Πολιτική

Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς – Δεκτή από Τσίπρα

Ακούστε το άρθρο

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς φαίνεται ότι οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου είχαν φτάσει στο σημείο μηδέν.

Η αφορμή δόθηκε μετά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και την αντιπαράθεση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο. Ο κ. Κοτζιάς εμφανιζόταν να βρίσκεται στα πρόθυρα της εξόδου από την κυβέρνηση καθώς θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν τον κάλυψε όταν έγινε στόχος επιθέσεων στο υπουργικό συμβούλιο από τον κ. Καμμένο.

Συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών ανέφεραν στην «Κ» ότι ο κ. Κοτζιάς «εθίγη τρομερά από τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου, ότι είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι «βουτάει» από κονδύλια» καθώς και άλλες παρόμοιου χαρακτήρα επιθέσεις.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταθέσει νόμο ελέγχου των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (και άλλων υπουργείων) κατά το πρότυπο που έχει κάνει ήδη το υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πρόσωπα του περιβάλλοντος του κ. Κοτζιά, ο υπουργός Εξωτερικών έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων.

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, από τον δημοκρατικό έλεγχο του Κοινοβουλίου περνάνε τα «απόρρητα κονδύλια» μόνον του υπουργείου Εξωτερικών, βάσει νόμου που αυτοβούλως προώθησε ο κ. Κοτζιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή στην αρχή του 2017.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, ο κ.Κοτζιάς έχει ζητήσει επίμονα από τον πρωθυπουργό, κ.Αλέξη Τσίπρα, να ισχύει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών, και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που στον προϋπολογισμό τους έχουν «απόρρητα κονδύλια».

Ενα από τα υπουργεία που επίσης έχουν «μυστικά κονδύλια», είναι το υπουργείο Αμύνης. Ο κ.Νίκος Κοτζιάς επανέφερε αυτή την πρότασή του και χτες, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κάτι που προκάλεσε, όπως αναφέρεται εκτενώς στον Τύπο, την αήθη επίθεση και τις ύβρεις του κ.Καμμένου στο πρόσωπο του κ.Κοτζιά.

Η εμφάνιση του κ. Κοτζιά να τελεί υπό παραίτηση είχε προκαλέσει ήδη αρκετές συζητήσεις στη Βασιλίσσης Σοφίας, δεδομένου ότι βρίσκονται ανοιχτά διάφορα μέτωπα στον τομέα της Εξωτερικής πολιτικής.

Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση εκκρεμούν, ο κ. Κοτζιάς επρόκειτο να συμπροεδρεύσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, ενώ από χθες άνοιξε ένα νέο μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους Τούρκους να «βγάζουν» ξανά το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και να αμφισβητούν την ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας.

Πηγή: Εφ.Καθημερινή

Όλη η επικαιρότητα