Ηλεία

Παρουσίαση γκράφιτι στο Λιμάνι της Κυλλήνης- Γιατί ο Πολιτισμός δεν «φυλακίζεται»!

Ακούστε το άρθρο

Ν. Κοροβέσης: «Με “έξυπνες” δράσεις, η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει πολιτιστικό “αποτύπωμα”» – Γιάννης Λέντζας: «Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα επέκτασης του προσήνεμου μόλου»

Ένα θεματικό γκράφιτι, ένα έργο για την θάλασσα, τον ορίζοντα, τη ζωή, περιμένοντας το πλοίο, αγναντεύοντας το πέλαγο, ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες στο λιμάνι της Κυλλήνης…

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και συνεργασία με τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, η ομάδα Moral Tattoo, άφησε το δικό της καλλιτεχνικό «αποτύπωμα» σε έναν χώρο σημαντικό, όχι μόνο για την Ηλεία, αλλά για ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα, μια «πύλη» που προσδοκά μεγαλύτερη ανάπτυξη, όντας το τρίτο εμπορικό λιμάνι της χώρας.

Η ομάδα, κάνοντας ένα «πάντρεμα» του παλιού με το νέο, αναδεικνύουν το λιμάνι της Κυλλήνης με εικόνες που «μαγνητίζουν» το βλέμμα, επισκεπτών και ταξιδιωτών προς τα νησιά του Ιονίου.

Χθες το πρωί έγινε η παρουσίαση του έργου από τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκο Κοροβέση, ο οποίος είχε και την ιδέα της δράσης αυτής μέσω της Περιφέρειας.

Ο κ. Κοροβέσης, πλαισιωμένος από τον δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννη Λέντζα, τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Γιάννη Βαρβαρέσο και τα μέλη της ομάδας γκράφιτι, εξέφρασε όχι μόνο την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, αλλά και ένα μήνυμα ότι ο πολιτισμός παρότι είναι «κλειστός», λόγω συνθηκών, δεν μπορεί να «φυλακιστεί», προαναγγέλλοντας κι άλλες δράσεις για την πολιτιστική και τουριστική ανάδειξη της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα.

Από την πλευρά του κ. Λέντζας, αφού μίλησε για το ωραίο αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στάθηκε στην επικείμενη έναρξη των εργασιών επέκτασης του προσήνεμου μόλου του λιμανιού, αλλά και στην δημιουργία υδατοδρομίου, έργα που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στο λιμάνι της Κυλλήνης.

Χθες το πρωί έγινε η παρουσίαση της τοιχογραφίας γκράφιτι στο λιμάνι της Κυλλήνης…

Νίκος Κοροβέσης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού

Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, ενώνουμε δυνάμεις, ομορφαίνουμε τον τόπο.

Μια δράση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Παρότι ο Πολιτισμός είναι «κλειστός», δεν φυλακίζεται. Το αποδεικνύουμε στη πράξη. Με «έξυπνες» δράσεις, η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει πολιτιστικό «αποτύπωμα» και να βοηθήσει και στην τουριστική προβολή του τόπου, σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια που έχουμε στην Δυτική Ελλάδα, το λιμάνι της Κυλλήνης.

Η Ηλεία σήμερα έχει την τιμητική της, ο Πολιτισμός δεν «φυλακίζεται», η τουριστική προβολή της Ηλείας, της Δυτ. Ελλάδας συνεχίζεται.

Γιάννης Λέντζας, Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Το λιμάνι της Κυλλήνης, το τρίτο από πλευράς εμπορικής κίνησης της χώρας, είναι ένα λιμάνι, το οποίο αποτελεί την πύλη εξόδου του δήμου μας, τόσο προς το Ιόνιο, όσο και προς αυτό που προσβλέπουμε στο μέλλον, να συνδέσουμε την Ηλεία με την Ιταλία.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κοροβέση, πάνω στην ιδέα του οποίου στηρίχτηκε το εγχείρημα του γκράφιτι, να μπορέσουμε δηλαδή να ομορφύνουμε το λιμάνι της Κυλλήνης, να το κάνουμε ελκυστικό, να το κάνουμε ένα λιμάνι πρότυπο, όπως είναι το όνειρο μας, από την στιγμή που αναλάβαμε την δημοτική αρχή.

