μαθητές καλούνται την τελευταία στιγμή να αλλάξουν σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον και να προσαρμοστούν σε άλλες συνθήκες, με αποτέλεσμα να χάσουν πολύτιμο χρόνο, αφού φεύγουνε από ένα γνώριμο περιβάλλον και πάνε σε ένα άλλο το οποίο είναι άγνωστο. Επίσης τα παιδιά αναγκάζονται να κάνουν δεκάδες χιλιόμετρα, αφού υπάρχουν περιπτώσεις σχολείων όπου τα παιδιά θα κάνουν συνολικά 65 χιλιόμετρα τη μέρα και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα χάσιμο πολύτιμου χρόνου και να αποπροσανατολιστούν από τους στόχους τους οποίους έχουν θέσει, για την επιτυχία τους στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίσης ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα και υγειονομικό πρόβλημα, αφού υπάρχει κίνδυνος για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού μέσα από τη μετακίνηση μαθητών.

Η κα. Παυλόπουλου πρόσθεσε ακολούθως ότι η ΕΛΜΕ στηρίζει και τους γονείς, αλλά και τα παιδιά, για τα δικαιώματα που έχουν για σωστή εκπαίδευση και ανέφερε ότι όλα τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί με τις τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης, υποβιβάζουνε τον εκπαιδευτικό τομέα.

Οι αναφορές του κ. Φωτεινόπουλου

Ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας κ. Φωτεινόπουλος, αναφέρθηκε στις προτάσεις που έγιναν από την προηγούμενη διεύθυνση προς το υπουργείο, με θετικές εισηγήσεις, αλλά και με αρνητικές εισηγήσεις για κάποια σχολικά τμήματα. Οι οποίες όμως εισηγήσεις δεν έγιναν αποδεκτές από το υπουργείο, όπως π.χ. για το λύκειο Βασιλακίου, το Βούναργο και το Καράτουλα.

Ανέφερε πάντως ότι είναι αντίθετος να λειτουργούν τμήματα με ένα παιδί, αφού είναι καλύτερο για το παιδί να πάει σε ένα τμήμα με περισσότερους μαθητές, για να μπορέσει να κοινωνικοποιηθεί περισσότερο. Και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έγιναν για την αναβάθμιση του σχολείου στην Ηλεία, ενέργειες οι οποίες θα είναι συνεχείς.

Παρόντες και από το Γυμνάσιο – Λύκειο Καράτουλα

Στην Σύσκεψη παραβρέθηκαν και καθηγητές από το γυμνάσιο – λύκειο Καράτουλα, όπως και ο πρόεδρος του συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων, για να ενημερώσουν τον κ. Φωτεινόπουλο για όλα τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο σχολικό συγκρότημα, το οποίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια στεγάζεται σε λυόμενα και ακόμη τα παιδιά και οι καθηγητές περιμένουν να ανοίξει και να λειτουργήσει το νέο σύγχρονο σχολείο τους.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του κ.  Βασίλειου Βασιλειάδη καθηγητή από το σχολείο Καράτουλα που μίλησε αναλυτικά για τα προβλήματα του σχολείου.

Όλη η επικαιρότητα