Περιφέρεια Πελοποννήσου

Παρέμβαση Νίκα για την Αδριατική Οδό: Χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης για Κακαβιά- Τσακώνα

Ακούστε το άρθρο

“Εδώ και καιρό έχουμε εκφράσει τη θέση μας για την απόλυτη ανάγκη ολοκλήρωσης του οδικού άξονα Καλαμάτα – Πάτρα – Ιωάννινα – Κακκαβιά, καθώς πρόκειται για εξαιρετικής σπουδαιότητας δρόμο.

Θεωρούμε δε ότι η ολοκλήρωση του εν λόγω διευρωπαϊκού οδικού άξονα Ιόνια – Κακαβιά, είναι έργο που πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης”.

Την πιο πάνω δήλωση έκανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με αφορμή την κοινοποίηση προς αυτόν επιστολής με το εν λόγω αίτημα, την οποία η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων απέστειλε προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης, σε συνέντευξή του προς τον περιφερειακό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Lepanto, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι δίνονται ήδη εγκρίσεις αρμοδίως για το έργο του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος.

Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η επιστολή της Ενωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων που εστάλη στον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή αναφέρει: “Οπως καλά γνωρίζετε η ολοκλήρωση του διευρωπαϊκού οδικού άξονα των Δυτικών Βαλκανίων ή Παρα-Αδριατικού Αξονα αποτελεί όραμα και πάγιο αίτημα των απανταχού Ηπειρωτών και όχι μόνο, εδώ και πολλά χρόνια.

Η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων αντιλαμβανόμενη την τεράστια σημασία που θα επιφέρει στην Ηπειρο αλλά και σε όλη την Ελλάδα η ολοκλήρωση του διευρωπαϊκού οδικού άξονα των Δυτικών Βαλκανίων, βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό της Περιφέρειας Ηπείρου, των βουλευτών, αλλά και όλων των άλλων φορέων στηρίζοντας τη συλλογική προσπάθεια, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διευρωπαϊκή οδική σύνδεση.

Κύριε υπουργέ, η ολοκλήρωση αυτού του οδικού άξονα θα αποτελέσει έργο πνοής και ανάπτυξης, καθώς θα συνδέσει τη χώρα μας με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Πιο συγκεκριμένα για την περιοχή μας:

α) Ο εν λόγω άξονας διασχίζει 5 χώρες, γεγονός που θα προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες στην περιοχή μας από τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

β) Τα διεθνή αεροδρόμια των Ιωαννίνων και του Ακτίου, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, καθώς και το οδικό δίκτυο της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού θα αποκτήσουν αμέσως μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

γ) Θα δημιουργηθούν διακρατικά, διαπεριφερειακά και διαδημοτικά clusters με χώρες των δυτικών Βαλκανίων στηριζόμενα στην ήδη λειτουργούσα Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου.

δ) Οι χρονικές αποστάσεις των Ιωαννίνων προς τα δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη θα μειωθούν ως εξής: Από Ιωάννινα ως Τίρανα, ο χρόνος οδήγησης θα είναι 3,5 ώρες, από Ιωάννινα ως Μαυροβούνιο θα είναι 5,5 ώρες, από Ιωάννινα ως Ντουμπρόβνικ θα είναι 6,5 ώρες, από Ιωάννινα ως Τεργέστη θα είναι 10 ώρες και από Ιωάννινα ως Μόναχο θα είναι 14 ώρες.

Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεστε πως είναι επιτακτική ανάγκη η ολοκλήρωση του τμήματος Ιωάννινα – Κακαβιά, κάτι που προβλέπει και το εθνικό στρατηγικό σχέδιο μεταφορών που έχετε συντάξει από το 2019. Τη σπουδαιότητα κατασκευής του την έχουν αντιληφθεί και ενστερνιστεί και άλλες περιφέρειες της χώρας μας, καθώς θα προσδώσει άμεσα προστιθέμενη αξία στον τουρισμό, στο εμπόριο, στο real estate, στις επενδύσεις και στις μεταφορές σε τουλάχιστον τέσσερις ακόμα Περιφέρειες και πιο συγκεκριμένα των Ιονίων Νήσων, της Δυτικής Ελλάδας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Επειδή έως σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό τι μέλλει γενέσθαι με το έργο, θέλουμε να γνωρίζουμε εάν τελικά αυτό ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης ή σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ κ.λπ.) και ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Εκφράζουμε τη συστράτευσή μας στο πλευρό των κομμάτων, των Περιφερειών, των βουλευτών, των δήμων, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που επιθυμούν την κατασκευή του διευρωπαϊκού αυτού οδικού άξονα.

Κύριε υπουργέ, θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια της Πολιτείας προς αυτήν την κατεύθυνση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την επιθυμία μας να δηλώσετε δημόσια την ισχυρή σας πολιτική στήριξη στο συγκεκριμένο έργο, με βάση τις ώριμες μελέτες που έχουν συνταχθεί και ολοκληρωθεί από το 2013 ως τετράιχνου οδικού άξονα έως το Καλπάκι συνολικής απόστασης μόλις τα 28 χλμ.”.

via

Όλη η επικαιρότητα