Ευχαριστώ και τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη για όλη αυτή την συνδρομή, καθώς και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και τον καλλιτέχνη.

Προσβλέπουμε σε δράσεις εξωστρέφειας, δημιουργούμε ένα σύγχρονο λιμάνι, το οποίο θα «απογειώσει» όχι μόνο την Κυλλήνη, αλλά όλο τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Βρισκόμαστε σε έναν χώρο που έχει ολοκληρωθεί ένα έργο με την ασφαλτόστρωση με ειδικό μπετόν του τμήματος της βόρειας προβλήτας του λιμανιού.

Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα επέκτασης του προσήνεμου μόλου. Ήδη, έχει εγκατασταθεί η ανάδοχος εταιρεία. Έχουμε συνεννοηθεί και με την Περιφέρεια για κάποιες αστοχίες που υπήρχαν στην μελέτη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε και να ξεκινήσει το καινούργιο έργο, το οποίο θα αφορά στην επέκταση του μόλου κατά 180 μέτρα.

Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι προσδοκίες και οι φιλοδοξίες μας, για ένα λιμάνι, όχι μόνο εσωτερικών διαδρομών, αλλά να αποτελέσει και ένα λιμάνι το οποίο θα είναι η πύλη προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, από την στιγμή που θα ξεκινήσει το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο. Λόγω των καθυστερήσεων που προκύπτουν λόγω κορονοϊού, πιστεύω ότι το πολύ σε μια διετία θα έχει ολοκληρωθεί.

Θα υπάρξουν κι άλλες δράσεις στην Κυλλήνη, όπως το υδατοδρόμιο. Ο «φάκελος» της αδειοδότησης κατατέθηκε. Σύντομα θα έχουμε τα ευχάριστα νέα της έγκρισης και θα ξεκινήσουμε την διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού για την δημιουργία υδατοδρομίου, όπου ευχόμαστε μέσα στο 2021 να έχουμε και την λειτουργία του.

Γιάννης Βαρβαρέσος, Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης

Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και προσωπικά τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κοροβέση για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε. Με τον κ. Κοροβέση είχαμε μια ιδέα να φτιάξουμε κάτι ξεχωριστό και παράλληλα όμορφο για το λιμάνι της Κυλλήνης και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση ολοκλήρωσης της δράσης αυτής.

Ευχαριστώ και το καλλιτέχνη μας, Βασίλη Βαρβαρέσο και την ομάδα του για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν και για το όμορφο αποτέλεσμα που μας παρουσίασαν.

Ήταν απαραίτητη η δράση αυτή για το λιμάνι της Κυλλήνης, γιατί όλο το χρόνο περνάει πλήθος τουριστών, οι οποίοι θα μπορούν να θαυμάζουν αυτή την ξεχωριστή εικόνα.

Βασίλης Βαρβαρέσος, Μέλος ομάδας γκράφιτι Moral Tattoo crew

Δεχτήκαμε με χαρά την πρόταση να κάνουμε ένα μεγάλο γκράφιτι στο λιμάνι Κυλλήνης, την οποία και δεχτήκαμε με χαρά για να ομορφύνουμε το τόπο μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κοροβέση, τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε.

Χαράλαμπος Παπαγιαννακόπουλος, Μέλος ομάδας γκράφιτι Moral tattoo crew

Βλέπουμε ότι η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και γενικά κρατικοί φορείς, ενδιαφέρονται για την τέχνη. Μας έδωσαν το «βήμα», μας έδωσαν την ευκαιρία και είμαστε εδώ και κάνουμε πραγματικότητα αυτό το έργο.

Ευχαριστούμε τον κ. Κοροβέση, τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και όσους συνέβαλαν ώστε να αναδείξουμε τον χώρο αυτό.

Είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα.

Όλη η επικαιρότητα